Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή κλίματος στη Wall Sreet μετά την ομιλία Powell - Κέρδη +0,8% ο S&P 500

Αλλαγή κλίματος στη Wall Sreet μετά την ομιλία Powell - Κέρδη +0,8% ο S&P 500

Αλλαγή κλίματος πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Σχετικά Άρθρα
Αλλαγή κλίματος σήμερα 11/1 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αποκωδικοπούν θετικά τις δηλώσες του προέδρου της Fed στο Κογκρέσο.

Ο J. Powell υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε κατάθεσή του την Τρίτη ενώπιον αμερικανών γερουσιαστών για την έγκριση της δεύτερης θητείας του ως επικεφαλής της Fed.
Κατά την έναρξη της κατάθεσής τοου στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, ο Powell τόνισε ότι η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία «δημιουργούσε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και ως εκ τούτου οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό».
«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει κόστος», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters, δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της κεντρικής τράπεζας «για να αποτρέψει την παγίωση του υψηλότερου πληθωρισμού».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί απειλή για τον στόχο της πλήρους απασχόλησης.
Η ακρόαση είναι ένα πρώτο βήμα στην αναμενόμενη επιβεβαίωση του Powell από την ολομέλεια της Γερουσίας για μια νέα τετραετή θητεία στο τιμόνι της Fed.
Η θέση απαιτεί την έγκριση της πλειοψηφίας από την ολομέλεια της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Biden.
Ο κ. Powell τόνισε ότι αν χρειαστεί η Fed θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων.
O ίδιος προέβλεψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να κρατήσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
Οι αναλυτές πάντως αρχίζουν και βλέπουν τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, αντί για τρεις που εκτιμούσαν προηγουμένως, καθώς το ράλι του πληθωρισμού δεν δείχνει να χάνει την ορμή του.
Στο μεταξύ, η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιανουαρίου του 2020. Από την αρχή του έτους η απόδοση του 10ετο'υς έχει κερδίσει συνολικά 28 μονάδες βάσης.
Ο υψηλός πληθωρισμός και η ισχυρή ανάκαμψη θα οδηγήσουν τη Federal Reserve τουλάχιστον σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων 2022, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ενώ ενδεχομένως να απαιτηθεί και τέταρτη αύξηση των επιτοκίων, εκτιμά ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Raphael Bostic, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει επίσης να προχωρήσει σε ταχεία μείωση του ισολογικού της προκειμένου να άρει την πλεονάζουσα ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο πρόεδρος της Atlanta Fed τόνισε ότι δεν θεωρεί πως η «έκρηξη» των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη, αντίθετα πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό ο πληθωρισμός να αυξηθεί περαιτέρω και να απαιτήσει και τέταρτη αύξηση των επιτοκίων το 2022, αντί να επιβραδυνθεί η άνοδος των τιμών και να μπορέσει η Fed να χαλαρώσει.
Τα σχόλια του Bostic αντικατοπτρίζουν τη στροφή στην πολιτική της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η οποία εδραιώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Δεκέμβριο, οπότε οι αξιωματούχοι της επιτάχυναν τα σχέδιά τους για αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση των αγορών ομολόγων και λοιπών ενυπόθηκων τίτλων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη +0,51% στις 36.252,02 μονάδες
Ο δείκτης, S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,92% στις 4.713 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,341% στις 15.153,45 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η εμπιστοσύνη μεταξύ των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο 2021 καθώς βελτιώθηκαν οι προοπτικές για την οικονομία και οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να προσλάβουν και να επενδύσουν περισσότερα, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB).
Ο δείκτης αισιοδοξίας μικρών επιχειρήσεων σημείωσε άνοδο στις 98,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 98,4 μονάδες τον Νοέμβριο, ελαφρώς υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 98,7 μονάδες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Η έρευνα του NFIB είναι μια μηνιαία εικόνα των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στις μισές σχεδόν θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα.
Οι οικονομολόγοι προσβλέπουν στην έκθεση για να έχουν μια εικόνα της εγχώριας ζήτησης και να αντιληφθούν τις τάσεις πρόσληψης και μισθών στην ευρύτερη οικονομία.
Τον Δεκέμβριο, επτά στους 10 δείκτες που απαρτίζουν τον μηνιαίο δείκτη, σημείωσαν άνοδο ενώ τρεις υποχώρησαν.
Η άνοδος της εμπιστοσύνης προήλθε από το ότι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν την απασχόληση και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, από τη βελτίωση των κερδών και την ελαφρά ανάκαμψη των προσδοκιών για τις επιχειρηματικές συνθήκες στους επόμενους έξι μήνες.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες παραμένουν γενικώς απαισιόδοξοι για τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες, καθώς αυτός ο δείκτης έχει υποχωρήσει 23 μονάδες τους τελευταίους έξι μήνες, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, Bill Dunkelberg.
Τα στοιχεία από την έρευνα έδειξαν ότι η ζήτηση για εργασία και για αποθέματα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλά ότι παραμένουν οι προκλήσεις αναφορικά με το προσωπικό.
Περίπου οι μισοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανακοίνωσαν κενές θέσεις εργασίας που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν, ενώ τα σχέδια για την κάλυψη θέσεων παραμένουν σε επίπεδο-ρεκόρ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η αεροπορική εταιρεία American Airlines Group επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις της για το δ΄ τρίμηνο 2021, μετά από τις λιγότερο κακές από ό,τι αναμενόταν επιδόσεις.
Η American Airlines δήλωσε πως αναμένει τώρα έσοδα μειωμένα κατά 17% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημιας, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για πτωση 20%.
Η εταιρεία αναμένει ότι το κόστος ανά διαθέσιμη θέση (CASM), ένας δείκτης μέτρησης της αποδοτικότητας, θα αυξηθεί κατά 13%-14% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 8%-10%.
Αναμένει ακόμη ότι η ρευστότητα θα διαμορφωθεί περίπου στα 15,8 δισ. δολάρια στο τέλος τριμήνου.

Ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας στη σκιά των ανησυχιών για έναν επιθετικό κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την έξαρση του πληθωρισμού.
Οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στις τεχνολογικές μετοχές ύστερα από το ξεπούλημα των τελευταίων ημερών.
Στο ταμπλό, οι ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν άνοδο 2,1% αφού υποχώρησαν κατά 3,6% σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο 5% από 4,9% τον προηγούμενο μήνα.
Η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν είναι εντελώς προσωρινή και οι κίνδυνοι αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από τις εκτιμήσεις, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, αμφισβητώντας το αφήγημα της ΕΚΤ για τις πιέσεις των τιμών.
Ο νέος πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, προειδοποίησε στην πρώτη του ομιλία από τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από το αναμενόμενο, προτρέποντας τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι προσεκτικοί.
«Για να υπάρχει εμπιστοσύνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η νομισματική πολιτική να επικεντρώνεται στον στόχο της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε ο Nagel.
«Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει επομένως να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να ερμηνεύσουν στενά την εντολή τους».
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο ρεκόρ του 5% τον Δεκέμβριο και τρέχει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς στη Γερμανία, προκαλώντας εκκλήσεις από οικονομολόγους και πολιτικούς για αυστηρότερη πολιτική.
Ενώ ο Nagel αναγνώρισε ότι προσωρινοί παράγοντες ευθύνονται εν μέρει για τις τρέχουσες πιέσεις, χαρακτήρισε επίσης τη μεσοπρόθεσμη προοπτική «εξαιρετικά αβέβαιη».
Ένα μήνυμα για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη σταθερότητα των τιμών έστειλε η επικεφαλής της Christine Lagarde, κατά την τελετή αποχώρησης του Jens Weidman από την προεδρεία της Bundesbank, την ώρα που ο νέος τραπεζίτης της Γερμανίας Joachim Nagel, προέτρεψε την ΕΚΤ να είναι προσεκτική.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι αυξανόμενες τιμές ανησυχούν πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε αυτή την ανησυχία πολύ σοβαρά υπόψιν.
Αλλά οι άνθρωποι μπορούν να εμπιστεύονται ότι η δέσμευσή μας για τη σταθερότητα των τιμών είναι ακλόνητη, κάτι που είναι κρίσιμο για τη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και για την εμπιστοσύνη στο νόμισμα», ανέφερε η Lagarde.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε +1,1% στις 15.941,81 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο +0,95% στις 7.183,38 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με κέρδη _+0,6% στις 7.491,37 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία αυξήθηκε κατακόρυφα τον Νοέμβριο μετά από την πτώση του προηγουμένου μήνα, σε μια ένδειξη ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα ενισχύθηκε στα μέσα του δ΄ τριμήνου 2021.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία, ημερολογιακή και εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ΙΝΕ.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.
Τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,8% σε ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένη βάση.
Ο μεταποιητικός τομέας στην Ισπανία αναπτύσσεται εν μέσω της ισχυρής ζήτησης για αγαθά, αλλά οι δυσκολίες στην προμήθεια και ο ταχύς πληθωρισμός εξαιτίας των υψηλών ενεργειακών τιμών, περιορίζουν την ανάπτυξη.

Μεικτή εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ, και κυρίως σήμα από τη Federal Reserve αν θα αντιδράσει στην εκτίναξη του πληθωρισμού ακόμα και με τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της εντός του 2022.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η κινεζική αγορά αυτοκινήτου έδωσε τέλος στην πτώση των τελευταίων τριών ετών πέρυσι, κυρίως χάρη στις ισχυρές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, ακόμη και όταν η έλλειψε επεξεργαστών παγκοσμίως και τα κρούσματα κορωνοϊού διέκοψαν την παραγωγή.
Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων το 2021 αυξήθηκαν 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 20,15 εκατ. οχήματα, ανέφερε η ένωση επιβατικών αυτοκινήτων της Κίνας.
Οι πωλήσεις στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, μειώθηκαν 11,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης.
Στο προηγούμενο έτος, οι πωλήσεις των οχημάτων νέας ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων- υπερδιπλασιάστηκαν στα 2,99 εκατομμύρια.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο κινεζικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Cnooc Ltd σχεδιάσει να αυξήσει την παραγωγή της, στοχεύοντας σε καθαρή παραγωγή μέχρι και 600-610 εκατ. βαρέλια πετρελαίου αυτό το έτος.
Το 2021 η εταιρεία ανέμενε καθαρή παραγωγή για το 2021 στα 570 εκατ. Βαρέλια.
Για το 2023 αναμένει 640-650 εκατ. βαρέλια και για το 2024 κάνει λόγο για παραγωγή 680-690 εκατ. βαρελιών ετησίως.
Η Cnooc έχει προϋπολογίσει κεφαλαιακές δαπάνες για το 2022 στα 90 δισ. Γουάν (14,11 δισ. δολάρια) - 100 δισ. Γουάν, τα περισσότερα από τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη project.
Πρόκειται να αναπτυχθούν 13 νέα projects σε πολλές τοποθεσίες, όπως στην Κίνα και στην Ινδονησία.
Η εταιρεία δήλωσε πως αναμένει να προσφέρει ετήσιο απόλυτο μέρισμα τουλάχιστον 0,70 δολαρίων Χονγκ Κονγκ από το 2022 μέχρι το 2024, ανεξαρτήτως των λειτουργικών αποτελεσμάτων.
Προτείνει επίσης ειδικό μέρισμα πέρα από το τακτικό.
Η Cnooc πρόσθεσε ότι επιδιώκει να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών το 2022 με την επιφύλαξη έγκρισης από τους μετόχους.
Η εταιρεία τόνισε πως δεσμεύεται να αυξήσει τα αποθέματα και την παραγωγή, πετρελαίου και αερίου, καθώς και να επισπεύσει τη μετάβαση της στην πράσινη ενέργεια.
Ο Asia Dow σημείωσε πτώση -0,3% στις 3.805 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,9% στις 28.222 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,7% στις 3.567 μονάδες.
Ο Hang Seng κατέγραψε οριακές μεταβολές στις 23.739 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης