Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ είναι απόλυτα έτοιμο για μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ευρώπη

Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ είναι απόλυτα έτοιμο για μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ευρώπη
«Η αποτροπή του ΝΑΤΟ είναι αξιόπιστη και ισχυρή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου
Σχετικά Άρθρα

Το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει τη Μόσχα να εγκαταλείψει την πολεμική εξωτερική της πολιτική και να συνεργαστεί με τη Δύση, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει μια στρατιωτική συμμαχία που προορίζεται για σύγκρουση, παραμονές μιας εβδομάδας έντονης διπλωματίας με στόχο να αποτρέψει μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Ο Jens Stoltenberg, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι το αμυντικό σύμφωνο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι προετοιμασμένο για «μια νέα ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη» εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι φέρονται έτοιμοι για πιθανές συζητήσεις με τη Μόσχα σχετικά με τη μείωση του μεγέθους των στρατιωτικών ασκήσεων, τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη δέσμευση να μην αναπτύξουν αμερικανικούς πυραύλους στην Ουκρανία.
«Γνωρίζω την ιστορία της Ρωσίας.
Για αιώνες έχει βιώσει συγκρούσεις με τους γείτονες», είπε στους Financial Times.
«[Αλλά] η Ρωσία έχει μια εναλλακτική λύση: να συνεργαστεί, να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Stoltenberg.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες σε τοποθεσίες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, πυροδοτώντας φόβους ότι σχεδιάζει μια νέα επίθεση σε μια χώρα που εισέβαλε το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αρνήθηκε οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής.
Αλλά έχει προειδοποιήσει για πιθανή στρατιωτική δράση εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αγνοήσουν τις απαιτήσεις της Μόσχας για νέες αμυντικές συμφωνίες που θα μείωναν σοβαρά τις δυνατότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αυτές οι δυνατότητες αποτελούν απειλή για τα σύνορά της.

Κίνδυνος σύγκρουσης

«Είναι δυνατό να βρούμε μαζί έναν δρόμο, έναν πολιτικό δρόμο προς τα εμπρός, και επίσης να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της Ρωσίας. . .
Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης», είπε ο Stoltenberg στη συνέντευξή του.
«Η αποτροπή του ΝΑΤΟ είναι αξιόπιστη και ισχυρή. . .
Πρέπει να ελπίζουμε και να δουλέψουμε σκληρά για το καλύτερο, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», σημείωσε.
Η προειδοποίησή του έρχεται ενόψει των επίσημων συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων στη Γενεύη τη Δευτέρα (10/1), ακολουθούμενη από μια συνάντηση της 30μελούς συμμαχίας του ΝΑΤΟ και μιας ρωσικής αντιπροσωπείας την Τετάρτη (12/1).
Μια τρίτη συνάντηση που θα φιλοξενηθεί από τον ευρύτερο Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη (13/1).

Τι ζητεί η Ρωσία

Τα αιτήματα της Ρωσίας περιλαμβάνουν την απαγόρευση της ένταξης της Ουκρανίας και άλλων χωρών στο ΝΑΤΟ και βέτο του Κρεμλίνου στις δραστηριότητες της συμμαχίας στα κράτη μέλη που εντάχθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Stoltenberg είπε ότι και τα δύο αιτήματα είναι απαράδεκτα επειδή παραβιάζουν τις «βασικές αρχές» του ΝΑΤΟ να προσφέρουν ιδιότητα μέλους σε όλους και να υπερασπίζονται τους συμμάχους εξίσου.
Αντίθετα, είπε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προτίθενται να μιλήσουν με τη Ρωσία για πιθανά μέτρα μείωσης του κινδύνου «όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, για τις προσπάθειες να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στη στρατιωτική δραστηριότητα, τις ασκήσεις και επίσης στις γραμμές επικοινωνίας».
Ο αποκλεισμός της ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων στην Ουκρανία και η συζήτηση ευρύτερων κανόνων
για τα πυραυλικά συστήματα στην Ευρώπη είναι δύο τομείς όπου η Ουάσιγκτον είδε πιθανά περιθώρια συμφωνίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden πριν από τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι θα εξαρτηθεί από το αν «η Ρωσία είναι πρόθυμη να αναλάβουμε αμοιβαία δέσμευση».
Οι ΗΠΑ είναι επίσης «πρόθυμες να διερευνήσουν την πιθανότητα αμοιβαίων περιορισμών στο μέγεθος και το εύρος των [στρατιωτικών] ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των στρατηγικών βομβαρδιστικών όσο και των ασκήσεων στο έδαφος», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι « δεν θα αναληφθούν σταθερές δεσμεύσεις στη Γενεύη.

Οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ουάσιγκτον διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι θα μπορούσε να προσφερθεί να αποσύρει ορισμένα στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη με αντάλλαγμα τη μείωση της ανάπτυξής της από τη Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα.
Αντίθετα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να αυξήσουν αυτή την παρουσία εάν ο Putin αναλάβει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι δυτικοί εταίροι έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Αξιωματούχοι δήλωσα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «να επιβάλουν αμέσως σοβαρό και συντριπτικό κόστος στην οικονομία της Ρωσίας».
Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν επίσης πιθανούς εμπορικούς περιορισμούς στη Ρωσία και συζητούν την πιθανότητα μιας σειράς ελέγχων στις εξαγωγές με συμμάχους και εταίρους στην Ευρώπη και την Ασία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προθέσεις του Λευκού Οίκου.
Ενώ το Κρεμλίνο έχει εκφράσει την ελπίδα για γρήγορες λύσεις από τις συνομιλίες, ο Stoltenberg εκτιμά πως χρειάζεται «μια σειρά συναντήσεων» για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτά αποτελέσματα.
«Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για μια καλύτερη σχέση», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας.
«Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε συμβιβασμούς και να βρούμε λύσεις με τη Ρωσία», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης