Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι οικονομικοί νικητές και οι ηττημένοι της πανδημίας

Οι οικονομικοί νικητές και οι ηττημένοι της πανδημίας
Οι ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον ιό, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την έναρξη της πανδημίας,

Ενώ η πανδημία του κορωνοϊού είναι ακόμη σε εξέλιξη, οι οικονομίες των περισσότερων χωρών του ΟΟΣΑ έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις του 2020.
Όπως σημειώνει ο Florian Zandt της Statista, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το The Economist, η Ιρλανδία είναι το κράτος με τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 4ου τριμήνου 2019 και 3ου τριμήνου 2021, αυξάνοντας το εγχώριο προϊόν της κατά 22,3%.
Αν και εντυπωσιακό, αυτό το αποτέλεσμα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, όπως δείχνει το διάγραμμα της Statista.
Μετά την Ιρλανδία ακολουθεί η Χιλή με αύξηση 10,4% στο ΑΕΠ, ενώ οι χώρες που καταλαμβάνουν τις θέσεις τρία έως έξι παρουσιάζουν πιο μέτρια ανάπτυξη μεταξύ 2,1 και 3,5%.

Ποιοι επλήγησαν

Οι ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον ιό, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την έναρξη της πανδημίας, με το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται μεταξύ 1,3 και 6,6%
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, φαινόταν να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ανοσία της αγέλης μετά τη μάχη του με την παραλλαγή Delta, αυτή τη στιγμή κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα νέα κρούσματα με 157.758 μολύνσεις που καταγράφηκαν στις 3 Ιανουαρίου λόγω της συνεχούς εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής Omicron.

Βουτιά για την Ισπανία

Η Ισπανία, η χώρα με τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ στη λίστα των 23 χωρών του ΟΟΣΑ που αναλύθηκε από το The Economist, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τρίτη θέση με 93.190 νέα κρούσματα, ενώ εξακολουθεί να υποφέρει από την έλλειψη εισοδήματος από τον τουρισμό τα τελευταία δύο χρόνια.
Ενώ το ΑΕΠ από μόνο του μπορεί να προσφέρει μόνο ένα στοιχείο της οικονομικής υγείας μιας χώρας, είναι ωστόσο ένας έγκυρος δείκτης από μόνος του.
Για να δημιουργήσουν μια πιο λεπτομερή κατάταξη, οι αναλυτές του Economist συνέλεξαν επίσης στοιχεία για τις αλλαγές στο εισόδημα των νοικοκυριών ανά άτομο, την επένδυση του κρατικού κεφαλαίου, τις τιμές των μετοχών και την αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.
Κατά την εξέταση αυτής της διευρυμένης ανάλυσης, η Δανία, η Σλοβενία και η Σουηδία ήταν οι οικονομίες που έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία μέχρι στιγμής, με την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία να έρχονται στην τελευταία θέση.

pinakas_1.jpeg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης