Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και μεταβλητότητα στη Wall Street - Πτώση -0,1% ο S&P 500

Νευρικότητα και μεταβλητότητα στη Wall Street  - Πτώση -0,1% ο S&P 500
Απώλειες στη Wall - Συνεχίζονται οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο
Σχετικά Άρθρα

Νευρικότητα και μεταβλητότητα κατέγραψε σήμερα 6/1 η Wall Street, στον απόηχο της δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική της πολιτική.
Η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC) της Fed έφερε κατρακύλα στη Wall, με τον Nasdaq να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στους τελευταίους 11 μήνες. Σύμφωνα με τα πρακτικά, μεταξύ των αξιωματούχων της Federal Reserve όχι μόνο η επίσπευση της μείωσης των επιτοκίων, αλλά και η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, ύψους 8,9 τρισ. δολαρίων.

Ταχύτερο το tapering

Στα τελευταία πρακτικά οι αξιωματούχοι της Federal Reserve διαπιστώνουν βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, που ξεπερνούν, κατά κοινή παραδοχή, τον στόχο του 2%, επιτρέπει τη μείωση του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι το tapering πρέπει να επιταχυνθεί, με αναθεώρησή του σε μηνιαία βάση.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, όπως είναι γνωστό, προβλέπονται τρεις αυξήσεις μέσα στο 2022 και μία μέσα στο 2023, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ενέργειες γρηγορότερα.

Μείωση ισολογισμού

Υπό το φως λοιπόν των τρεχουσών εξελίξεων και της περαιτέρω βελτίωσης της αγοράς εργασίας, η Fed αποφάσισε να μειώσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τίτλους του Δημοσίου και 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τίτλους που σχετίζονται με στεγαστικά δάνεια.
Η Fed κρίνει ότι παρόμοιες μειώσεις στον ρυθμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει πιθανώς να γίνονται ανά μήνα, αλλά είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών, εάν αυτό δικαιολογείται από αλλαγές στις οικονομικές προοπτικές.
Επίσης, αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι γενικά... μπορεί να δικαιολογηθεί αύξηση επιτοκίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο.
Ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης ότι είναι σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Fed σχετικά σύντομα, μετά την έναρξη της αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων», όπως αναφέρεται στα πρακτικά.
Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων εκτιμήσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς επίσης και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.
Ο τεχνολογικός κλάδος δέχεται πιέσεις και από την ανοδική πορεία των ομολόγων.
Στα επίπεδα του 1,72% έφτασε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να μετατοπίζονται σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος μετά και τα νέα δεδομένα που αποκαλύφθηκαν από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 1,7281%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου κινήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,1210%.

O δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,47% στις 36.236,47 μονάδες
O δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,1% στις 4.696,05 μονάδες
O δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,13% στις 15.080,87 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του 2021 με εντονότερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, παρά τις ευρύτερες ενδείξεις για βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, εν μέσω των "αναταράξεων" που προξενεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν για την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιανουαρίου 2022 στις 207.000, αυξημένες κατά 7.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν διαμορφωθεί στις 200.000.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας θα διαμορφωθούν ελαφρώς χαμηλότερα, στο επίπεδο των 197.000.
Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας συνήθως αυξάνονται κατά την περίοδο των εορτών, ωστόσο φέτος η έντονη έλλειψη εργατικού δυναμικού διατάραξε το σύνηθες εποχικό μοτίβο.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 10,6 εκατομμύρια.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν ήδη επίδομα ανεργία αυξήθηκε επίσης κατά 36.000 και ανήλθε στα 1,75 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, επιστρέφοντας στα προ κρίσης επίπεδα.
Η εκτίναξη των εισαγωγών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2021 οδήγησε σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, που βρίσκεται σε τροχιά να καταγράφει το υψηλότερο ετήσιο εμπορικό έλλειμμα στην ιστορία της.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα τον Νοέμβριο ανήλθε στο ποσό των 80,2 δισ. δολαρίων έναντι 67,2 δισ. δολαρίων που ήταν η αναθεωρημένη μέτρηση για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Η σημαντική αύξηση του εμπορικού ελλείμματος αποδίδεται κυρίως στην εκτίναξη των εισαγωγών των ΗΠΑ, οι οποίες κατέγραψαν άλμα 4,6% τον Νοέμβριο και ανήλθαν στα 304,4 δισ. δολάρια, την ώρα που οι εξαγωγές ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,2% και διαμορφώθηκαν στα 224,4 δισ. δολάρια.

Πτώση για τις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές που ακολούθησαν νωρίτερα το χθεσινοβραδινό sell off στη Wall Street, μετά τα πρακτικά της Federal Reserve που έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν σήμερα 6/1 σε νέα υψηλά, μετά το σήμα που έστειλε η Fed ότι μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα του αναμενόμενου στην αύξηση των επιτοκίων.
Εξέλιξη που κάνει ορισμένους επενδυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να κινηθεί νωρίτερα προς αυτή την κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημειώνει άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης, στο 1,295%, το υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούλιο του 2020.
Οι αποδόσεις των περισσότερων από τα 10ετή ομόλογα της ευρωζώνης σημειώνουν άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης και τελούν υπό διαπραγμάτευση σε υψηλά πολλών μηνών.
Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετών bund, σημείο αναφοράς για την ΕΕ, αυξήθηκε στο -0,05%, το υψηλότερο επίπεδό από τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε -1,35% στις 16.052,03 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε -1,72% στις 7.249,66 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε -0,88% στις 7.450,37 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο 2021 για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά παρέμεινε πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος ώστε να είναι συγκρίσιμος με τα στοιχεία του πληθωρισμού από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 5,7% σε ετήσια βάση.
Όπως μεταδίδει το Reuters, τον Νοέμβριο ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ του 6%.
Ισχυρό πλήγμα υπέστη ο κλάδος υπηρεσιών της Βρετανίας τον προηγούμενο μήνα, με τον δείκτη PMI να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από την τελευταία φορά που τέθηκε η χώρα σε lockdown, καθώς η επέλαση της παραλλαγής Omicron έχει πλήξει τους τομείς φιλοξενίας και ταξιδίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υπηρεσιών της IHS Markit υποχώρησε τον Δεκέμβριο 2021 στις 53,6 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί χαμηλό 10 μηνών, από τις 58,5 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση που ήταν ελαφρως ενισχυμένη της προκαταρκτικής (στις 53,2 μονάδες).
Ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος περιλαμβάνει και τον μεταποιητικό PMI, κατέγραψε πρόμοια πορεία.
Περίπου το 45% των επιχειρήσεων φιλοξενίας και το 50% των εταιρειών προσωπικής φροντίδας και των κομμωτηρίων ανέφεραν αυξημένες ακυρώσεις εν όψει των Χριστουγέννων, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Η τελευταία φορά που ο δείκτης PMI των υπηρεσιών διαμορφώθηκε ακόμη χαμηλότερα ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η οικονομία βρισκόταν σε καθεστώς lockdown και τα εστιατόρια και τα μη βασικά καταστήματα ήταν κλειστά για το κοινό.
Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου ήταν πάνω από το όριο των 50 μονάδων που συνήθως διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αλλά οι οικονομολόγοι επισήμαναν το μέγεθος της πτώσης του δείκτη αυξάνει τις πιθανότητες τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα να δείξουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι η Pantheon Economics προβλέπει πτώση 0,6% του βρετανικού ΑΕΠ για τον Δεκέμβριο και πτώση 0,3% για τον Ιανουάριο.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω Fed και Omicron

Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve δίνουν σήμα για ταχύτερη από την αναμενόμενη άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων εξαιτίας της ανησυχίας για τον πληθωρισμό.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed ανέφεραν ότι μια «πολύ σφιχτή» αγορά εργασίας και ο αμείωτος πληθωρισμός ενδέχεται να απαιτήσουν από αυτήν να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο και να αρχίσει να μειώνει τα στοιχεία ενεργητικού που διακρατεί ως δεύτερο φρένο στην οικονομία, σύμφωνα με τα πρακτικά.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έχασε -2,88% για να κλείσει στις 28.487,87 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix υποχώρησε -2,07% στις 1.997,01 μονάδες.
Ισχυρές απώλειες και στην Αυστραλία, καθώς ο S&P/ASX 200 υποχώρησε -2,74% στις 7.358,30 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -0,14%, λαμβάνοντας κάποιες στηρίξεις από τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε κατά -0,25% χαμηλότερα στις 3.586,08 μονάδες ενώ ο Shenzhen διολίσθησε -0,663% στις 14.429,51 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση -1,13%, κλείνοντας στις 2.920,53 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης