Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall Street - Νέα ιστορικά ψηλά για Dow Jones και S&P 500

Ήπια άνοδος στη Wall Street - Νέα ιστορικά ψηλά για Dow Jones και S&P 500

Άνοδος στη Wall Street και νέα ρεκόρ

Σχετικά Άρθρα
Με το δεξί μπήκαν στο 2022 οι δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones και τον ευρύτερο S&P 500 να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά παρά το διστακτικό ξεκίνημα και τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 1,2% με ώθηση από το ράλι τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple και η Tesla.

Η Apple έγινε σήμερα 3/1 η πρώτη εταιρεία στον κόσμο της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια.
Ειδικότερα, η μετοχή της εταιρείας σκαρφάλωσε νωρίτερα μέχρι τα 182,88 δολ. σημειώνοντας νέο ρεκόρ στην πρώτη συνεδρίαση του 2022 και οδηγώντας την εταιρεία πάνω και από το επίπεδο των 3 τρισ. δολαρίων.
Η μετοχή της Apple έκλεισε τελικά με κέρδη +2,5% στα 182,01 δολάρια.
Όσον αφορά στην πανδημία, η μετάλλαξη Omicron έχει ανατρέψει εν μέρει τα δεδομένα αφού οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ.
Η ήπια συμπτωματολογία όμως γέννα παράλληλα ελπίδες πως η πανδημία θα μπορούσε να λήξει σύντομα και να μετατραπεί σε ενδημική νόσο.
Από την άλλη, για τον υψηλό πληθωρισμό που σε πολλές περιπτώσεις έσπασε ρεκόρ πολλών δεκαετιών, γίνεται αγώνας να αντιμετωπιστεί από τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αφού υπάρχει ταχεία μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και πρόθεση για αύξηση των επιτοκίων.
Αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό με κάποιες γεωστρατηγικές επιπλοκές, κυρίως ΗΠΑ-Κίνας και Ρωσίας - Ουκρανίας, θα διαδραματίσουν τον βασικότερο ρόλο και θα αποτελέσουν τους κρισιμότερους παράγοντες για τις αγορές.
Η Wall Street ολοκλήρωσε πάντως το 2021 με ισχυρά κέρδη καθώς η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε με ισχυρό ρυθμό από την ύφεση του 2020.
Ειδικότερα, ο S&P 500 εκτινάχθηκε κατά 26,9% το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας την άνοδο του Nasdaq κατά 21,4% και του Dow Jones κατά 18,7%.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού θα δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας την ίδια στιγμή που η Federal Reserve ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύσφιξη της πολιτικής της φέτος για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού.
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να πραγματοποιήσει φέτος ακόμα και τρεις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,68% στις 36.585,06 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,64% στις 4.796,56 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +1,2% στις 15.832,80 μονάδες

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί αυτή την εβδομάδα στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed που θα δημοσιευτούν στα μέσα της εβδομάδας καθώς και στην κυβερνητική έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία η οποία θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση του 2022 - Αργία στο Λονδίνο

Με κέρδη ξεκίνησε η νέα χρονιά για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον όγκο των συναλλαγών ωστόσο να είναι περιορισμένος μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς.
Στην έναρξη του 2022, οι ελπίδες για σταθερή οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη παραμένει παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί το νέο πανδημικό κύμα με το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος της Omicron να κυριαρχεί.
Η έξαρση των κρουσμάτων συνέβαλε στην ακύρωση χιλιάδων πτήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου των χριστουγεννιάτικων και Πρωτοχρονιάτικων διακοπών.
Στο ταμπλό, ο δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών ενισχύεται 1,3% μετά τις ανακοινώσεις για τις μηνιαίες πωλήσεις από αρκετές διεθνείς εταιρείες του κλάδου.
Η μετοχή του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa σημείωσε άλμα 5% μετά την αναβάθμιση της μετοχής της από τη Citi.
Κλειστή παραμένει σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου αλλά και του Δουβλίνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε +0,5% και έκλεισε σε νέο ρεκόρ στις 489,99 μονάδες.
Ο δείκτης σημείωσε ένα εντυπωσιακό ράλι 22,4% το 2021, καταγράφοντας την δεύτερη καλύτερη ετήσια επίδοση του από το 2009, καθώς η νομισματική τόνωση και τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης οδήγησαν σε ισχυρή ανάπτυξη τις ευρωπαϊκές οικονομίες μετά το καταστροφικό 2020.
Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε +0,86% στις 16.020,73 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο +0,9% στις 7.217,22 μονάδες.
Η βρετανική αγορά παρέμεινε κλειστή και σήμερα.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας επιδείνωση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 58 μονάδες, από 58,4 μονάδες τον Νοέμβριο.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτή εικόνα κατέγραψαν οι δείκτες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού στην πρώτη συνεδρίαση του 2022 για μερικά από τα χρηματιστήρια, αφού οι αγορές σε Αυστραλία, ηπειρωτική Κίνα και Ιαπωνία είναι κλειστές σήμερα λόγω αργίας.
Tην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε o κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande, εν αναμονή της δημοσιοποίησης «εσωτερικών πληροφοριών», όπως μεταδίδει το Reuters.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το Σαββατοκύριακο ότι η δημοτική αρχή στο κινεζικό θέρετρο νησί Χαϊνάν έδωσε εντολή στην Evergrande στις 30 Δεκεμβρίου να κατεδαφίσει τα 39 κτίρια κατοικιών εντός 10 ημερών, λόγω παράνομης κατασκευής. Τα κτίρια εκτείνονται σε 435.000 τετραγωνικά μέτρα.
Η Evergrande ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 91,7% των εθνικών της έργων έχουν ξαναρχίσει την κατασκευή μετά από τρεις μήνες προσπαθειών.
Πολλά έργα σταμάτησαν προηγουμένως αφού ο ανάδοχος απέτυχε να πληρώσει τους πολλούς προμηθευτές και εργολάβους του.
Η Evergrande, που είναι η πιο χρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, δυσκολεύεται να αποπληρώσει οφειλές της που ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια, περιλαμβανομένων σχεδόν 20 δισ. δολαρίων από διεθνή ομόλογα που οι οίκοι αξιολόγησης θεώρησαν τον περασμένο μήνα ότι έχει αθετήσει. καθώς δεν προχώρησε στις σχετικές πληρωμές.
Η κινεζική εταιρεία δεν προχώρησε στην πληρωμή νέων τοκομεριδίων, αξίας 255 εκατ. δολαρίων, την περασμένη Τρίτη, αν και για αυτές υπάρχει περίοδος χάριτος 30 ημερών.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -0,62%.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi σημείωσε άνοδο +0,21%, στην Ταϊβάν ο Taiex ενισχύθηκε +0,13%.
Στη Νοτιοανατολική Ασία, ο δείκτης Straits Times σημείωσε άνοδο +0,27%.
Ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραψε πτώση -0,13%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης