Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: «Έκρηξη» του πληθωρισμού στο 36,08% τον Δεκέμβριο 2021 - Σε υψηλά 19 ετών

Τουρκία: «Έκρηξη» του πληθωρισμού στο 36,08% τον Δεκέμβριο 2021 - Σε υψηλά 19 ετών
Η λίρα Τουρκίας παραμένει περίπου 31% χαμηλότερα από το επίπεδο της 23ης Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια
Σχετικά Άρθρα
Σε υψηλό 19 ετών εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο 2021 ο πληθωρισμός στην Τουρκία, ωθούμενος από την πτώση της λίρας και την πίεση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan για φθηνότερο δανεισμό.
Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 36,08% τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2002 και από 21,31% τον Νοέμβριο.
Το ποσοστό ξεπέρασε κατά πολύ τη μέση εκτίμηση του 27,36% σε έρευνα του Bloomberg με τη συμμετοχή 19 αναλυτών.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 13,58%, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, έναντι πρόβλεψης σε έρευνα του Reuters για μηνιαία αύξηση 9% και ετήσια αύξηση 30,6%.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαπραγματευόταν στις 13,6 λίρες έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κατά 3%, αλλά ανέκαμψε από το χαμηλό επίπεδο των 13,92 δολαρίων που είχε φθάσει νωρίτερα. Το 2021, η λίρα έχασε το 44% της αξίας της μετά τη μεγάλη πτώση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 19,08% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και 79,89% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την έκρηξη των τιμών των εισαγωγών λόγω της βουτιάς της λίρας.

Η πορεία της λίρας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο σε μια σειρά κινήσεων που ενθαρρύνει ο Erdogan ο οποίος επιτέθηκε στο αυξημένο κόστος δανεισμού ως πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη.
Οι περικοπές οδήγησαν τη λίρα σε ανατροπή που τροφοδότησε τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή.
Η λίρα ανέκτησε ένα μέρος των απωλειών της τον Δεκέμβριο, αφού ο Erdogan εισήγαγε έναν μηχανισμό που υπόσχεται να αποζημιώσει τους κατόχους της λίρας όταν το νόμισμα αποδυναμωθεί σε ένα ορισμένο επίπεδο.
Ωστόσο, η λίρα Τουρκίας παραμένει περίπου 31% χαμηλότερα από το επίπεδο της 23ης Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια.
Η λίρα υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ των 18,4 λιρών ανά δολάριο τον Δεκέμβριο για να ανακάμψει στη συνέχεια μετά τις κρατικές παρεμβάσεις.
turkey1.jpg


turkey2.JPG

Η απόφαση για μείωση πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας οδήγησε σε διολίσθηση περίπου 44% της λίρας πέρυσι, καθιστώντας την το χειρότερο μεταξύ όλων των μεγάλων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.
Το νόμισμα αποδυναμώθηκε επίσης μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου και διαπραγματεύτηκε 2,3% χαμηλότερα.
«Αναμένουμε ότι ο βασικός πληθωρισμός θα επιταχυνθεί μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο», δήλωσε ο Ozlem Bayraktar Goksen, επικεφαλής οικονομολόγος της Tacirler Yatirim με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
«Δεν βλέπουμε αλλαγή στα επιτόκια πολιτικής το πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με τις οδηγίες της κεντρικής τράπεζας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιτική υπηρεσία της Τουρκίας:

Τα ετήσια κέρδη των τιμών στα τρόφιμα, τα οποία αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του καταναλωτικού καλαθιού, έφθασαν στο 43,8% τον Δεκέμβριο, πολύ υψηλότερα από την επίσημη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για 23,4%.
Το ποσοστό πληθωρισμού της ενέργειας αυξήθηκε στο 42,93% τον Δεκέμβριο από 32,14% τον προηγούμενο μήνα
Ο βασικός δείκτης πληθωρισμού έδειξε ότι οι τιμές εξαιρουμένων των ευμετάβλητων ειδών, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκαν 31,88% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με 17,62% τον Νοέμβριο, ένδειξη ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης