Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία «βλέπουν» οι αναλυτές μετά τα τελευταία οικονομικά μέτρα του Erdogan

Reuters: Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία «βλέπουν» οι αναλυτές μετά τα τελευταία οικονομικά μέτρα του Erdogan
Reuters: Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία «βλέπουν» οι αναλυτές
Σχετικά Άρθρα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan ουσιαστικά άνοιξε την πόρτα για πρόωρες εκλογές, αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές στο Reuters, μετά από δύο μεγάλες πρόσφατες ανακοινώσεις - μια αύξηση 50% στον κατώτατο μισθό και ένα σύστημα προστασίας των καταθέσεων λόγω της συναλλαγματικής κατάρρευσης.
Οι ανακοινώσεις έγιναν μέσα σε πέντε ημέρες η μία από την άλλη, καθώς η κρίση συναλλάγματος έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 20 Δεκεμβρίου, όταν η λίρα έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 ανά δολάριο, ταράζοντας βαθιά την οικονομία και τα νοικοκυριά.
Ο Erdogan και ανώτεροι αξιωματούχοι του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚΡ (AKP) έχουν επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα να διεξαχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από το προγραμματισμένο στα μέσα του 2023.
Ωστόσο, η ελάφρυνση των μισθών το 2022 και η απότομη ανάκαμψη της λίρας -το ράλι στα 12 ανά δολάριο- υποδηλώνουν ότι ο Erdogan μπορεί να θέλει να δράσει σύντομα, μετά από μια μακρά διολίσθηση στις δημοσκοπήσεις του.
Οι αναλυτές είπαν ότι οι ανακοινώσεις του απηχούν προεκλογικά παιγνίδια του παρελθόντος για να αποδείξουν τα ηγετικά του διαπιστευτήρια.
Μια πρόωρη δημοσκόπηση θα μπορούσε να αδικήσει τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για έναν προεδρικό υποψήφιο.
«Οι αποφάσεις έδωσαν... την εντύπωση ότι το ΑΚ Κόμμα και ο Erdogan είναι εξαιρετικοί διαχειριστές της οικονομίας», δήλωσε ο Mehmet Ali Kulat, πρόεδρος της MAK Consulting.
«Για τον Erdogan, μια ιστορία επιτυχίας «της τελευταίας στιγμής» εμφανίζεται πριν από κάθε εκλογές», είπε.
«Βλέπουμε ότι αυτή η διαδικασία θα παρουσιαστεί ως ένας πολιτικός ηγέτης που κέρδισε το δολάριο και διέκοψε το παιχνίδι των ξένων δυνάμεων».
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του μηνύματος θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση της λίρας και του πληθωρισμού, και τον αντίκτυπό τους στους Τούρκους που έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται.

Θετικό momentum

Για να ενισχύσει τη λίρα, ο Erdogan ανακοίνωσε ένα σχέδιο στο οποίο το κράτος προστατεύει τις καταθέσεις που έχουν μετατραπεί σε λίρες από μελλοντικές απώλειες υποτίμησης έναντι σκληρών νομισμάτων.
Με τη βοήθεια κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά, η κίνηση σταμάτησε τη διολίσθηση του νομίσματος που προκλήθηκε από την ανορθόδοξη πολιτική του Erdogan να μειώσει τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό που φάνηκε να αγγίζει το 30% το Δεκέμβριο του 2021.
Ωστόσο, το καθεστώς κινδυνεύει να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές και το δημοσιονομικό χρέος τους επόμενους μήνες, λένε οι οικονομολόγοι.
Ο Omer Taspinar, ειδικός στην Τουρκία στο Brookings και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, είπε ότι ο Erdogan «ακολουθεί ήδη την εκλογική πολιτική» αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
«Για να σταματήσει η αιμορραγία, πρακτικά προσδιόρισε την αξία των τραπεζικών λογαριασμών σε εγχώριο νόμισμα σε δολάριο», είπε.
«Όλα αυτά στοχεύουν στη δημιουργία θετικής δυναμικής προτού προκηρύξει πρόωρες εκλογές».
Χρόνια διψήφιου πληθωρισμού και υποτίμησης έχουν καταβροχθίσει τα κέρδη των Τούρκων, ανεβάζοντας το βαθμό αποδοκιμασίας του Erdogan στα επίπεδα που σημείωσαν τελευταία φορά το 2015, σύμφωνα με έρευνα της MetroPoll που διεξήχθη αυτόν τον μήνα.
Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα έχανε στον δεύτερο γύρο έναντι ορισμένων πιθανών υποψηφίων της αντιπολίτευσης.
«Η εκλογική οικονομία εφαρμόζεται», δήλωσε ο πρόεδρος της Metropoll Ozer Sencar, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική στήριξη θα μπορούσε να βοηθήσει να κερδίσουμε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του AKP.
«Η ιδέα ότι ο Erdogan «ο αρχηγός» μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα θα γίνει ευρέως διαδεδομένη», είπε.
«Βλέπω πολύ κοντά τις εκλογές.
Τρεις μήνες αργότερα θα δούμε ότι η αποτίμηση των χρημάτων που παίρνουν οι άνθρωποι θα γίνει χωρίς νόημα.
Εάν ο Erdogan περιμένει ένα χρόνο για τις εκλογές, μπορεί να χάσει».
Ο Erdogan απέρριψε την ιδέα των πρόωρων εκλογών, που θέλουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ώστε να μπορέσουν να αντιστρέψουν το «νέο οικονομικό του πρόγραμμα» που επικεντρώνεται στις εξαγωγές, τις πιστώσεις και τα χαμηλά επιτόκια.
«Οι εκλογές δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.
Είναι προγραμματισμένες για το 2023», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του AKP, σημειώνοντας ότι το ηθικό ανέβηκε στο κόμμα και στην Τουρκία την τελευταία εβδομάδα. «Θα υπάρξουν νέα βήματα που θα ανακουφίσουν άλλα τμήματα της κοινωνίας».
Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του AKP είπε ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των βημάτων θα ενισχύσουν την υποστήριξή του.
«Η ατμόσφαιρα πανικού στη χώρα έχει φύγει.
Τώρα θα συνεχίσουμε ήρεμα να κάνουμε τα σωστά βήματα», είπε ο αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης