Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Απόφαση – σοκ για αυξήσεις ρεκόρ στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος (έως 100%) και φυσικού αερίου (έως 50%)

Τουρκία: Απόφαση – σοκ για αυξήσεις ρεκόρ στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος (έως 100%) και φυσικού αερίου (έως 50%)

Η Ρυθμιστική Αρχή της Αγοράς Ενέργειας ανέφερε πως οι τιμές του ηλεκτρισμού ανεβαίνουν περίπου 50% για τα νοικοκυριά το 2022, ενώ περισσότερο από 100% θα επιβαρυνθεί η ζήτηση υψηλής τάσης για εμπορικούς χρήστες

Σχετικά Άρθρα

Αυξήσεις – ρεκόρ στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 50% έως 100% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποφάσισε τη κυβέρνηση της Τουρκίας και ανέβασε μια φορά ακόμη τις μηνιαίες χρεώσεις φυσικού αερίου, συσσωρεύοντας πιέσεις σε μια οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με καλπάζουσα αύξηση του πληθωρισμού σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022.
Η Ρυθμιστική Αρχή της Αγοράς Ενέργειας ανέφερε πως οι τιμές του ηλεκτρισμού ανέβηκαν περίπου 50% για τα νοικοκυριά (χαμηλή τάση) το 2022, ενώ αυξήθηκαν περισσότερο από 100% για την υψηλή τάση, τους εμπορικούς χρήστες.
Οι αυξήσεις των τιμών για το ηλεκτρικό ρεύμα διαμορφώνονται μεταξύ 52% και 130% για τα νοικοκυριά, εκτιμά από την πλευρά της η εφημερίδα Haberturk, καθώς η χώρα υιοθετεί ένα νέο σύστημα κλιμακωτών χρεώσεων.

Τα επιτόκια και η ισοτιμία της λίρας

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25% για οικιακή χρήση και κατά 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο, ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση η εταιρία διανομής BOTAS.
Η αύξηση της τιμής είναι 15% για βιομηχανική χρήση παραγωγής ηλεκτρισμού.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύθηκε πάνω από 21% τον Νοέμβριο και είναι πιθανό να ξεπεράσει το 30% τον Δεκέμβριο, έπειτα από τη σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, τους τελευταίους μήνες που προκλήθηκε από μια σειρά... ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων.

Το νέο σύστημα χρεώσεων και ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, τα νοικοκυριά θα πληρώνουν 1,37 λίρες (0,09 δολ.) ανά κιλοβατώρα για ηλεκτρική ενέργεια έως 150 κιλοβατώρες ανά μήνα και 2,06 λίρες (0,14 δολ) ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση που υπερβαίνει αυτό το όριο από την 1η Ιανουαρίου, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή αγορών σε δήλωση αργά την Παρασκευή (31/12).
Η Botas, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Τουρκίας, αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 25% για τα νοικοκυριά, 15% για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και 50% για τα εργοστάσια από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της αργά την Παρασκευή (31/12).
Οι κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν περαιτέρω τον τουρκικό πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθεί στο 27,4% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα που διενήργησε το Bloomberg.
Το ινστιτούτο στατιστικών της Τουρκίας θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης