Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Άρχισαν οι δοκιμές για την 4η δόση μετά τις παλινωδίες - Ανησυχία για έλλειψη δεδομένων

Ισραήλ: Άρχισαν οι δοκιμές για την 4η δόση μετά τις παλινωδίες - Ανησυχία για έλλειψη δεδομένων
Το Ισραήλ αναμένει το «πράσινο φως» από το υπουργείο Υγείας για τη χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου
Σχετικά Άρθρα
Μετά τις παλινωδίες των τελευταίων ημερών σχετικά με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου για την covid-19, η χώρα άρχισε τις δοκιμές, ενώ περιμένει το «πράσινο φως» από το υπουργείο Υγείας για τη χορήγησή της.

Ισραηλινό νοσοκομείο χορήγησε σήμερα τέταρτες δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 δοκιμαστικά σε μια ομάδα υγειονομικών,όπως μεταδίδει το Reuters.
Η μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Sheba στο Ραμάτ Γκαν έξω από το Τελ Αβίβ θα «θέσει ως στόχο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην παραγωγή αντισωμάτων και την ασφάλεια, προκειμένου να αξιολογήσει εάν χρειάζεται γενικά μία τέταρτη δόση του εμβολίου», ανέφερε εκπρόσωπος.
Οι 150 συμμετέχοντες είναι μέλη του ιατρικού προσωπικού.

Εν αναμονή της τελικής έγκρισης

Ομάδα ειδικών του υπουργείου Υγείας συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να γίνει το Ισραήλ η πρώτη χώρα που θα προσφέρει τέταρτη δόση εμβολίου σε όσους είναι ηλικίας άνω των 60, σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και στους εργαζόμενους των υγειονομικών υπηρεσιών.
Η ισραηλινή κυβέρνηση χαιρέτισε την πρόταση.
Ωστόσο η τέταρτη δόση πρέπει να έχει την τελική έγκριση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Nachman Ash, ιατρού, του οποίου η απόφαση, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα ληφθεί χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ανησυχία για έλλειψη δεδομένων

Δεδομένων των ανησυχιών για την έλλειψη δεδομένων από δοκιμές, ο Ash ίσως τροποποιήσει τα κριτήρια για όσους θα μπορούν να λάβουν τη δόση αυτή, αυξάνοντας το όριο ηλικίας στα 70 έτη και εξαιρώντας τους υγειονομικούς, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Το 63% των 9,4 εκατ. Ισραηλινών έχει λάβει τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.
Περίπου το 45% έχουν επίσης λάβει μια τρίτη --ή ενισχυτική-- δόση. Έχουν καταγραφεί περίπου 2.000 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα Omicron.
Το Ισραήλ ήταν η χώρα που κυκλοφόρησε ταχύτερα τα αρχικά εμβόλια πριν από ένα χρόνο, και μια από τις πρώτες που παρατήρησαν ότι η ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Omicron το 50% των κρουσμάτων

Τα μισά από τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ισραήλ προκαλούνται πλέον από τη μετάλλαξη Omicron, ανέφεραν αξιωματούχοι υγείας στον πρωθυπουργό Naftali Bennett τη Δευτέρα, καθώς η νοσηρότητα στη χώρα συνέχισε να αυξάνεται, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.
«Κανείς, ειδικά όσοι έχουν παιδιά στο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν θα ξεφύγουν από αυτό το κύμα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», ανέφερε ο Bennett στη συνάντηση σύμφωνα με το Ynet.
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός μπήκε σε καραντίνα αφού μια από τις κόρες του βρέθηκε θετική στην covid.
Ενώ ο ίδιος ο Bennett βγήκε αρνητικός στο τεστ, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να συνεχίσει να απομονώνεται ως προληπτικό μέτρο.
Κατά τη συνάντηση με τους ειδικούς, ο πρωθυπουργός συζήτησε πιθανή αλλαγή της πολιτικής καραντίνας με υγειονομικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική, ακόμη και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για τουλάχιστον μία εβδομάδα εάν εκτεθούν στην Omicron.
Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες και υπό το πρίσμα της μεταδοτικότητας της παραλλαγής - τα κρούσματα της οποίας προβλέπεται να διπλασιάζονται κάθε 2,5 ημέρες - ο αριθμός των Ισραηλινών που πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι μπορεί να φτάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες, μειώνοντας την ικανότητα της χώρας να λειτουργήσει.
Για το λόγο αυτό, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακυρώσουν το μέτρο της καραντίνας ή να συντομεύσουν την περίοδο σε διάστημα τριών ημερών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης