Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέτοχοι κατηγορούν τη Moderna για κερδοσκοπία με τα εμβόλια Covid – Χειραγωγεί τις τιμές παρά τις ενισχύσεις 2,5 δισ. δολ.

Μέτοχοι κατηγορούν τη Moderna για κερδοσκοπία με τα εμβόλια Covid – Χειραγωγεί τις τιμές παρά τις ενισχύσεις 2,5 δισ. δολ.
Οι προτάσεις της LGIM στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και οι (μη) απαντήσεις της φαρμακοβιομηχανίας
Σχετικά Άρθρα

Η Moderna βρίσκεται ενώπιον πρότασης μετόχων οι οποίοι απαιτούν από τον φαρμακευτικό όμιλο αφενός να μεταβιβάσει την τεχνολογία του εμβολίου Covid-19 σε φτωχότερες χώρες και αφετέρου να εξηγήσει γιατί οι τιμές των εμβολίων είναι τόσο υψηλές δεδομένου του ύψους της κρατικής βοήθειας που έχει λάβει, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή  26 Δεκεμβρίου 2021.
Η Legal & General Investment Management, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι οι μέτοχοι της Moderna οφείλουν να γνωρίζουν πώς η κρατική χρηματοδότηση για τα εμβόλια Covid επηρεάζει την «πρόσβαση σε τέτοιου είδους προϊόντα και παράγοντες όπως ο καθορισμός τιμών».

Η επιχορήγηση και η αθέτηση της δέσμευσης

Έχοντας λάβει τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Moderna έχει στείλει εμβόλια σε κυρίως πλούσιες χώρες και δεν έχει μεταφέρει την τεχνολογία της σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, δήλωσε η LGIM.
Η Moderna αντιμετωπίσει την πρόταση των μετόχων ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες συχνά αμφισβητούν προτάσεις μετόχων στην SEC και συχνά κερδίζουν τις σχετικές υποθέσεις.

Τεχνολογία mRNA

Ξεχωριστά, η Oxfam συνεργάστηκε με άλλους επενδυτές στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας για να υποβάλει αναφορές στη Moderna και την Pfizer ζητώντας από τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν την τεχνολογία mRNA των εμβολίων κατά του Covid-19.
Για τη Moderna, και οι δύο προτάσεις μετόχων αποτελούν τα πρώτα αιτήματα που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία εκ μέρους επενδυτών στο πλαίσιο της διαφάνειας των επιχειρηματικών πρακτικών από τότε που εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2018.

Απαράδεκτες ανισότητες στην προσφορά εμβολίων

Η Moderna δέχεται πιέσεις και σε πολιτικό επίπεδο να μειώσει τις τιμές της και να επεκτείνει την παραγωγή για τις φτωχότερες χώρες.
Η Elizabeth Warren, η Δημοκρατική γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, δήλωσε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι τόσο η Moderna όσο και η Pfizer έπρεπε να «κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις απαράδεκτες παγκόσμιες ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας επέκτασης της παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο».

Έσοδα άνω των 93 δισ. δολ. το 2022

Και οι δύο φαρμακοβιομηχανίες προβλέπεται να εισπράξουν περισσότερα από 93 δισ. δολάρια το επόμενο έτος μόνο από τις πωλήσεις εμβολίων κατά του Covid.
Η Moderna βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα λεπτή θέση επειδή ανέπτυξε το εμβόλιο της σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.
Ο Barney Graham, ένας από τους επιστήμονες του NIH που συμμετέχουν στη διαδικασία ανάπτυξης, δήλωσε στους FT ότι ο ρόλος της κυβέρνησης στην παραγωγή του εν λόγου εμβολίου θα της έδινε νομικό έρεισμα έναντι της Moderna όσον αφορά τον καθορισμό των τιμών.

«Εφαρμόσαμε την πρόταση»

Όμως, η Moderna αντέκρουσε αυτή την πρόταση, εκδίδοντας πρόσφατα μια δημόσια δήλωση όπου απορρίπτεται η θέση ότι ο Graham και δύο άλλοι κυβερνητικοί επιστήμονες είχαν εφεύρει από κοινού το εμβόλιο – είτε είχαν εισφέρει σε αυτό με καθοριστικό τρόπο.
Στο αίτημά της προς την SEC να μπλοκάρει την πρόταση των μετόχων της LGIM, η Moderna επισημαίνει ότι σχεδιάζει ήδη να δημοσιεύσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021 πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον καθορισμό των τιμών των εμβολίων κατά της COvid-19.
«Η εταιρεία πιστεύει ότι θα έχει εφαρμόσει ουσιαστικά την πρόταση [ thw LGIM] προτού καταθέσει το υλικό της [ψηφοφορίας των μετόχων] μέσω πληρεξουσίου», ανέφερε.

Τι έχει δείξει η εμπειρία

Η LGIM έχει συνυποβάλει στο παρελθόν προτάσεις μετόχων στην Eli Lilly και την Gilead Sciences να καταστήσει διακριτούς τους ρόλους του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου των εταιρειών.
Το 2019, η LGIM υπέβαλε από κοινού πρόταση στην BP σχετικά με τις εκπομπές αερίων του άνθρακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης