Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hadassah Medical Center: Aρχαίο ελληνικό φάρμακο μειώνει κατά 50% τους θανάτους από Covid

Hadassah Medical Center: Aρχαίο ελληνικό φάρμακο μειώνει κατά 50% τους θανάτους από Covid
Το φάρμακο, η κολχικίνη, έχει ηλικία χιλιάδων χρόνων, από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, και ήταν ανέκαθεν γνωστό για τις ιδιαίτερες θεραπευτικές του ιδιότητες

Ένα αρχαίο ελληνικό φάρμακο που προέρχεται από το φυτό σαφράν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θεραπεία ατόμων που νοσούν σοβαρά από COVID-19 και να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας έως και 50%, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο European Journal of Internal Medicine από Ισραηλινό ερευνητή από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και την Ιατρική Σχολή Hadassah.
Το φάρμακο, η κολχικίνη, έχει ηλικία χιλιάδων χρόνων, από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, και ήταν γνωστό για τις ιδιαίτερες θεραπευτικές του ιδιότητες.
Είναι ένα από τα λίγα φάρμακα που επιβίωσαν μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
Πιο πρόσφατα, χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία και την πρόληψη φλεγμονής που προκαλείται στην ουρική αρθρίτιδα και μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη αρθρίτιδα και οικογενή μεσογειακό πυρετό (FMF).
Ο καθηγής Ami Schattner ερεύνησε και ανέλυσε όλους τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία σε ελεγχόμενες δοκιμές αυτού του αρχαίου φαρμάκου τα τελευταία 20 χρόνια.
Διαπίστωσε δε ότι μεταξύ των χρήσεων και των πιθανών χρήσεών της, η κολχικίνη είναι αποτελεσματική κατά της COVID-19.
Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί -σε σχέση με την επίδραση της κολχικίνης- τέσσερις ελεγχόμενες μελέτες σε περίπου 6.000 ασθενείς που έπασχαν από κορωνοϊό, είπε η Schattner, συμπληρώνοντας:
Όλες έδειξαν «σημαντική βελτίωση στους νοσούντες και, το πιο σημαντικό, υπήρξε μείωση της θνητότητας κατά περίπου 50% σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν θεραπεία με κολχικίνη».
Το φάρμακο είναι φθηνό, χρειάζεται κανείς μια μικρή δόση την ημέρα και έχει ήδη αποδειχθεί ασφαλές στη χρήση του – κάτι που καθιστά την κολχικίνη «σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας πολλών ασθενών, εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω μελέτες».

Παρενέργειες

Το φάρμακο, σε γενικές γραμμές, είναι ανεκτό, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει διάρροια – περίπου 10% των ασθενών που το έλαβαν παρουσίασαν αυτή την παρενέργεια.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται να έχει δοκιμαστεί σε όλο τον κόσμο: Καναδάς, Ελλάδα, Νότια Αφρική, Ισπανία και Βραζιλία.
«Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά» είπε o καθηγητής Ami Schattner.
Η κολχικίνη αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε έναν αρχαίο αιγυπτιακό πάπυρο που χρονολογείται από το 1550 π.Χ.
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από γιατρούς στην αρχαία Ελλάδα, στη Βυζαντινή περίοδο και στη συνέχεια από Άραβες πριν από 1.000 χρόνια.
Πιο πρόσφατα, αρκετές μελέτες απέδειξαν την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία της οξείας περικαρδίτιδας.

Πότε μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιείται το φάρμακο για να βοηθήσει τους ασθενείς με COVID;

Απαιτούνται περαιτέρω τυχαιοποιημένες μελέτες και τεστ για να επιβεβαιωθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τη Schattner.
«Αν και τα αρχικά δεδομένα για την επίδραση της κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό είναι πολλά υποσχόμενα θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία» είπε ο Schattner, καταλήγοντας: «αλλά αυτό δεν θα με εμπόδιζε από το να χρησιμοποιήσω το φάρμακο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης