Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτες: Αναποτελεσματικά σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά απέναντι στην Omicron

Μελέτες: Αναποτελεσματικά σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά απέναντι στην Omicron
Αυτό δείχνουν οι πρώτες εργαστηριακές μελέτες
Σχετικά Άρθρα

Απογοητευτικά είναι τα ευρήματα των πρώτων εργαστηριακών μελετών για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι της παράλλαξης Omicron.
Σύμφωνα με το περιοδικό Nature, οι αρχικές προδημοσιεύσεις των επιστημόνων αναφέρουν πως σχεδόν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί έως τώρα για την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης Covid-19, φαίνονται να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα έναντι της Omicron.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Omicron είναι ανθεκτική πλήρως ή εν μέρει, απέναντι ουσιαστικά σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία, που προετοιμάζονται για το επερχόμενο νέο επιδημικό κύμα κρουσμάτων λόγω της Omicron, πιθανώς να μην μπορούν να βασιστούν στα μονοκλωνικά αντισώματα, τουλάχιστον στον βαθμό που το έκαναν έως τώρα, για ασθενείς υψηλού κινδύνου για βαριά Covid-19.

Παραδοχή και από εταιρείες

Ήδη μερικές εταιρείες που παράγουν τέτοια αντισώματα, όπως η αμερικανική Regeneron, παραδέχονται ότι τα προϊόντα τους έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα κατά της Omicron σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές.
Με βάση τις έως τώρα δημοσιεύσεις ερευνητών, μόνο δύο μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να διατηρούν κάποια αποτελεσματικότητα κατά της Omicron.
Πρόκειται για το sotrovimab της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Vir Biotechnology και της βρετανικής GSK, καθώς και το DXP-604 που τώρα περνάει από κλινικές δοκιμές στην Κίνα και αναπτύχθηκε από τις κινεζικές εταιρείες BeiGene και Singlomics.
Πάντως, πολλές χώρες είτε αδυνατούν να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση για το sotrovimab είτε δεν μπορούν να έχουν καθόλου πρόσβαση σε αυτό.
Ακόμη και το sotrovimab που τα πάει καλύτερα, χρειάζεται περίπου τριπλάσια δοσολογία σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, για να μειώσει στο μισό τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού της Omicron μέσα στο σώμα του ασθενούς.

Αντιικά χάπια

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, τα αντιικά χάπια της Pfizer (Paxlovid) και της Merck (molnupiravir), τα οποία είναι πολύ φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα, αναμένεται να είναι αρκετά αποτελεσματικά κατά της Omicron, καθώς έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης.
Ειδικά το Paxlovid, με βάση την ανακοίνωση της Pfizer στις 14 Δεκεμβρίου, έχει αποτελεσματικότητα 89% στην αποτροπή της νοσηλείας και του θανάτου στους ασθενείς υψηλού κινδύνου, αρκεί η χορήγηση της θεραπείας να γίνει λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης