Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδική αντίδραση στη Wall Street - Κέρδη +1,78% ο S&P 500

Ανοδική αντίδραση στη Wall Street - Κέρδη +1,78% ο S&P 500
Ανοδική αντίδραση στη Wall Street
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Σε ανοδικό έδαφος κινούνται σήμερα 21/12 οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, αντιδρώντας μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, με τους επενδυτές να αντλούν αισιοδοξία από το σχέδιο της κυβέρνησης Biden για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας με οδηγό τη μετάλλαξη όμικρον.
Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η είδηση ότι η Γερουσία θα πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο ψηφοφορία για το σχέδιο των 2 τρισ. δολαρίων του προέδρου Biden για ένα πακέτο επενδύσεων με στόχο την δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας, παρά τις αντιρρήσεις του Δημοκρατικού Γερουσιαστή J. Manchin που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο Manchin και ο Biden μίλησαν ξανά την Κυριακή, κάτι που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για νέες συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,6% στις 35.492,7 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,78% στις 4.649,23 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +2,4% στις 15.341,09 μονάδες

Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης στην οικονομική ανάκαμψη, την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για να αντιμετωπίσουν το ράλι του πληθωρισμού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden προειδοποίησε σήμερα τους ανεμβολίαστους Αμερικανούς ότι βάζουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε κίνδυνο εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης όμικρον του κορονοϊού στις ΗΠΑ.
Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα δημιουργήσει νέα κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα για τη διενέργεια ελέγχων και θα αγοράσει 500 εκατ. rapid tests τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν στα αμερικανικά νοικοκυριά.
Θα δημιουργηθεί επίσης μια ειδική ιστοσελίδα όπου οι Αμερικανοί θα μπορούν να ζητούν την παράδοση των τεστ στις κατοικίες τους.
Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι πολιτείες και τα συστήματα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της όμικρον.
Το ιατρικό προσωπικό ενισχύεται με 1.000 άτομα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ ενισχύεται επίσης η χωρητικότητα των νοσοκομείων καθώς και ο προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό.
Δρομολογούνται ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία τις επόμενες εβδομάδες – αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων κλινικών, την περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού και την αύξηση της χωρητικότητας στα φαρμακεία.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 8,3% στα 214,8 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 15 ετών.
H διεύρυνση του ελλείμματος αντανακλά τη μείωση του πλεονάσματος στις υπηρεσίες, οι οποίες έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό.
Εν τω μεταξύ το έλλειμμα στα αγαθά αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στο 3,7% το περασμένο τρίμηνο από 3,5% την περίοδο από τον Ιούλιο ώς τον Σεπτέμβριο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η General ανακοίνωσε τα κέρδη β΄ τριμήνου χρήσης που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 597,2 εκατ. δολάρια ή 97 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 688,4 εκατ. δολάρια ή 1,11 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή των 99 σεντς ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,05 δολάρια.
Οι πωλήσεις των 5,024 δισ. Δολαρίων ήταν υψηλότερες από τα 4,719 δισ. δολάρια πέρυσι και από τις εκτιμήσεις για 4,839 δισ. δολάρια.
Η General Mils δήλωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 13% στα 800 εκατ. δολάρια εξαιτίας του πληθωρισμού και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η General Mills αναμένει τώρα ότι οι καθαρές οργανικές πωλήσεις για το σύνολο της χρήσης θα αυξηθούν 4%-5%, έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για πτώση 1%-3%.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πωλήσεις 18,291 δισ. δολαρίων, υποδηλώνοντας ανάπτυξη 0,9% σε ετήσια βάση.
Η Nike ανακοίνωσε κέρδη για το β΄ τρίμηνο χρήσης ύψους 1,34 δισ. δολαρίων ή 83 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 78 σεντς πριν από ένα χρόνο.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 11,36 δισ. δολάρια από τα 11,24 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, χάρη στις πωλήσεις της Black Friday που έλαβαν χώρες πριν τελειώσει το τρίμηνο στις 30 Νοεμβρίου.
Οι αναλυτές κατά μέσο όρο ανέμεναν κέρδη 63 σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις 11,25 δισ. δολάρια.
Η Nike έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες με την παραγωγή και τον εφοδιασμό στο δεύτερο χρόνο του κορονοϊού.
Η εταιρεία προηγουμένως εξέτασε τα ζητήματα της παραγωγής στο Βιετνάμ εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα, καθώς και του αυξανόμενου κόστους για παράδοση αγαθών και την πληρωμή των εργαζόμενων.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά το διήμερο πτωτικό σερί

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές  τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακτώντας ένα μέρος από το χαμένο έδαφος μετά το απογοητευτικό ξεκίνημα στην εβδομάδα, με τις ανησυχίες πάντως για την αλματώδη εξάπλωση του νέου στελέχους Omicron του κορωνοϊού να παραμένουν στο προσκήνιο.
Η επέλαση της Omicron ωθεί τη γερμανική κυβέρνηση προς την επιβολή νέων περιορισμών, ενός light lockdown.
Τα μέτρα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν κατά τη διάσκεψη, αργότερα σήμερα, του καγκελάριου O. Scholz με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.
Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σήμανε συναγερμό, αναβαθμίζοντας το επίπεδο κινδύνου για τον πληθυσμό σε «πολύ υψηλό» – ειδικά για τους ανεμβολίαστους.
Μετά από μακρά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Β. Johnson αποφάσισε να μην επιβάλει αυστηρότερους κοινωνικούς περιορισμούς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά δεν απέκλεισε τη λήψη μέτρων στο εγγύς μέλλον.

O γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο +1,36% στις 15.447,44 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε +1,38% στις 6.964,99 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε +1,38% στις 7.297,41 μονάδες.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμένει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Peter Kazimir, προσθέτοντας τη φωνή του σε όσους προειδοποιούν για αύξηση των πιέσεων των τιμών.
Η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα επέκτεινε τα μέτρα τόνωσης παρά τον υψηλό πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι οι πιέσεις των τιμών θα υποχωρήσουν και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί χαμηλότερα του 2% από το δ΄ τρίμηνο του 2022.
Ορισμένα μέλη της ΕΚΤ πίεσαν την κεντρική τράπεζα να αναγνωρίσει τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό και αρκετά, μεταξύ των οποίων οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών σε Γερμανία, Πορτογαλία και Λιθουανία, έχουν ήδη προειδοποιήσει δημοσίων για τον κίνδυνο του πληθωρισμού.
Αυτό που ισχύει για τη Σλοβακία, ισχύει επίσης και για την ευρωζώνη στο σύνολο της.
Υπάρχει κίνδυνος, και αυτός ο κίνδυνος δεν είναι μικρός, ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μείνει μαζί μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανέφερε ο Kazimir, κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι μεταξύ εκείνων των φορέων χάραξης πολιτικής που βλέπουν τον κίνδυνο η άνοδος των τιμών να καταλήξει υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν.
Η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες με το υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανέφερε ο Kazimir.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιριών ημιαγωγών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ASML Holding, ASM International, Infineon Tech και STMicroelectronics σημείωσαν άνοδο περίπου 2% ύστερα από τις ενθαρρυντικές ανακοινώσεις της αμερικανικής Micron Technology.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να καταγράψει το ηθικό των καταναλωτών στη Γερμανία στις αρχές του 2022, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Οmicron θολώνει τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Ινστιτούτο GfK.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης του καταναλωτικού κλίματος, με βάση έρευνα σε περίπου 2.000 Γερμανούς, υποχώρησε στις -6,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από την αναθεωρημένη μέτρηση στις -1,8 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.
Η μέτρηση του Ιανουαρίου ήταν η χαμηλότερη από τον Ιούνιο,
Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρότερη πτώση στο -2,5.

Ισχυρή ανάκαμψη στην Ασία

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με όχημα τη στήριξη της Κίνας στην αγορά ακινήτων.
Η εξάπλωση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους έχει ρίξει τη σκιά του στην εορταστική περίοδο των διακοπών, καθώς έχουν ήδη αρκετές χώρες στον κόσμο επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα για να ανακόψουν το νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,22% στις 3.716 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +2% στις 28.517 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε κέρδη +1% στις 22.971 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,9% στις 3.625 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης