Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χιλή: Σαρωτική νίκη με 55,8% για τον αριστερό νέο πρόεδρο Gabriel Boric

Χιλή: Σαρωτική νίκη με 55,8% για τον αριστερό νέο πρόεδρο Gabriel Boric
Δέσμευση για περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα και δημοσιονομική υπευθυνότητα
Σχετικά Άρθρα
Ο αριστερός Gabriel Boric, πρώην ηγέτης του φοιητικού κινήματος, θα γίνει ο νεότερος πρόεδρος της Χιλής, μετά την ηχηρή του νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών,  εναντίον του υπερσυντηρητικού ακροδεξιού αντιπάλου του, José Antonio Kast.
Με καταμετρημένο σχεδόν το 97% των ψήφων, ο 35χρονος συγκέντρωσε ποσοστό 55,8% και προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Kast, ο οποίος αποδέχτηκε αμέσως την ήττα του και τηλεφώνησε στον Boric για να τον συγχαρεί.

Δέσμευση για περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής, ο οποίος επικράτησε με πρόγραμμα που εξαγγέλλει την κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας, υποσχέθηκε χθες Κυριακή, στην επινίκια ομιλία του, «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», υποσχόμενος ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη».
«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του στον δεύτερο γύρο.
Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει την εξουσία την 11η Μαρτίου.

Όχι στο άνοιγμα των μεταλλείων

Ο Boric δεσμεύθηκε κόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.
«Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε άλλες ‘ζώνες θυσίας’, δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Όχι στο Ντομίνγκα», είπε.
Η νίκη του Boric έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, από την Κούβα ως την Αργεντινή, περνώντας από το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και το Περού.
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inácio Lula da Silva (Κόμμα Εργαζομένων), που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οδεύει σε ευρεία νίκη το 2022 στην πιθανή αναμέτρησή του με τον πρόεδρο της άκρας δεξιάς Jair Bolsonaro, δήλωσε «ευτυχής» για τη «νέα νίκη ενός δημοκρατικού και προοδευτικού υποψήφιου στη Λατινική Αμερική μας, για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος καλύτερου για όλους μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης