Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελληνίδα η νέα Πρώτη Κυρία της Χιλής και της δημοκρατικής παράταξης

Ελληνίδα η νέα Πρώτη Κυρία της Χιλής και της δημοκρατικής παράταξης
Η 32χρονη διατηρεί χρόνια δεσμό με τον 35χρονο νέο πρόεδρο της Χιλής, και είναι κόρη του Τζόρτζ Καραμάνος, που για χρόνια ήταν πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Σαντιάγκο

Η Ειρήνη Καραμάνου ή αλλιώς Irina Karamanos είναι η σύντροφος του Γκάμπριελ Μπόριτς, του ηγέτη της ενωμένης δημοκρατικής παράταξης που το βράδυ της Κυριακής εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της Χιλής.
Η 32χρονη διατηρεί χρόνια δεσμό με τον 35χρονο νέο πρόεδρο της Χιλής, και είναι κόρη του Τζόρτζ Καραμάνος, που για χρόνια ήταν πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Σαντιάγκο.
Χαμηλών τόνων και εκπρόσωπος του φεμινιστικού κινήματος, η Ιρίνα δεν έκανε πολλές εμφανίσεις προεκλογικά.
Ωστόσο αυτές πύκνωσαν καθώς όλα όδευαν προς την τελική ευθεία, και λέγεται πως το συμπαθητικό της προφίλ έπαιξε και αυτό το ρόλο του στην εκλογή του Μπόριτς.
Η Ιρίνα, που έχει σπουδάσει Ανθρωπολογία και Επιστήμες Επικοινωνίας στη Γερμανία, δεν έκανε καμία εμφάνιση μέχρι να περάσει ο Μπόριτς στον δεύτερο γύρο.
Τότε ήταν που τον συνόδευσε σε μια πολιτική του ομιλία, κάτι που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να κερδηθούν οι πιο συντηρητικοί ψηφοφόροι που θέλουν ο πρόεδρος να συνοδεύεται.
Η Ιρίνα Καραμάνος είναι υπέρμαχος του φεμινισμού, και έχει εκφράσει την καταδίκη της προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Πινοσέτ επειδή αποτελεί κίνδυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ίδια έχει πάρει θέση και στα ζητήματα περί ασφάλειας και τάξης.
«Πρέπει να μιλήσουμε για το οργανωμένο έγκλημα, τον έλεγχο των όπλων, πρέπει να μιλήσουμε για την ασφάλεια, τη σχέση μεταξύ αστυνομίας και διακινητών ναρκωτικών», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
seucseh6r5hepmycbfgetibzja.jpg

Θρίαμβος της δημοκρατικής παράταξης στη Χιλή με 56% – Έπεσε το κάστρο του νεο-φιλελευθερισμού

Θριαμβευτική νίκη κατήγαγε ο 35χρονος υποψήφιος, που δεσμεύτηκε για «πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη που να φτάνει σε κάθε Χιλιανό».
Πανηγυρισμοί στους δρόμους με τους πολίτες να δηλώνουν «τα καταφέραμε», «νικήσαμε τον φασισμό».

Παραδέχθηκε την ήττα του ο πολιτικός επίγονος του Πινοσέτ.

Θρίαμβος για τον υποψήφιο της αριστεράς στη Χιλή, Γκαμπριέλ Μπόρις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες, καθώς ο λαός της χώρας γύρισε την πλάτη στον υποψήφιο της ακροδεξιάς και άμεσο πολιτικό επίγονο του δικτάτορα Πινοτσέτ, Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του.

Ο συνασπισμός της αριστεράς που υποστήριξε τον νέο πρόεδρο -συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα- πιστώνεται καθαρή νίκη σε αυτή την αναμέτρηση άνευ προηγουμένου μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα των Άνδεων, ανάμεσα σε δύο υποψηφίους με προγράμματα διαμετρικά αντίθετα.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο 35χρονος αριστερός πολιτικός (μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για να είναι υποψήφιος και θα γίνει ο νεότερος αρχηγός του κράτους στην ιστορία της Χιλής) συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι κάπου 44% του Καστ, που υποστηρίχθηκε επί της ουσίας από το σύνολο των δυνάμεων της δεξιάς.

«Πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη που να φτάνει σε κάθε Χιλιανό»

«Θέλω εσείς και ο λαός να γνωρίζετε πως έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να ανέλθω στο ύψος των περιστάσεων αυτής της μεγάλης πρόκλησης και ότι η χώρα μας ζει την καλύτερη ώρα της όταν είμαστε ενωμένοι», είπε ο Μπόριτς, διαβεβαιώνοντας πως θέλει να είναι «πρόεδρος όλων των Χιλιανών».

Όπως τόνισε, «μόνο με την κοινωνική συνοχή, το να ξαναβρούμε τους εαυτούς μας και να μοιραστούμε το κοινό έδαφος θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη – η οποία φτάνει σε κάθε Χιλιανό».

Απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να ακούσουν την επινίκια ομιλία του δεσμεύτηκε για περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα «παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι» και εναντίωση στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.

«Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε άλλες “ζώνες θυσίας”, δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Όχι στο Ντομίνγκα», είπε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης