Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Εμμονή Erdogan στη νομισματική πολιτική – Οι τράπεζες… ενημερώνονται για το «μοντέλο χαμηλών επιτοκίων»

Τουρκία: Εμμονή Erdogan στη νομισματική πολιτική – Οι τράπεζες… ενημερώνονται για το «μοντέλο χαμηλών επιτοκίων»

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την ένωση τραπεζών της Τουρκίας, την τραπεζική εποπτική αρχή BDDK και τους διευθυντές κρατικών τραπεζών

Σχετικά Άρθρα
Ενημέρωση στην ένωση τραπεζών της Τουρκίας, την τραπεζική εποπτική αρχή BDDK και τους διευθυντές κρατικών τραπεζών για το νέο οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης με τα χαμηλά επιτόκια, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Nureddin Nebati, ‘όπως ανακοίνωσε η ένωση, μετά την πτώση της λίρας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021.

Ο μηχανισμός

«Οι τράπεζές μας θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους πόρους τους για να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες των νοικοκυριών και του πραγματικού τομέα της οικονομίας, στο πλαίσιο του μηχανισμού ελεύθερης αγοράς που λειτουργεί με τους κανόνες του», υποστήριξε ο Nureddin Nebati όπως αναφέρει στην ανακοίνωση.

Αναπτυξιακό μοντέλο

Παράλληλα όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθεί μια «υγιής, συνεπής ανάπτυξη».
Η λίρα έφτασε σε νέο χαμηλό υπό του 17 έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 , εν μέσω ένος νέου κύματος φόβων από ότι η νέα πολιτική του Τούρκου προέδρου Erdogan και η εκτίναξη του πληθωρισμού (21,3% τον Νοέμβριο), θα προκαλέσουν πληθωριστική περιδίνηση στην τουρκική οικονομία.

Eπικαλείται το κινεζικό θαύμα

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Erdogan επιμένει να επαναλαμβάνει τη θεωρία του περί κινεζοποίησης της τουρκικής οικονομίας και να υπόσχεται πως με το φθηνό νόμισμα η χώρα των 83 εκατ. ανθρώπων θα γνωρίσει μια θεαματική αύξηση των εξαγωγών της, των επενδύσεων αλλά και των θέσεων εργασίας.
Επικαλείται επανειλημμένως το κινεζικό θαύμα και τον μετασχηματισμό της κινεζικής οικονομίας μετά τις μεταρρυθμίσεις του 1978 ως απόδειξη πως το μοντέλο αυτό αποφέρει καρπούς.
Οπως, βέβαια, επισημαίνουν οι επικριτές του, στην πραγματικότητα υποβάλλει τη χώρα σε ένα κολοσσιαίο οικονομικό πείραμα.
Ανάμεσά τους ο Durmus Yilmaz, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας που τόνισε προ ημερών πως ο Τούρκος πρόεδρος μετατρέπει τη χώρα σε ένα «εργαστήριο εξεζητημένων ιδεών».

To παράδειγμα της Ζιμπάμπουε…

Παράλληλα, ο Ali Ackmelic, οικονομολόγος με ειδίκευση στις δύο οικονομίες Κίνας και Τουρκίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yamaguchi της Ιαπωνίας, επισημαίνει ότι σε αντίθεση με την Κίνα, η Τουρκία δεν διαθέτει ένα σαφές «βιομηχανικό όραμα».
Η πλέον ηχηρή δήλωση είναι πάντως ενός τραπεζικού στελέχους στο Λονδίνο, που επίσης ειδικεύεται στις δύο οικονομίες και τόνισε πως δεν επαρκεί η μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος για να υπάρξει ευημερία σε μια οικονομία, γιατί «αν ήταν έτσι, η Ζιμπάμπουε θα ήταν τεχνολογική υπερδύναμη».

Δυσφορία όσων τον στήριξαν

Σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg καταγράφει, έτσι, τη δυσφορία που εκφράζουν λαϊκά στρώματα της Ριζούντας, της ιδιαίτερης πατρίδας του Erdogan, από τους ψαράδες, τις μικρές επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων, τους απλούς υπαλλήλους των καφενείων και των σταθμών φυσικού αερίου, ακόμη και των καλλιεργητών τσαγιού -  εν ολίγοις τους χαμηλόμισθους Τούρκους που στήριξαν τον Erdogan τις προηγούμενες δύο δεκαετίες.’
Μιλώντας απευθείας στους απλούς Τούρκους, το πρακτορείο καταγράφει την περίπτωση συνταξιούχου που μόλις είχε αγοράσει κρέας με πίστωση από κρεοπωλείο και δηλώνει ότι ίσως δεν θα μπορεί να αγοράσει άλλο κρέας στο μέλλον, δεδομένου ότι «δεν μπορούμε καν να ξέρουμε ποια θα είναι η τιμή του σε μία ώρα».
Στη συνέχεια οι συντάκτες του Bloomberg συνομιλούν με υπάλληλο ενός μικρού καφέ που σερβίρει τσάι και επικρίνει τον Erdpgan τονίζοντας «δεν μπορείς να λες ότι δεν δέχεσαι τα επιτόκια, όταν η οικονομία σου είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με τον υπόλοιπο κόσμο».

Ζουν στην πολυτέλεια

Η συνηθέστερη κριτική που ακούγεται όμως, ιδιαιτέρως από τα χείλη των φτωχών καθημερινών ανθρώπων στην Τουρκία, είναι «μας κοιτάζουν αφ’ υψηλού γιατί στην αρχή ήταν σαν εμάς, καθημερινοί άνθρωποι, αλλά τώρα ζουν μέσα στην πολυτέλεια».
Η κριτική αυτή ακούγεται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη Ριζούντα, που σημαίνει ότι ο Erdogan κινδυνεύει να χάσει τους πλέον πιστούς από τους ψηφοφόρους του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης