Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Spiegel: Το ΝΑΤΟ θέλει να αποκτήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε Βουλγαρία – Ρουμανία

Der  Spiegel: Το ΝΑΤΟ θέλει να αποκτήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε Βουλγαρία – Ρουμανία
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού για την ουκρανική κρίση και τις επιδιώξεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας στα Βαλκάνια
Σχετικά Άρθρα

Aνώτατος στρατηγός του ΝΑΤΟ πρότεινε η συμμαχία να αποκτήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μετά τη συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε το Σάββατο (17/12) η γερμανική εφημερίδα Spiegel.
Είπε ότι οι προτάσεις που έγιναν από τον Tod Wolters, τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, θα επεκτείνουν ουσιαστικά την αποστολή της συμμαχίας «Ενισχυμένη Εμπροσθοφυλακή» στο πλαίσιο της οποίας έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και την ανατολική Πολωνία.
Το Der Spiegel δεν μετέφερε επακριβώς τα λεγόμενα Wolters.
Επικαλείται πληροφορίες ότι ο Wolters «ζήτησε ενίσχυση των στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα» του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με στρατιωτικούς αρχηγούς κρατών – μελών

Τι δηλώνει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Der Spiegel. Η επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι κάτι που έχουν ζητήσει και οι δύο χώρες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε την Παρασκευή (17/12) ότι το ΝΑΤΟ «θα αξιολογεί συνεχώς την ανάγκη περαιτέρω προσαρμογής της στάσης μας, της παρουσίας μας, επίσης στα νοτιοανατολικά της περιοχής, επειδή πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε πάντα να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους έναντι οποιασδήποτε απειλής».
Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία αύξησε τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ και η συμμαχία προέτρεψε τη Ρωσία να μην εισβάλει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, σημειώνει το Reuters.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή.
Υποστηρίζει, πως ανταποκρίνεται σε αυτό που βλέπει ως απειλή για τη δική της ασφάλεια από τις ολοένα και πιο στενές σχέσεις της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στη συμμαχία.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ήθελε μια νομικά δεσμευτική εγγύηση από το ΝΑΤΟ ότι θα εγκαταλείψει οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης