Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση και μεταβλητότητα στη Wall Street στον απόηχο της Fed - Απώλειες -2,47% ο Nasdaq

Πτώση και μεταβλητότητα στη Wall Street στον απόηχο της Fed - Απώλειες -2,47% ο Nasdaq

Μικρή άνοδος στη Wall Street στον απόηχο της Fed

Σχετικά Άρθρα
Αλλαγή κλίματος στη Wall Street σήμερα 16/12 με τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και να σταθμίζουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής άλλων ισχυρών κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι επισπεύδει τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της μέσα στο 2022.

Οι δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με ήπια άνοδο, στη συνέχεια υπήρξε έντονη μεταβλητότητα, ωστόσο επικράτησαν οι πωλητές με την αγορά να περνάει σε αρνητικό έδαφος με το Nasdaq να σημειώνει βαριές απώλειες.
Οι αποφάσεις της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξάλειψαν έναν από τους παράγοντες αβεβαιότητας που «βάρυναν» την επενδυτική διάθεση το προηγούμενο διάστημα και συγκεκριμένα το τι σκόπευε να κάνει με τα επιτόκια.
Η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την επίσπευση του tapering, ενώ προέβλεπε τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.
Οι αξιωματούχοι της Fed «βλέπουν» ακόμα και τρεις αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάση κάθε φορά. έως το τέλος του 2022, με το επιτόκιο αναφοράς να αυξάνεται στο 0,90%.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστούν το 2023 ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 1,6% και στη συνέχεια στο 2,1% το 2024, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός και να επανέλθει κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Federal Reserve.
Όσον αφορά τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, που ξεκίνησε πέρυσι, προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία εν μέσω πανδημίας, με βάση τον νέο σχεδιασμό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, αντί για τον Ιούνιο που είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Η Fed, εξάλλου, εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος θα ανέλθει στο 4%, ήτοι η οικονομία θα τρέξει με ταχύτερο ρυθμό από το 3,8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει στο 3,5%.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,08% στις 35.897,64 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 καέγραψε απώλειες -0,87% στις4.668,67 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -2,47% στις 15.180,43 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ανοδικά κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, φτάνοντας στις 206.000, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Όπως μεταδίδει το CNBC, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν λιγότερους ανέργους και ειδικότερα 195.000. Το αποτέλεσμα είναι υψηλότερο από το χαμηλό πανδημίας.
Σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, αυξήθηκαν κατά 18.000.
Αν και το σύνολο των εβδομαδιαίων αιτήσεων αυξήθηκε, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων έφτασε τις 203.750, που είναι το πιο χαμηλό από τις 15 Νοεμβρίου 1969.
Σε υψηλό οκτώ μηνών διαμορφώθηκαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, εν μέσω της οξείας έλλειψης ακινήτων στην αγορά, παρά το γεγονός ότι οι υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για την αγορά.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 11,8% στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,679 εκατομμυρίων μονάδων, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Σε ετήσια βάση, οι ενάρξεις νέων κατοικιών εμφανίζουν αύξηση περίπου κατά 8%.
Εν τω μεταξύ, όμως, το υπουργείο αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία για τον Οκτώβριο, με τις νέες ενάρξεις να αναθεωρούνται στα 1,502 εκατομμύρια μονάδες έναντι 1,520 εκατομμυρίων μονάδων που είχαν ανακοινωθεί.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση μεν αλλά μικρότερη, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,568 εκατομμυρίων μονάδων.
Αύξηση κατέγραψαν και οι οικοδομικές άδειες μελλοντικών κατασκευών, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 1,712 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 3,6%, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα είναι αυξημένες κατά 1%.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch περίμεναν ότι οι οικοδομικές άδειες θα διαμορφωθούν στα 1,56 εκατομμύρια.
Πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης κατέγραψε τον Δεκέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve of Philadelphia.
Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Fed Philadelphia υποχώρησε στις 15,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 39 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Παρότι οποιαδήποτε ένδειξη άνω του μηδενός καταδεικνύει βελτίωση των συνθηκών, η σημαντική πτώση του δείκτη υποδηλώνει ένα "φρενάρισμα" της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν πολύ μικρότερη υποχώρηση του δείκτη, στις 30 μονάδες.
Το ίδιο διάστημα, ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε κατά 33,7 μονάδες, στις 13,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης αποστολών διαμορφώθηκε 16,8 μονάδες χαμηλότερα, στις 15,3 μονάδες.
Οι εκκρεμείς παραγγελίες επίσης κινήθηκαν πτωτικά, υποχωρώντας κατά 16 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 11,4 μονάδες.
Τέλος, μείωση κατέγραψε και ο δείκτης προσδοκιών για το επόμενο εξάμηνο, που μειώθηκε κάτά 9,5 μονάδες στις 19 μονάδες τον Δεκέμβριο, από τις 28,5 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο.
Στον αντίποδα, βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης για τον αριθμό των εργαζομένων, ο οποίος ανήλθε στις 33,9 μονάδες έναντι 27,2 μονάδων του Νοεμβρίου.
Ο δείκτης του αριθμού των εργαζομένων ανήλθε στο 33,9 από 27,2 τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η περιφερειακή τράπεζα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Delta Air Lines έθεσε τους οικονομικούς της στόχους για τα επόμενα έτη.
Η αεροπορική εταιρεία στοχεύει να διπλασιάσει τα μέσα μίλια ανά θέση (ASMs) και περιμένει κέρδη ανά μετοχή άνω των 7 δολαρίων, μέχρι το 2024.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της FactSet κάνουν λόγο για ζημιές 4,55 δολαρίων το 2021 και κέρδη ανά μετοχή 3,42 δολαρίων το 2022.
Για το δ΄ τρίμηνο, η Delta αναβάθμισε τις εκτιμήσεις και αναμένει τώρα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη 200 εκατ. δολαρίων.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις αποφάσεις ΕΚΤ, BoE και Fed

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ενσωμάτωσαν στις κινήσεις και τις εκτιμήσεις τους τις αποφάσεις περί της νομισματικής πολιτικής των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, κυρίως των Federal Reserve, Bank of England και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε την έκπληξη και προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022, αλλά θα παραμείνει πάνω από το 2% για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δ.Σ. και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Η Lagarde σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει την ευελιξία της εν μέσω της πανδημίας.
«Τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω Omicron είναι πιθανό να καθυστερήσουν την ανάκαμψη και δημιουργού επιπλέον αβεβαιότητα», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
H ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη 5,1% το 2022 από 5% που ήταν η εκτίμηση του Σεπτεμβρίου και ανάπτυξη 4,2% το 2022, από 4,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αύξηση επιτοκίων, η Lagarde επανέλαβε ότι είναι απίθανο να συμβεί εντός του 2022.
«Το αναφέρει επανειλημμένα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αυξήσουμε τα επιτόκια μέσα στο 2022.
Αυτό ισχύει ακόμη, ωστόσο πρέπει πάντα να παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα».
Τον χορό της αύξησης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες άνοιξε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το ξέσπασμα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.
Η Bank of England αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 15 μονάδες βάσης στο 0,25% από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 5,1% τον Νοέμβριο, σε υψηλά 10 ετών.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE αποφάσισε με ψήφους 8-1 να αυξήσει τα επιτόκια και με ψήφους 9-0 να διατηρηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες.
Η απότομη αλλαγής στάσης της BoE προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αιφνιδίασε τη μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων που δεν περίμεναν καμία αλλαγή και τους επενδυτές που έδιναν πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων μόλις στο 40%.
Πρόκειται για τη δεύτερη έκπληξη από τη BoE, μετά την απόφαση του Νοεμβρίου να τηρήσουν στάση αναμονής.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο +1,03%, στις 15.636,40 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 να ενισχύθηκε +1,12%, στις 7.005,07 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη +1,29%, στις 7.263 μονάδες

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, καθώς οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να αντιμετωπιστεί το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Omicron «ψαλίδισαν» την ανάκαμψη στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα μολύνσεων και πολλές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις περιττές κοινωνικές επαφές.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της IHS Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της πορείας των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε στις 53,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 55,4 τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο και κάτω από το επίπεδο των 54,0 που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.
Ο γενικός δείκτης οδηγήθηκε σε πτώση λόγω του δείκτη PMI για τις υπηρεσίες, που υποχώρησε στο χαμηλό οκτώ μηνών των 53,3 μονάδων από τις 55,9.
Παρόλο που ο δείκτης διαμορφώθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ήταν χαμηλότερος από την πρόβλεψη των αναλυτών για 54,1 μονάδες.
Τα εργοστάσια, που σε γενικές γραμμές επηρεάστηκαν λιγότερο από τους περιορισμούς του κορονοϊού, επίσης επλήγησαν, με τον δείκτη PMI για τη μεταποίηση να υποχωρεί σε χαμηλό 10 μηνών στις 58,0 μονάδες από τις 58,4 του Νοεμβρίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Novartis ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πρόσφατη πώληση της συμμετοχής στην Roche Holding για την επαναγορά μετοχών της μέχρι και 15 δισ. Δολαρίων, μέχρι το τέλος του 2023.
Ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος τόνισε πως είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης του.
Η προϊοντική γραμμή του έχει μέχρι και 20 assets με σημαντικό δυναμικό πωλήσεων, και οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% ή και περισσότερο ετησίως, μέχρι το 2026.
Η Novartis τον Νοέμβριο συμφώνησε να πουλήσει το ποσοστό της στην Roche στην ίδια, έναντι 20,7 δισ. Δολαρίων.
Τα έσοδα της επιτρέπουν να επιστρέψει αξία στους μετόχους χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα της να συμμετέχει σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, ανέφερε.
Η Telecom Italia ανακοίνωσε ότι αναμένει μείωση των προσαρμοσμένων κερδών για το 2021, και προχώρησε σε πτωτικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών της για το έτος, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες.
Ο ιταλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών τόνισε πως τα EBITDA μετά από μισθώσεις του έτους, αναμένεται να διαμορφωθούν υψηλότερα από τα 5,4 δισ. Ευρώ.
Το 2020 είχαν διαμορφωθεί στα 6,25 δισ. Ευρώ.
Συνεχίζει να αναμένει ότι τα έσοδα από τις οργανικές υπηρεσίες θα εμφανίσουν πτώση κατά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.
Η Telecom Italia τώρα αναμένει τα οργανικά EBITDA μετά από μισθώσεις για τη μονάδα των εγχώριων δραστηριοτήτων της, να μειωθούν κατά 13%-15%. Προηγουμένως ανέμενε πτώση κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό.
Η μείωση των εκτιμήσεων αποδίδεται στα χαμηλότερα έσοδα, κυρίως εξαιτίας της απόδοσης της συνεργασίας της με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών streaming DAZN για τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Serie A, τόνισε η Telecom italia.
Το προσαρμοσμένο καθαρό ενοποιημένο χρέος μετά από τις μισθώσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 17,6 δισ. Ευρώ.

Κέρδη στην Ασία

Κέρδη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας στον απόηχο της επιτάχυνσης του tapering από τη Fed, με την αγορά του Τόκιο να υπεραποδίδει.
Οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας πάντως συνεχίζουν να ανησυχούν τους επενδυτές.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πέρασε ένα ψήφισμα για την απαγόρευση των εισαγωγών από την περιοχή Xinjiang της Κίνας λόγω των ανησυχιών για πρακτικές αναγκαστικής εργασίας και άλλων παραβιάσεων.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την επιβολή κυρώσεων που θα αποτρέπουν τις εταιρείες να διαθέτουν εξοπλισμό στη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία τσιπ SMIC.
Οι μετοχές της κινεζικής εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ κατρακύλησαν σήμερα 2,9%, ενώ τους τελευταίους έξι μήνες χάνουν πάνω από 20%.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας υψηλή αύξηση 20,5% κατέγραψαν οι εξαγωγές στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο, καθώς η διεθνής ζήτηση για χάλυβα και κατασκευαστικό εξοπλισμό ημιαγωγών συνεχίστηκε.
Οι εξαγωγές τον Οκτώβριο είχαν αυξηθεί 9,4% και ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις για αύξηση 21,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Οι εξαγωγές προς την Ασία και την Κίνα ήταν οι υψηλότερες, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7% και 16% αντιστοίχως, κυρίως χάρη στην ισχυρή ζήτηση για χάλυβα και προϊόντα που συνδέονται με τους ημιαγωγούς.
Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανέκαμψαν στο 10% από το 0,4% του προηγούμενου μήνα, καθώς οι κατασκευές και ο εξοπλισμός μηχανημάτων εξόρυξης και ημιαγωγών, συνέβαλε στην ανάπτυξη.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,3% στις 3.763 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +2,13% στις 29.055 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε κέρδη +0,23% στις 23.475 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,75% στις 3.675 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης