Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκπληξη από τη BoE: Η πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,15% από το ξέσπασμα της πανδημίας στο 0,25%

Έκπληξη από τη BoE: Η πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,15% από το ξέσπασμα της πανδημίας στο 0,25%
Τον χορό της αύξησης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες άνοιξε η Τράπεζα της Αγγλίας
Σχετικά Άρθρα
Τον χορό της αύξησης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες άνοιξε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το ξέσπασμα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.
Η Bank of England αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 15 μονάδες βάσης στο 0,25% από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 5,1% τον Νοέμβριο, σε υψηλά 10 ετών.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE αποφάσισε με ψήφους 8-1 να αυξήσει τα επιτόκια και με ψήφους 9-0 να διατηρηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες.
«Η Επιτροπή εξακολουθεί να κρίνει ότι υπάρχουν αμφίπλευροι κίνδυνοι γύρω από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, αλλά και ότι πιθανώς να είναι απαραίτητη η μέτρια αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, στο 2%», αναφέρει η BoE στην ανακοίνωσή της.

Η BoE αιφνιδίασε τους αναλυτές - Κίνδυνος λόγω υψηλου πληθωρισμού

Η απότομη αλλαγής στάσης της BoE προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αιφνιδίαε τη μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων που δεν περίμεναν καμία αλλαγή και τους επενδυτές που έδιναν πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων μόλις στο 40%.
Πρόκειται για τη δεύτερη έκπληξη από τη BoE, μετά την απόφαση του Νοεμβρίου να τηρήσουν στάση αναμονής.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε ήδη έναν επιθετικό τόνο την παραμονή της ανακοίνωσης της BOE, σηματοδοτώντας τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και επιταχύνοντας τη λήξη του προγράμματος τόνωσης, ενώ η Νορβηγία συνέχισε τη δική της προσπάθεια σύσφιξης την Πέμπτη με τη δεύτερη αύξηση φέτος.
Η αύξηση των επιτοκίων από τη BοΕ, αποτελεί μία απάντηση στον κίνδυνο που εγκυμονεί η άνοδος του πληθωρισμού, με μια έκθεση αυτής της εβδομάδας να δείχνει ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,1% τον Νοέμβριο -- υπερδιπλάσιος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

boe1.jpg
boe2.jpg
boe3.jpg
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης