Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Επιταχύνεται η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης - Τριπλή αύξηση επιτοκίων το 2022, Powell: Φούσκες οι μετοχές

Fed: Επιταχύνεται η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης - Τριπλή αύξηση επιτοκίων το 2022, Powell: Φούσκες οι μετοχές
Τέλος οι αγορές ομολόγων τον Μάρτιο, αναφέρει η Fed...
Ραγδαία αύξηση του tapering, δηλαδή της μείωσης του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κατά 30 δισεκ. δολ. τον μήνα, και τριπλή αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022 «βλέπει» η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves, Fed), σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη συνάντηση της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC). 
Από την άλλη, εντύπωση προκαλούν τα λεγόμενα του κεντρικού τραπεζίτη για τις χρηματαγορές.
Συγκεκριμένα, ο Powell είπε ότι οι αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι «κάπως αυξημένες», συμπληρώνοντας ότι τις αξιολογεί ως έναν από τους τέσσερις βασικούς τομείς κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τι αποφασίστηκε

Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική φτάνει στο τέλος της, με τη Fed να προχωρά σε πιο επιθετικές κινήσεις από το αναμενόμενο.
Πρώτον, είπε ότι θα επιταχύνει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μην ξεπερνά τα 30 δισεκ. δολ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 αγόραζε ομόλογα με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα.
Δεύτερον, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν, τον Μάρτιο του 2022 το τρέχον QE λαμβάνει τέλος.
Τρίτον, οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν έως και τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και άλλες δύο μέχρι το 2024. 

Πληθωρισμός

Οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, που εγκρίθηκαν ομόφωνα, αντιπροσωπεύουν μια ουσιαστική προσαρμογή πολιτικής, που μέχρι τώρα διακρινόταν από πρωτοφανή χαλαρότητα.
Μοιραία η δήλωση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής περιείχε άμεση αναφορά στις πληθωριστικές πιέσεις, που τείνουν να ξεφύγουν.
«Οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία και η επανεκκίνηση της οικονομίας συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
Στις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,6% το 2022, ήτοι υψηλότερα από το 2,2% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Σεπτεμβρίου, με το ποσοστό της ανεργίας να μειώνεται στο 3,5%.
Ως εκ τούτου, το επιτόκιο αναφοράς θα πρέπει να αυξηθεί από το τρέχον σχεδόν μηδενικό επίπεδο του 0%-0,25% στο 0,90% έως το τέλος του 2022, με τις αυξήσεις να συνεχίζονται το 2023 ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 1,6% και στη συνέχεια στο 2,1% το 2024, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός και να επανέλθει στον στόχο του 2%. 
Οι αξιωματούχοι της Fed εδώ και καιρό τονίζουν ότι ο πληθωρισμός είναι «παροδικός», αφήγημα που ο πρόεδρός της Jerome Powell προσφάτως σχεδόν αποδόμησε, χαρακτηρίζοντας τις ανατιμήσεις επίμονες.
Ο ίδιος και άλλοι ηγέτες της κεντρικής τράπεζας, καθώς και η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, έχουν τονίσει ότι οι τιμές ανεβαίνουν λόγω παραγόντων που σχετίζονται με την πανδημία, όπως η αύξηση της ζήτησης που έχει ξεπεράσει την προσφορά «αλλά τελικά θα εξασθενήσει».
Για τον Powell, η αυστηροποίηση της πολιτικής σηματοδοτεί μια δραματική αλλαγή σε μια πολιτική που θεσπίστηκε μόλις πριν από ένα χρόνο - γνωστή ως «ευέλικτη στόχευση του μέσου πληθωρισμού», κάτι που σημαίνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα ήταν ικανοποιημένοι με τον πληθωρισμό λίγο πάνω ή κάτω από τον μακροχρόνιο στόχο του 2%. 
«Με τον πληθωρισμό να έχει υπερβεί το 2%, η Επιτροπή αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να διατηρηθούν τα τρέχοντα σχεδόν μηδενικά επιτόκια (0%-0,25%) έως ότου επιτευχθεί πλήρη απασχόληση, αναφέρει η Fed στην ανακοίνωσή της.
Από την άλλη, επισημαίνεται πως η νέα παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού εντείνει την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, η Fed αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2022 θα αγγίξει το 4%, άρα θα υπάρξει μια σχετική επιτάχυνση.

Powell: Απαραίτητη η μείωση του QE - Φουσκωμένες οι αποτιμήσεις σε μετοχές και ομόλογα

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία το tapering είναι απαραίτητο, ενώ μίλησε για φουσκωμένες αποτιμήσεις στα περιουσιακά στοιχεία.
«Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ζητημάτων ισολογισμού, μάθαμε ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε μια προσεκτική, μεθοδική προσέγγιση για να κάνουμε προσαρμογές», είπε ο Powell κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, προσθέτοντας:
«Βασικά απέχουμε δύο συναντήσεις τώρα από το να τερματίσουμε το tapering.
Θεωρήσαμε ότι αυτός ήταν ο κατάλληλος τρόπος».
Ο Powell είπε ότι η παραλλαγή omicron είναι ένας κίνδυνος, αλλά δεν επηρεάζει τα σχέδια μείωσης του QE.
Ερωτηθείς για την αναφορά της FOMC πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από την πορεία της αγοράς εργασίας και πότε αυτή αναμένεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, ο Powell τόνισε ότι η αγορά εργασίας έχει σημειώσει βελτίωση, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «ίσως χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα».
Ωστόσο, αργότερα ανέφερε ότι «ενδεχομένως η Fed να αυξήσει τα επιτόκια προτού επιτευχθεί ο στόχος για πλήρη επαναφορά της αγοράς εργασίας». Ο Powell είπε ότι η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στην αγορά είναι απογοητευτική, παρότι η απασχόληση αυξάνεται.
«Δεν επιστρέφουμε σε προ πανδημίας οικονομία.
Άρα, η αγορά εργασίας μετά την πανδημία θα είναι διαφορετική, όπως θα είναι και η απασχόληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Powell είπε ότι οι αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι «κάπως αυξημένες», συμπληρώνοντας ότι τις αξιολογεί ως έναν από τους τέσσερις βασικούς τομείς κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Είπε επίσης ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται σε ισχυρή οικονομική κατάσταση, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν πολλά χρέη - αν και τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών τους είναι χαμηλά.
Ο Powell πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος χρηματοδότησης είναι χαμηλός μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά πρόσθεσε ότι η Fed βλέπει τα κεφάλαια της χρηματαγοράς ως τρωτό σημείο.
Η μόχλευση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι επίσης χαμηλή με την έννοια ότι το κεφάλαιο είναι υψηλό, κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης