Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed - Απώλειες -0,91% ο S&P 500

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed - Απώλειες -0,91% ο S&P 500

Επιφυλακτικότητα στην αμερικανική αγορά, μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας

Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες κινήθηκαν σήμερα 13/12 οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας και ενώ οι επενδυτές περιμένουν τις κρίσιμες αποφάσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και έδειξαν ράλι των τιμών καταναλωτή σε υψηλά πολλών δεκαετιών.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 39 ετών τον Νοέμβριο, φτάνοντας το 6,8%.
Η έκρηξη των τιμών τους τελευταίους μήνες, με ώθηση από το πρωτοφανές ράλι των τιμών της ενέργειας, οδήγησε τους αξιωματούχους της Fed να εγκαταλείψουν την αρχική τους εκτίμηση για παροδικό πληθωρισμό.
Οι αναλυτές περιμένουν πλέον η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να ανακοινώσει την Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, την ταχύτερη συρρίκνωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε στο ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2022 η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του α' εξαμήνου ή ακόμα και νωρίτερα την αύξηση των επιτοκίων της.
Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής δεν περιορίζονται μόνο στην αμερικανική Federal Reserve, καθώς αυτή την εβδομάδα συνεδριάζουν επίσης οι Τράπεζα της Αγγλίας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνουν και οι εξελίξεις στο μέτωπο της μετάλλαξης Omicron, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, B. Johnson να ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο από το στέλεχος στη χώρα και να προειδοποιεί για ένα παλιρροϊκό κύμα μολύνσεων το επόμενο διάστημα.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,89% στις 35.650,95  μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε  -0,91% στις 4.668,97 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -1,39% στις 15.413,28 μονάδες

Στα εταιρικά νέα της ημέρας στην εξαγορά της Arena Pharmaceuticals ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η Pfizer, με το τίμημα να ανέρχεται σε 6,7 δισ. δολάρια μόνο σε μετρητά.
Με την απορρόφηση του 100% της Arena, η Pfizer θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην αντιμετώπιση του καρκίνου και έτερων φλεγμονωδών ασθενειών, ενώ βέβαια τα ταμεία της είναι κάτι παραπάνω από γεμάτα χάρη στα υψηλά έσοδα που έχει διασφαλίσει από τα κέρδη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
H Arena έχει αναπτύξει φάρμακα για διάφορες ασθένειες του γαστρεντερολογικού συστήματος, της καρδιάς, αλλά και για δερματικές παθήσεις, ενώ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της μελέτης ενός νέου πρωτοποριακού φαρμάκου κατά της ελκώδους κολίτιδας.
Δεν είναι τυχαίο πως η συμφωνία θα γίνει όλη σε μετρητά, με την τιμή να αναλογεί σε ύψους 100,2% premium σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής της Arena.
Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε αύξηση 10,2% στο τριμηνιαίο μέρισμα και πρόσθεσε 15 δισ. Δολάρια στο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών.
Το νέο μέρισμα των 54 σεντς ανά μετοχή θα καταβληθεί την 1η Φεβρουαρίου.
Η εταιρεία επίσης ανακοίνωσε μέρισμα τριμήνου 50 σεντς ανά μετοχή για τη μετατρέψιμη προνομιούχο μετοχή της αξίας 2 δολαρίων, που θα πληρωθεί την 1η Μαρτίου.


Αρνητικό ξεκίνημα στην εβδομάδα για τις ευρωαγορές

Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την επιφυλακτικότητα να επιστρέφει εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και εν μέσω των έντονων πιέσεων στον ταξιδιωτικό κλάδο καθώς κλιμακώνονται και πάλι οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Omicron.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των αγορών ομολόγων της την Τετάρτη μετά την κατάθεση του προέδρου Jerome Powell στο Κογκρέσο.
«Ναι, μια πιο γρήγορη μείωση φαίνεται πολύ πιθανή, αλλά αυτό που βρίσκεται πέρα από την απόφαση της επόμενης εβδομάδας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον», ανέφεραν οι αναλυτές της Nordea.
«Οι ενημερωμένες προβλέψεις για την οικονομία και τα επιτόκια θα μας πουν πολλά για αυτό».
Όσον αφορά την ΕΚΤ, αναμένονται οι λεπτομέρειες για την επόμενη μέρα του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP).
Οι κεντρικές τράπεζες που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για μια αβέβαιη οικονομική προοπτική, καθώς οι χώρες επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron της Covid-19.
Εν τω μεταξύ, οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, αφού η Ομάδα των G7 προειδοποίησε τη Ρωσία την Κυριακή ότι θα αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες» εάν εισβάλει στην Ουκρανία.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει μια επίθεση στην Ουκρανία ήδη από το επόμενο έτος, με τη συμμετοχή έως και 175.000 στρατιωτών.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας το 2021 θα είναι υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 6,25%, παρά το ότι ο πληθωρισμός είναι αυτή τη στιγμή ισχυρός και επηρεάζει τη δυνατότητα δαπάνης των καταναλωτών.
«Ας μείνουμε στην επίσημη εκτίμηση για το 6,25%, αλλά πιστεύω ότι θα τα πάμε καλύτερα», τόνισε ο Le Maire μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Θα τα πάμε καλύτερα», απάντησε ξανά ότι ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για το πιθανό ποσοστό ανάπτυξης 6,5%.
Την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2021 στο 6,7% από το 6,3% τον Σεπτέμβριο και το 5,8% που ήταν η εκτίμηση τον Ιούνιο.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με οριακές απώλειες -0,01% στις 15.621,72 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε -0,7% στις 6.942,91 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε -0,8% και έκλεισε στις 7.231,44 μονάδες

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η ισπανική κυβέρνηση δεν βιάζεται να πουλήσει το 16% που κατέχει στην Caixabank, ανέφερε η υπουργός Οικονομίας Nadia Calvino σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Expansion.
«Δεν βιαζόμαστε να το κάνουμε», ανέφερε στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα, όταν ερωτήθηκε για το εάν το δημόσιο σχεδιάζει να απελευθερώσει τη συμμετοχή του στην Caixabank.
Η ισπανική τράπεζα ολοκλήρωσε την εξαγορά της κρατικής Bankia έναντι 4,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα της Ισπανίας με περισσότερα από 650 δισ. Ευρώ σε assets.
Η κυβέρνηση έμεινε με ποσοστό συμμετοχής 16,12% στη συγχωνευμένη τράπεζα μετά την εξαγορά.
«Είναι μια πολύ καλά διογκούμενη επιχείρηση και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης, η οποία ήταν πολύ καλή για τον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, δεν έχουμε σχέδια στον ορίζοντα ή πρόθεση να εκποιήσουμε το ποσοστό του κράτους», δήλωσε η Calvino.
Η κυβέρνηση διέσωσε την Bankia με 22,4 δισ. Ευρώ το 2012, στο αποκορύφωμα της ισπανικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Πριν εγκριθεί η εξαγορά της από την Caixabank και επισήμως, η κυβέρνηση έδωσε στον εαυτό της διορία δύο ετών, μέχρι το τέλος του 2023, για να πουλήσει τη συμμετοχή της στη Bankia και να ανακτήσει τα δημόσια κεφάλαια που χρησιμοποίησε για να τονώσει τα οικονομικά της τράπεζας.
Μια ευρωπαϊκή εταιρεία για τις δραστηριότητες μπαταριών της δημιουργεί η Volkswagen, ενώ διπλασιάζει τις προσπάθειες ενίσχυσης της παρουσίας της στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τόνισε πως η νέα εταιρεία θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που κυμαίνονται από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι τη διαχείριση των ευρωπαϊκών μεγάλων εργοστασίων.
Η ανακοίνωση ήρθε καθώς η Volkswagen σχεδιάζει να δημιουργήσει μέχρι και έξι μεγάλα εργοστάσια στην Ευρώπη για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για μπαταρίες.
Η εταιρεία έχει εξοικονομήσει 2 δισ. Ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία του γιγαντιαίου εργοστασίου της Salzgitter μέχρι την έναρξη της παραγωγής, που εκτιμάται για το 2025.
Αυτό το εργοστάσιο θα συνδυάσει την ανάπτυξη, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο της παραγωγής, καθιστώντας ουσιαστικά το Salzgitter, τον ευρωπαϊκό κόμβο μπαταριών της Volkswagen.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά κατέγραψαν και οι αγορές της Ασίας, με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Αμετάβλητος ήταν τον Δεκέμβριο ο δείκτης που μετρά το κλίμα μεταξύ των μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών μεταποίησης, καθώς οι επιχειρηματίες παρέμειναν επιφυλακτικοί εν μέσω προβλημάτων στον τομέα της προσφοράς και των υψηλότερων τιμών των πρώτων υλών.
Ο βασικός δείκτης για το κλίμα των μεγάλων επιχειρήσεων της μεταποίησης παρέμεινε στις 18 μονάδες, αμετάβλητος από την προηγούμενη έρευνα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Ο δείκτης αντιπροσωπεύει το ποσοστό των εταιρειών που δήλωσαν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, μείον τον αριθμό αυτών που δήλωσαν ότι οι συνθήκες ήταν δυσμενείς.
Ο δείκτης που μετρά το κλίμα μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων εκτός του μεταποιητικού τομέα, διαμορφώθηκε στις 9 μονάδες έναντι των 2 μονάδων στην προηγούμενη έρευνα.
Ο τομέας των υπηρεσιών έχει σταδιακά προχωρήσει σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων μετά από την υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Στο μεταξύ, οι μεγάλες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 9,3% στη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2022, σε σχέση με την αύξηση 10,1% της προηγούμενης έρευνας.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,16% στις 3.770 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,7% στις 28.640 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε απώλειες -0,2% στις 23.954 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,4% στις 3.681 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης