Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια; Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη η τρίτη δόση επισπεύδεται στους 3 μήνες, σοβαρές ενστάσεις στο Ισραήλ

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια; Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη η τρίτη δόση επισπεύδεται στους 3 μήνες, σοβαρές ενστάσεις στο Ισραήλ
To Iσραήλ λέει «όχι» στη χορήγηση της τρίτης δόσης πριν το εξάμηνο, ενώ απορρίπτει και την 4η δόση για ανοσοκατεσταλμένους και ευπαθείς ομάδες
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που η Ελλάδα μείωσε το μεσοδιάστημα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της covid -19 στους τρεις μήνες με τις ευλογίες της επιστημονικής επιτροπής, εξέλιξη την οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ισραήλ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.  

Όχι στην τρίτη δόση πριν το εξάμηνο  

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις έναντι της covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες δεν μπορούν να λάβουν ενισχυτική δόση και πρέπει να περιμένουν, απεφάνθησαν η Ομάδα Αντιμετώπισης Πανδημίας του Ισραήλ και η Συμβουλευτική Επιτροπή για τα εμβόλια.Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, η επιτροπή συνεδρίασε για αρκετές ώρες για να συζητήσει το θέμα, καθώς 67 κρούσματα της μετάλλαξης Omicron εντοπίστηκαν στο Ισραήλ και δεκάδες άλλα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Δεν μειώθηκε το μεσοδιάστημα για την τρίτη δόση, παρά τις πολιτικές πιέσεις

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett και ο υπουργός Υγείας Nitzan Horowitz πίεσαν να ανεβάσει ρυθμούς η εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας και να μειωθεί το μεσοδιάστημα για την τρίτη δόση στους πέντε μήνες.
Ωστόσο οι Επιτροπές γνωμοδότησαν αρνητικά.
Η συζήτηση στο Ισραήλ έγινε καθώς νέα έρευνα δείχνει ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής και ότι οι τρεις δόσεις θα μπορούσαν να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία έναντι της μόλυνσης. 
Στην αντίστοιχη περίπτωση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή τη μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης στους τέσσερις μήνες, με την επιτροπή των λοιμοξιολόγων να ακολουθεί μειώνοντας τελικά το μεσοδιάστημα στους τρεις μήνες.
Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειώσει το διάστημα στους τρεις μήνες, ενώ η επίσημη οδηγία του ΕΜΑ παραμένει στους 6 μήνες.
Ωστόσο, ο ευρωπαίκός οργανισμός ανακοίνωσε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης στο τρίμηνο δεν προκαλεί προβλήματα.

Όχι στην 4η δόση του εμβολίου

Οι επιτροπές αξιολόγησαν επίσης εάν θα χορηγηθεί ή όχι η τέταρτη δόση σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, ηλικιωμένα ή υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσησης COVID-19, αλλά αποφάσισαν επίσης να μην δώσουν το «πράσινο φως». Ωστόσο, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι αποφάνθηκαν ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της ανάρρωσης και του εμβολιασμού θα μπορούσε να μειωθεί από έξι μήνες σε τρεις μήνες.Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που χορήγησε την τρίτη δόση του εμβολίου, ακόμη και πριν από την έγκριση των εμβολίων  από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA). Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ακόμη πειστικά δεδομένα για το πόσο καιρό τα αντισώματα θα παραμείνουν ισχυρά μετά την τρίτη δόση.

Δανία: Στους... 4,5 μήνες η τρίτη δόση

Την ίδια ώρα, η Δανία επισπεύδει την τρίτη δόση στους 4,5 μήνες για τους πολίτες 40 ετών και άνω.
Συγκεκριμένα, η Δανία θα επισπεύσει την αναμνηστική δόση εμβολίων κατά της Covid-19 για όλους άνω των 40 ετών προκειμένου ανακοπεί η έξαρση των νέων κρουσμάτων και η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Omicron, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.
«Εξαιτίας του νέου περισσότερο μεταδοτικού στελέχους Omicron, οι δανέζικες υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να επισπεύσουν την τρίτη δόση για όλους τους πολίτες 40 ετών και άνω, προκειμένου να λαμβάνουν το εμβόλιο τεσσερισήμισι μήνες μετά τη δεύτερή τους δόση», συγκριτικά με έξι που ίσχυε έως τώρα, όπως ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία Υγείας.
Μειώνοντας το μεσοδιάστημα έως την αναμνηστική δόση, «θα μπορέσουμε να μπούμε στον χειμώνα με καλύτερη προστασία για τα άτομα που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόησης και με αυξημένη ανοσία εντός του πληθυσμού», ανέφερε ο διευθυντής Σέρεν Μπρόστρεμ σε ανακοίνωση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χθες βράδυ την επίσπευση της αναμνηστικής δόσης για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών πριν από τη νέα χρονιά.
Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία είναι η χώρα που έχει εντοπίσει τις περισσότερες στον κόσμο περιπτώσεις Omicron στο έδαφος της, με τις δύο χώρες να είναι πολύ αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά την ανάλυση αλληλουχίας με στόχο να εντοπιστούν άμεσα τα παραλλαγμένα στελέχη.
Έως χθες, το βασίλειο των 5,8 εκατ. κατοίκων, όπου το 80,6% των πολιτών άνω των 5 ετών έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίων, είχε καταγράψει 2.471 κρούσματα Όμικρον.
Το παραλλαγμένο στέλεχος φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το Δέλτα, να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και να καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας ότι τα δεδομένα παραμένουν αποσπασματικά.
Μπροστά στην έξαρση των κρουσμάτων, η Δανία εισήγαγε εκ νέου την περασμένη εβδομάδα νέα μέτρα με το κλείσιμο των σχολείων και των κολλεγίων, τον περιορισμό της νυχτερινής ζωής και τη γενίκευση της τηλεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης