Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα Καληδονία - Δημοψήφισμα: «Oχι» στην ανεξαρτησία, παραμονή στη γαλλική επικράτεια με 96,49%

Νέα Καληδονία - Δημοψήφισμα: «Oχι» στην ανεξαρτησία, παραμονή στη γαλλική επικράτεια με 96,49%
Η Νέα Καληδονία θα παραμείνει γαλλική» επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmamuel Macron, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα
Σχετικά Άρθρα

«Όχι» στην ανεξαρτησία και «ναι» στη διατήρηση της γαλλικής κυριαρχίας είπαν οι κάτοικοι στη Νέα Καληδονία, ένα αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, το οποίο διενεργήθηκε σήμερα, το «όχι» στην ανεξαρτησία κατήγαγε σαρωτική νίκη, καθώς συγκέντρωσε το 96,49% των ψήφων, έναντι μόλις 3,51% όσων τάχθηκαν υπέρ της αυτοδιάθεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021.

Αποχή από τις κάλπες

Ωστόσο, η συντριπτική επικράτηση του «όχι» συνιστά απόρροια της απόφασης των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας να μην προσέλθουν στις κάλπες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς το Παρίσι είχε απορρίψει το αίτημα για αναβολή της διαδικασίας λόγω της πανδημικής κρίσης.
Γι’ αυτό εξάλλου η συμμετοχή περιορίστηκε στο 43,9%
. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα δημοψηφίσματα είχαν διενεργηθεί και το 2018 και το 2020, με νικητή και πάλι το στρατόπεδο των υπέρμαχων της ενότητας με τη Γαλλία.

Το σχόλιο του Macron

«Οι πολίτες της Καληδονίας επέλεξαν να παραμείνουν Γάλλοι.
Το αποφάσισαν ελεύθερα.
Η Νέα Καληδονία θα παραμείνει συνεπώς γαλλική» επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmamuel Macron, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η Νέα Καληδονία αποτελεί ένα σύμπλεγμα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έκταση 18.575 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 271.407 κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι η Νουμέα, με το μεγαλύτερο νησί να ονομάζεται Γκραντ Τερ.

To ιστορικό

Η γαλλική κυριαρχία στη Νέα Καληδονία χρονολογείται από το β’ μισό του 19ου αιώνα, με το νησί να χρησιμοποιείται ως τόπο εξόριστων, εγκληματιών και πολιτικών κρατούμενων.
Το 1946, αποφασίστηκε να λάβει το καθεστώς του γαλλικού υπερπόντιου εδάφους, με όλους τους ντόπιους κατοίκους να λαμβάνουν τη γαλλική ιθαγένεια, ανεξαρτήτως εθνότητας.
Ωστόσο, μετά από πολύμηνες ταραχές μεταξύ των γαλλικών αρχών και του κινήματος της ανεξαρτησίας, το Παρίσι αποφάσισε το 1983 να αλλάξει το καθεστώς και να χορηγήσει τη λεγόμενη «διευρυμένη αυτονομία».

Διχασμός

Τα δημοψηφίσματα του 2018 και του 2020 έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Νουμέα το 1998, με την οποία έκλεισε ο κύκλος αστάθειας και πολιτικών ταραχών στο νησιωτικό σύμπλεγμα.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, ακόμη και σήμερα ο πληθυσμός της Νέας Καληδονίας παραμένει διχασμένος και διαιρεμένος, κάτι το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και νέων δημοψηφισμάτων στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης