Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος +2,07% o S&P 500 - Περιορίζονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Omicron

Άνοδος +2,07% o S&P 500 - Περιορίζονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Omicron
Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές αγορές καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τον πιθανό αντίκτυπο της μετάλλαξης Omicron
Σχετικά Άρθρα

Με ισχυρά κέρδη κινήθηκαν σήμερα 7/12 οι βασικοί δείκτες της Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού με την ελπίδα να επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις ότι το νέο στέλεχος δεν προκαλεί βαριά νόσηση.
Οι δείκτες ολοκλήρωσαν με ισχυρά κέρδη τις συναλλαγές της Δευτέρας, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει 657 μονάδες ή 1,9%, στον απόηχο των δηλώσεων του κορυφαίου επιδημιολόγου των ΗΠΑ, A. Fauci ότι οι πρώτες ενδείξεις για την όμικρον δείχνουν ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη μετάλλαξη δέλτα.
Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η ανακοίνωση της GlaxoSmithKline σήμερα ότι η θεραπεία αντισωμάτων κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων του νέου στελέχους όμικρον του κορονοϊού, σύμφωνα με τις τελευταίες προκλινικές μελέτες,
Τα στοιχεία έδειξαν ότι η θεραπεία των εταιρειών, sotrovimab, είναι αποτελεσματική κατά και των 37 μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδας, όπως ανέφερε η GSK.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,40% στις 35.720 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +2,07% στις 4.686 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +3,03% στις 15.686 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας μεγαλύτερη πτώση από αυτή που αναμενόταν κατέγραψε η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο, ενώ μεγάλη άνοδο σημείωσε το εργατικό κόστος.
Ειδικότερα, η παραγωγικότητα βούτηξε 5,2% έναντι πρόβλεψης για πτώση 4,9%.
Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από το 5% που είχε δείξει η προκαταρκτική μέτρηση.
Εν τω μεταξύ, το εργατικό κόστος εκτινάχτηκε στο τρίτο τρίμηνο 8,3%.
Oι εξαγωγές πραγματοποίησαν άλμα 8,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα 223,6 δισ. δολάρια.
Μεγάλη πτώση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν εκρηκτική άνοδο.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε 17,6% στα 67,1 δισ. δολάρια.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στα 66,8 δισ. δολάρια.
Oι εξαγωγές πραγματοποίησαν άλμα 8,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα 223,6 δισ. δολάρια.
Οι εισαγωγές ανήλθαν στα 290,7 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, καταγράφοντας άνοδο 0,9% σε μηνιαία βάση.
Το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα τον Οκτώβριο ήταν αυτό με την Κίνα, στα 28,3 δισ. δολάρια.

Ισχυρή άνοδος στις αγορές

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τον τεχνολογικό κλάδο να πρωταγωνιστεί καθώς οι ανησυχίες για το νέο στέλεχος Omicron του κορωνοϊού υποχωρούν εν μέσω αναφορών ότι η νέα μετάλλαξη δεν εμφανίζεται να είναι πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα που έχει κυριαρχήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο μεταξύ, οι παραδόσεις εμβολίων στις χώρες της ΕΕ αυξάνονται σταθερά και ο εμβολιασμός προχωρά, με τη βιομηχανία να έχει δρομολογήσει και τις εργασίες για την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις εξάλλου είναι ότι τα υφιστάμενα εμβόλια προσφέρουν κάποια προστασία και κατά της τελευταίας μετάλλαξης.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε +2,8% στις 15.813,94, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άλμα +2,9% στις 7.065,39 μονάδες, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κέρδισε +1,5% στις 7.339,90 μονάδες

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,1% στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε επίσης αυξηθεί κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και 2,1% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 3,9% στην Ευρωζώνη και κατά 4,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Το δεύτερο τρίμηνο είχε ανακάμψει κατά 14,4% η ευρωζώνη και κατά 13,8% η ΕΕ.
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η άνοδος της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, παρόλο που παραμένουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Destatis ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,8% τον Οκτώβριο, μετά την αναθεωρημένη πτώση κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,6%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η British American Tobacco διατήρησε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα.
Η εταιρεία καπνού δήλωσε πως συνεχίζει να αναμένει αύξηση εσόδων άνω του 5% για το 2021 σε σταθερό νόμισμα, καθώς επωφελείται από την ισχυρή αύξηση των εσόδων της νέας κατηγορίας.
Οι νέες κατηγορίες θα συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων για πρώτη φορά καθώς οι απώλειες τους αρχίζουν να μειώνονται.
Η ΒΑΤ τόνισε πως είναι σε σωστή τροχιά για την επίτευξη του στόχου μείωσης του κόστους στα 1,5 δισ. στερλίνες (1,99 δισ. δολάρια) μέχρι το τέλος του 2022, όπως ορίζεται στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.
«Επωφελούμενοι από τη συνεχιζόμενη ισχυρή απόδοση της νέας κατηγορίας, η οποία πλέον συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του ομίλου, σημειώνουμε εξαιρετική πρόοδο προς τον στόχο των εσόδων για 5 δισ. Στερλίνες μέχρι το 2025», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Jack Bowles.
Η Telecom italia SpA ανακοίνωσε ότι έχει επιλέξει χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους για να αποτιμήσει την πρόταση εξαγοράς από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο KKR & Co.
Ο ιταλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών δήλωσε ότι η Goldman Sachs και η Lion Tree LLC θα είναι οι οικονομικοί της σύμβουλοι, ενώ η νομική εταιρεία Gatti Pavesi Bianchi Ludovici ορίστηκε ως νομικός σύμβουλος.
Επελέγησαν από μια επιτροπή που καθόρισε το δ.σ. προκειμένου να διεξαχθούν όλες οι προκαταρκτικές δραστηριότητες σε σχέση με την πρόταση της KKR.
Οι σύμβουλοι θα στηρίξουν την Telecom Italia να αξιολογήσει την προσφορά, βοηθώντας επίσης το δ.σ. να αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις της συναλλαγής, μεταξύ άλλων πτυχών.

Σημαντικά κέρδη στην Ασία

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με όχημα την απελευθέρωση ρευστότητας από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικό, για δεύτερη φορά από την αρχή του 2021, απελευθερώνοντας ρευστότητα 1,2 τρισ. Γουάν μακροπρόθεσμα για να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, η οποία επιβραδύνεται λόγω πανδημίας.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μειώνει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) για τις τράπεζες, κατά 50 μονάδες βάσης, από τις 15 Δεκεμβρίου.
Η μείωση δεν θα αφορά στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς με υφιστάμενο RRR 5%, πρόσθεσε.
Η μείωση, η δεύτερη από την αρχή του έτους, ακολουθεί μια ευρεία περικοπή τον Ιούλιο, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Li Keqiang ως ένας τρόπος να επιταχύνει τη στήριξη για την οικονομία, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε σταθερό το επιτόκιο στο 0,10% στη σημερινή συνεδρίαση, υποδηλώνοντας ότι θα χρειαστεί κάποιος καιρός μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για μια αύξηση και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την μετάλλαξη Omicron.
Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία βρίσκεται ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande,
καθώς αθέτησε τις πληρωμές ομολόγων, με την περίοδο χάριτος 30 ημερών να λήγει τη Δευτέρα, εξέλιξη η οποία ωστόσο ήταν αναμενόμενη.
Πρόκειται για κουπόνια ύψους 82,5 εκατ. ευρώ.
Στην κρίση ρευστότητας που βιώνει η αγορά ακινήτων της Κίνας, έρχεται να προστεθεί και η αθέτηση πληρωμών από τη μικρότερη Kaisa Group, καθώς λήγει σήμερα χρέος 400 εκατ. δολ. το οποίο θεωρείται απίθανο να πληρωθεί, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Η αποτυχία της Evergrande να πραγματοποιήσει πληρωμές τόκων 82,5 εκατ. δολαρίων, θα προκαλούσε cross-default στα διεθνή ομόλογά της, ύψους 19 δισ. δολαρίων, εξέλιξη για την οποία προετοιμάζεται η Κίνα εδώ και μήνες.
Η αθέτηση πληρωμών από την Kaisa θα ωθούσε το ομόλογο 6,5% της Kaisa, του μεγαλύτερου κατόχου υπεράκτιου χρέους της Κίνας μετά την Evergrande, σε τεχνική χρεοκοπία, προκαλώντας αθετήσεις στα υπεράκτια ομόλογά της συνολικού ύψους σχεδόν 12 δισ. δολαρίων.
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα προβλήματα της Evergrande μπορούν να περιοριστούν και οι κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα μαζί με τα σχέδια της εταιρείας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της στο εξωτερικό έχουν βοηθήσει ώστε να καθησυχαστούν οι παγκόσμιοι επενδυτές.
Ο Asia Dow κατέγραψε άνοδο +2,1% στις 3.785 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη +1,9% στις 28.455 μονάδες.
Ο Hang Seng ενισχύθηκε +2,7% στις 23.983 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε οριακή άνοδο 0,16% στις 3.595 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης