Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδική αντίδραση +1,82% στη Wall Street παρά τις ανησυχίες από την μετάλλαξη Omicron

Ανοδική αντίδραση +1,82% στη Wall Street παρά τις ανησυχίες από την μετάλλαξη Omicron

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στην Wall, παρά την αβεβαιότητα για την Omicron

Σχετικά Άρθρα
Θετικά πρόσημα κατέγραψαν σήμερα 2/12 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να ιχνηλατούν την επίδραση την οποία θα έχει η μετάλλαξη Omicron στην αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία, την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επαναυστηροποιεί τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η κυβέρνηση του προέδρου Biden αντέδρασε στον εντοπισμό κρούσματος της μετάλλαξης Omicron στην Καλιφόρνια καλώντας τις επιχειρήσεις να εντείνουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων τους, μολονότι μια αντίστοιχη εντολή από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει «παγώσει» από την ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη μέχρι νεωτέρας.
Ο Λευκός Οίκος επέβαλε εξάλλου εκ νέου αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, απαιτώντας από επιβάτες οι οποίοι εισέρχονται στις ΗΠΑ να έχουν πραγματοποιήσει τεστ μέσα στο προηγούμενο 24ωρο.
Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, κυρίως τη μεταδοτικότητά της, αλλά και το κατά πόσον μπορεί να ξεπερνά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.
Η πιθανότητα, επίσης, η Fed να απομειώσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ταχύτερα του αναμενομένου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ανέφερε ότι «η οικονομία είναι πολύ ισχυρή, με τις πληθωριστικές πιέσεις βέβαια να είναι υψηλές, οπότε είναι ώρα να εξετάσουμε την μείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που ανακοινώσαμε τον Νοέμβριο λίγους μήνες νωρίτερα του αναμενομένου».
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, J. Yellen, δήλωσε σε συνέδριο του Reuters ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τη λέξη «παροδικός» για την περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
«Είμαι έτοιμη να αποσύρω τη λέξη παροδικός.
Μπορώ να συμφωνήσω ότι δεν αποτελεί μια κατάλληλη περιγραφή για αυτό που αντιμετωπίζουμε», τόνισε η Yellen.
Η απειλή να εξαντληθούν τα διαθέσιμα του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας πρόβαλε ξανά, ολοένα μεγαλύτερη, στον ορίζοντα στις ΗΠΑ, καθώς στο Κογκρέσο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία συμφωνία επί του σχεδίου προσωρινού προϋπολογισμού που θα αποτρέψει τον κίνδυνο.
Οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί έχουν προθεσμία ως αύριο 3/12 για να συνεννοηθούν για τον νέο νόμο για τα δημοσιονομικά, αν θέλουν να αποφύγουν την παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το διαβόητο shutdown, που θα έθετε εκατομμύρια δημόσιους λειτουργούς σε τεχνική ανεργία.
Υπουργεία, εθνικά πάρκα, μουσεία, μια πλειάδα οργανισμών θα αντιμετωπίσει παράλυση στην περίπτωση αυτή.
Το shutdown του χειμώνα του 2018, το μακρότερο στην ιστορία, έπληξε μεταξύ άλλων τον έλεγχο των αποσκευών στα αεροδρόμια.
Παρά τις κομματικές αντιπαραθέσεις τους, οι περισσότεροι αιρετοί στο Κογκρέσο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, θέλουν να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ενσκήψει χάος ενόψει των εορτών του τέλους της χρονιάς.
Όμως ολιγομελής ομάδα Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, στην πλειονότητά τους προσκείμενων στον Trump αρνείται να εγκρίνει το σχέδιο του προσωρινού προϋπολογισμού, επιχειρηματολογώντας πως θα επιτρέψει να χρηματοδοτηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων κατά της COVID-19 των μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα, στον οποίο εναντιώνονται.
Το shutdown θα στοίχιζε στην αμερικανική οικονομία 6 δισεκατομμύρια δολάρια αν διαρκούσε μια εβδομάδα, εκτίμησε έτσι σε σημείωμά του το ινστιτούτο Oxford Economics.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +1,82% στις 34.639,79 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +1,42% στις 4.577,1 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη +0,83% στις 15.381,32 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στις 222.000 διαμορφώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι αιτήσεις σημείωσαν έτσι αύξηση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα όπου ανήλθαν στις 194.000.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων ατόμων που υπέβαλαν αιτήσεις ανεργίας εξέπληξε τους παρατηρητές καθώς ήταν ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.
Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η πτώση ήταν πιθανότατα προϊόν εποχιακών προσαρμογών που έγιναν στα στατιστικά στοιχεία.
Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες αιτήσεις εκείνες ξεπερνούν τα 2 εκατ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Apple, που είναι αντιμέτωπη με την παγκόσμια κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αντιμετωπίζει τώρα ένα διαφορετικό πρόβλημα: Την επιβράδυνση της ζήτησης.
Η εταιρεία είπε στους προμηθευτές εξαρτημάτων της ότι η ζήτηση για τη σειρά iPhone 13 έχει αποδυναμωθεί, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Ήδη, η Apple είχε μειώσει τον στόχο παραγωγής του iPhone 13 για φέτος κατά 10 εκατ. μονάδες, από τον στόχο των 90 εκατ. λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Αλλά η ελπίδα ήταν να καλυφθεί μεγάλο μέρος αυτού του ελλείμματος το επόμενο έτος -όταν η προσφορά αναμένεται να βελτιωθεί. Η εταιρεία ενημερώνει τώρα τους πωλητές της ότι αυτές οι παραγγελίες ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν.

Επιστροφή στο κόκκινο για τις ευρωαγορές

Με τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν απώλειες  μετά την ανοδική τους ανάπαυλα χθες, με τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Στη Γερμανία, στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, λήφθηκε η απόφαση για επιβολή σκληρότερων μέτρων περιορισμού για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 σε πανεθνική κλίμακα, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του 4ου κύματος της πανδημίας.
Σε μια από τις τελευταίες κινήσεις της πριν παραδώσει τα ηνία της χώρας, η κ. Merkel, μαζί με τον σοσιαλδημοκράτη διάδοχό της, κ. Scholz και τους ηγέτες των κρατιδίων συναποφάσισαν τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από εστιατόρια, θέατρα και άλλα μη απολύτως απαραίτητα καταστήματα.
Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει ευάλωτη καθώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αξιολογήσει πόσο μεταδοτικό και επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος Omicron που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική.
Οι μεγαλύτεροι φαρμακευτικοί κολοσσοί του πλανήτη έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να προσαρμόσουν την παραγωγή τους αν αποδεχτεί ότι η νέα μετάλλαξη διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλιά τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 23 χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα της Omicron, επισημαίνοντας ότι περιμένει ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η νέα μετάλλαξη εμφανίστηκε ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες ήδη αντιμετωπίζουν μια έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που τις έχει υποχρεώσει να επαναφέρουν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, ή ακόμα και τα lockdowns σε κάποιες περιπτώσεις, πλήττοντας εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα.

O γερμανικός DAX έχασε -1,35% στις 15.263,11 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε -1,25% στις 6.795,75 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση -0,55% στις 7.129,21 μονάδες.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/12 στις αγορές της Ευρώπης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη Omicron της covid-19 αλλά και στην έκρηξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 2 Δεκεμβρίου του 2021 στο 0,98%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/12/2021 στο -0,36% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι βρετανικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν το προσωπικό που χρειάζονται, ενώ αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό στο επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Η μηνιαία έρευνα της επιτροπής λήψης αποφάσεων της ΒοΕ εμφάνισε ότι το 85% των εταιρειών που συμμετείχαν, διαπίστωσαν ότι είναι πιο δύσκολο να προσλάβουν νέους υπαλλήλους σε σχέση με πριν, με το 58% να ανακοινώνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο.
Η έρευνα επίσης εμφάνισε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται στο 4,2%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της έρευνας του Οκτωβρίου για 3,9%.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άλμα άνω των εκτιμήσεων σημείωσαν οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ η ανεργία υποχώρησε ξανά καθώς η οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ανέφερε ότι οι τιμές παραγωγού (πληθωρισμός χονδρικής), αυξήθηκαν 5,4% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο 21,9% σε επίπεδο έτους.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο 3,5% και ετήσια άνοδο 19,0%.
Οι τιμές της ενέργειας ήταν ο κύριος λόγος πίσω από την ραγδαία αύξηση, σημειώνοντας άνοδο 16,8% σε μηνιαία βάση και 62,5% σε ετήσια.
Οι τιμές παραγωγού μεταφράζονται σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός καταναλωτών έφτασε το 4,9%, μακράν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, από 4,1% έναν μήνα νωρίτερα και πολύ πάνω από τις προσδοκίες για 4,5%.
Η Eurostat ανακοίνωσε επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη συνέχισε να μειώνεται, υποχωρώντας στο 7,3% του εργατικού δυναμικού τον Οκτώβριο, όπως αναμενόταν από οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters, από 7,4% τον Σεπτέμβριο.
Η Eurostat ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία μειώθηκε στα 12,045 εκατομμύρια τον Οκτώβριο από 12,109 τον Σεπτέμβριο.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τις άγριες διακυμάνσεις χθες στη Wall Street και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την παγκόσμια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Omicron προσπαθώντας να αξιολογήσουν πώς θα επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη.
Παράλληλα, την επενδυτική ψυχολογία επιβάρυναν και οι νέες δηλώσεις του προέδρου της Fed, J. Powell για τους κινδύνους από το ράλι των τιμών του πληθωρισμού, σε μια νέα ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να κινηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο για τη σύσφιξη της πολιτικής της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.
Ο Asia Dow κατέγραψε οριακές μεταβολές στις 3.738 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,65% στις 27.753 μονάδες.
Ο Hang Seng ενισχυθηκε +0,55% στις 23.788 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε οριακές μεταβολές στις 3.573 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης