Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φιλιππίνες - κορωνοϊός: Εκστρατεία εμβολιασμού 9 εκατoμμυρίων ανθρώπων σε 3 ημέρες

Φιλιππίνες - κορωνοϊός: Εκστρατεία εμβολιασμού 9 εκατoμμυρίων ανθρώπων σε 3 ημέρες
Τρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ημερησίως είναι σχεδόν αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 829.000 δόσεων εμβολίων που καταγραφόταν τον Νοέμβριο

Οι Φιλιππίνες άρχισαν μια φιλόδοξη εκστρατεία με στόχο να εμβολιάσουν εννέα εκατομμύρια ανθρώπους κατά της Covid-19 σε διάστημα τριών ημερών, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αναβάλλεται το άνοιγμα της χώρας για τους εμβολιασμένους τουρίστες λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού.

Ο αρχικός στόχος της εκστρατείας ανοσοποίησης ήταν να χορηγηθούν 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Παρά την αλλαγή των σχεδίων, ο στόχος των 9 εκατομμυρίων δόσεων παραμένει ρεκόρ σε μια χώρα που η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια αποτελεί μεγάλο εμπόδιο, ενώ υπάρχουν και προβλήματα πρόσβασης σε κάποιες περιοχές του αρχιπελάγους

Τρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ημερησίως είναι σχεδόν αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 829.000 δόσεων εμβολίων που καταγραφόταν τον Νοέμβριο.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την εκστρατεία.

«Είναι καλύτερο να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επιπτώσεις του Όμικρον», δήλωσε ο Galves επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας των Φιλιππίνων στο CNN Philippines σήμερα.

Η χώρα αντιμετώπισε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της επιδημίας covid-19 στην Ασία, ενώ η εμβολιαστική της εκστρατεία έχει καθυστερήσει σε σχέση με αυτή των γειτόνων της. Περίπου 35,6 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, περίπου το ένα τρίτο των 110 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Στόχος των αρχών είναι να έχουν εμβολιαστεί 54 εκατομμύρια άνθρωποι ως το τέλος του 2022 και 77 εκατομμύρια ως τον επόμενο Μάρτιο. Τα νέα κρούσματα της Covid-19 μειώθηκαν σημαντικά τον Νοέμβριο με τον ημερήσιο μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 1.679, έναντι των 18.579 τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει άνισο. Ως τα μέσα Νοεμβρίου το 93% των κατοίκων της περιοχής της Μανίλας είχε ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19, έναντι του 10,9% στις κυρίως μουσουλμανικές περιοχές των νότιων Φιλιππίνων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 160.000 εθελοντές σε 11.000 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα για να στηρίξουν αυτή την τριήμερη εκστρατεία.

Αναβολή του ανοίγματος

Στο μεταξύ οι αρχές των Φιλιππίνων ανέστειλαν τα σχέδιά τους να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας στους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες, προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Η Μανίλα είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι σκοπεύει να επιτρέψει εκ νέου την είσοδο στις Φιλιππίνες σε πολίτες πολλών χωρών από την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομία της χώρας που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την επιδημία covid-19.

Όμως η κυβερνητική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της Covid-19 άλλαξε στάση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων από επτά ευρωπαϊκές χώρες όπως και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ατόμων από κάποιες αφρικανικές χώρες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του στελέχους Όμικρον στις Φιλιππίνες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης