Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (EKT): Προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη το 2002 αλλά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι

Lagarde (EKT): Προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη το 2002 αλλά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι
«Υπάρχει προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη (της ευρωζώνης) το 2022, όμως πιστεύω ότι μάθαμε πολλά», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα

Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του νέου κύματος του Covid-19 ή την παραλλαγή Όμικρον, διαμήνυσε απόψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν περιοριστικά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα και ήδη κρούσματά της εμφανίστηκαν στην Ευρώπη.

Ανησυχία για ανάκαμψη

«Υπάρχει προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη (της ευρωζώνης) το 2022, όμως πιστεύω ότι μάθαμε πολλά.
Τώρα ξέρουμε τον εχθρό μας και τι μέτρα να πάρουμε. Είμαστε όλοι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε στον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος ή στην παραλλαγή Omicron», είπε η Lagarde μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση RAI.
«Η κρίση μας δίδαξε ότι αυτός ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα.
Επομένως, δεν θα είμαστε προστατευμένοι μέχρι να εμβολιαστούμε όλοι» πρόσθεσε, σύμφωνα με την ιταλική μετάφραση των δηλώσεών της.

Αγορά ομολόγων και μετά τη λήξη του PEPP

Εξάλλου στην ισχυρή πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) να σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας, γνωστό και ως PEPP, από τις αρχές του επόμενου έτους (2022), αλλά να εξακολουθήσει να διαθέτει εν ενεργεία άλλα προγράμματα αγοράς ομολόγων στην εργαλειοθήκη της αναφέρθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Χαρτοφυλάκιο ομολόγων

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν τίθενται λόγοι αμφιβολίας ότι θα σταματήσουμε τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP την άνοιξη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το PEPP θα τελειώσει εντελώς – τα ομόλογα που ωριμάζουν πρέπει να αντικατασταθούν και αυτές οι επανεπενδύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.
Και ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και άλλα προγράμματα αγορών στην εργαλειοθήκη μας» είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε επίσης, την ελπίδα ότι η πανδημία θα τελειώσει την άνοιξη και «ότι θα είμαστε πιο ανθεκτικοί στα νέα κύματα της πανδημίας όπως αυτό που βλέπουμε τώρα στην Ευρώπη».
«Αυτό είναι έξω από τις δυνατότητές μου, ωστόσο – εναπόκειται στους επιστήμονες που θα αναπτύξουν τα εμβόλια, και φυσικά στους ίδιους τους ανθρώπους, που πρέπει να αποφασίσουν να εμβολιαστούν» υπογράμμισε.

Η σύνοδος του Δεκεμβρίου

Η Ευρωπαία κεντρική τραπεζίτης θύμισε επίσης ότι σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική αναμένεται να ληφθούν κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.
Σχολιάζοντας τα οφέλη του προγράμματος είπε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων ήταν πολύ αποτελεσματικές, αλλά ο αντίκτυπός τους μπορεί να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης