Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική ελίτ και Covid: Τα ψέματα για την πανδημία οδήγησαν σε κατάρρευση της αποδοχής των ηγετών της Δύσης – Αρνητικό ρεκόρ για τον Macron

Πολιτική ελίτ και Covid: Τα ψέματα για την πανδημία οδήγησαν σε κατάρρευση της αποδοχής των ηγετών της Δύσης – Αρνητικό ρεκόρ για τον Macron
Εξαίρεση της τάσης αποτελούν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel από κοινού με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi
Σχετικά Άρθρα

Από τους 13 παγκόσμιους ηγέτες που περιλαμβάνονται στη διεθνή έρευνα της εταιρείας Morning Consult, μόνο τέσσερις καταγράφουν θετική καθαρή αξιολόγηση των πολιτικών που ασκούν ήτοι το ισοζύγιο μεταξύ θετικών και των ερμητικών γνωμών - όπερ σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα τους εγκρίνουν τις πολιτικές τους παρά τις αποδοκιμάζουν.
Εξαιρούνται ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi, ο Μεξικανός πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador και η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel από κοινού με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi για λόγους ευρύτερους από την πολιτική που άσκησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας (στον τομέα αυτόν η πρώτη βαθμολογείται αρνητικά και ο δεύτερος … πιάνει τη βάση) .
Καθώς η κρίση του COVID-19 επιτείνεται, η Katharina Buchholz αναλύτρια της Statista επισημαίνει ότι ο βαθμός αποδοχής των ηγετών με παγκόσμια επιρροή έχει ως επί το πλείστον μειωθεί ή έχουν μείνει στάσιμός σε χαμηλά επίπεδα κατά το 2021.

Αρνητική τάση

Ενώ οι πιο δημοφιλείς ηγέτες είδαν την αποδοχή τους να αυξάνεται τους τελευταίους έξι μήνες, το θετικό ισοζύγιο των θετικών/αρνητικών γνωμών μετατράπηκε σε αρνητικό όπως στην περίπτωση του πριέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, του Καναδου πρωθυπουργό Justin Trudeau και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson .
Η κατάσταση καταγράφεται ακόμη χειρότερη για τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron (ο οποίος βρίσκεται ενώπιον προεδρικών εκλογών) και τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Moon Jae-in.
Παρά την αύξηση της αποδοχής τους τελευταίους έξι μήνες, οι αξιολογήσεις του έργου τους εξακολουθούσαν να είναι μεταξύ των χειρότερων στην κατάταξη.
Infographic: World Leaders Earn Poor Approval Scores in 2021 | Statista
 

Τα ψέματα και ο πολιτικός κυνισμός της ελίτ

Πώς όμως ερμηνεύεται αυτό το φαινόμενο;
Η επιστροφή των lockdowns βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γηραιά Ήπειρο, όπως παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα.
Οι υποσχέσεις των κυβερνήσεων για πλήρη ελευθερία των πλήρως εμβολιασμένων και το «τείχος ανοσίας» μέσω των προγραμμάτων εμβολιασμού αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες, την ώρα που οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται στον απόηχο της επιστροφής των υγειονομικών μέτρων και της διαρκούς απειλής για τη διεύρυνσή τους.

Το κίνημα στην Αυστρία

Το Economist σημειώνει ότι η αύξηση των θανάτων λόγω Covid στην Ευρώπη συνοδεύεται από τη λαϊκή οργή για τα lockdowns.
Το θέαμα 40.000 μη εμβολιασμένων Αυστριακών που διαμαρτυρηθήκαν στην πρωτεύουσά τους, τη Βιέννη, τις τελευταίες ημέρες ήταν διπλά ανησυχητικό.
Οι αντίπαλοι των υγειονομικών μέτρων κινδύνευαν να διαδώσουν τον κορωνοϊό.
Απείλησαν επίσης να βάλουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ο Karl Nehammer,, υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, προειδοποίησε ότι το κίνημα κατά των εμβολίων στη δημοκρατία των Άλπεων αποκτά ολοένα και περισσότερο ανορθολογικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αποκάλεσε το κλίμα της διαδήλωσης «γεμάτο οργή» και «επιθετικό».
Ορισμένοι διαδηλωτές ήταν εξαιρετικά προκλητικοί, κρατώντας πλακάτ που παρομοίαζαν τον Alexander Schallenberg, τον νέο καγκελάριο της Αυστρίας, με τον Josef Mengele, τον σαδιστή γιατρό στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.

Στη Γερμανία

Στη Γερμανία, την ίδια ώρα, το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει αποτύχει με μεγάλο αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων εν μέσω μεγάλoυ ποσοτού ανεμβολίαστων ενώ η καγκελάριος Merkel για ιδιαιτέρους λόγους δεν πιστώνεται πλήρως αυτή την αποτυχία.
Η απάντηση είναι ότι το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, όπως είναι καλά χρηματοδοτούμενο, δεν έχει δημιουργηθεί για να ανιμετωπίσει μια πανδημία, ή μάλιστα για έκτακτα περιστατικά δημόσιας υγείας γενικότερα.
Πρόκειται για ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο οποίο τα κρατίδια είναι υπεύθυνα για τις τοπικές διοικήσεις υγείας και τα νοσοκομεία.
Η ασφάλιση υγείας είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά τα κρατίδια εποπτεύουν τους οργανισμούς ασφάλισης υγείας.

Τα στατιστικά στοιχεία

Στη Γερμανία, πάνω από το 45% των ατόμων που νοσηλεύονται για Covid-19 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Αυτό το τελευταίο ακούγεται πιο συγκλονιστικό από ό,τι είναι πραγματικά.
Στη χώρα οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 68%.
Έτσι το 55% των περιπτώσεων νοσηλείας προέρχεται από το 32% του πληθυσμού.
Μόνο το 11% της Γερμανίας έλαβε ενισχυτική δόσεις
Δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φθίνει, η υστέρηση στις αναμνηστικές δόσεις δημιουργεί τα στατιστικά παράδοξα.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Biden επέβαλε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στο πλαίσιο των κανονισμών για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας (OSHΑ) σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 100 εργαζόμενους ενώ η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος βρίσκεται υπό δικαστική κρίση και ήδη δύο τοπικά ακυρωτικά δικαστήρια αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του μέτρου – εάν είναι αναλογικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας ή προσβάλλει τα ατομικά δικαίωματα - αλλά και την αρμοδιότητα της κυβέρνησης Biden να το επιβάλει

Συμπερασμα: Η εμπιστοσύνη στη πολιτική ελίτ ουσιαστικά έχει χαθεί με αφορμή της πολτικές για την πανδημία και οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες είναι πλέον ρητή απόδειξη επ’ αυτού.

Ενδεχομένως,η  υγειονομική κρίση να κυοφορεί τεκτονικές πολιτικές αλλαγές, όπς επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης