Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telecom Italia: Το KKR κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά ύψους 10,8 δισ. ευρώ – Στα 0,505 ευρώ ανά μετοχή με premium 45%

Telecom Italia: Το KKR κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά ύψους 10,8 δισ. ευρώ – Στα 0,505 ευρώ ανά μετοχή με premium 45%

Η Vivendi που είναι μέτοχος της ΤΙΜ δεν αναμένεται να αποδεχθεί την πρόταση – Αναμένεται η στάση της κυβέρνησης Draghi που θεώρησε την προσφορά «θετική είδηση»

Σχετικά Άρθρα
Μη δεσμευτική προσφορά ύψους 10,8 δισ. ευρώ για την πληρη εξαγορά της από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο KKR δέχθηκε η Telecom Italia (TIM), όπως ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, μια κίνηση που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου τηλεφωνικού ομίλου της Ιταλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, η Telecom Italia ανέφερε ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο εξαγοράς των ΗΠΑ είχε προσφέρει 0,505 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά — ένα premium 45% στην τιμή κλεισίματος της εταιρείας την Παρασκευή που θα έδινε στην εταιρεία αξία ιδίων κεφαλαίων δις.10,7 ευρώ.
Έχει περίπου 22,5 δισ. ευρώ καθαρού χρέους.

H έγκριση της πρότασης


Η Telecom Italia είπε ότι η προσφορά της KKR είχε σκοπό να είναι φιλική, δεδομένου ότι θα έπρεπε να εγκριθεί από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και υπόκειται σε μια περίοδο δέουσας επιμέλειας τεσσάρων εβδομάδων και την έγκριση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία έχει δικαίωμα Veto πάνω από μια εξαγορά.
Η πρόταση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΜ, Luigi Gubitosi Luigi Gubitosi, βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τη Vivendi που είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους, μετά από δύο προειδοποιήσεις για τα έσοδα της εταιρείες σε διάστημα τριών μηνών.

Δεν κατέληξαν

Η KKR είχε ορίσει μια ενδεικτική τιμή 0,505 του ευρώ για κάθε μετοχή -45,7% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή κλεισίματος την Παρασκευή.
Το διοικητικό συμβούλιο της TIM, υπό την προεδρία του πρώην αξιωματούχου της Τράπεζας της Ιταλίας Salvatore Rossi, συνεδρίασε για αρκετές ώρες το απόγευμα της Κυριακής, αλλά στη σύντομη δήλωσή της δεν έδωσε καμία ένδειξη για το αν θα δεχθεί την πρόταση.
Σημείωσε ότι η KKR έχει χαρακτηρίσει την κίνησή της ως «φιλική» και έχει στόχο να κερδίσει την υποστήριξη της εταιρείας, της οποία το ακαθάριστο χρέος ανέρχεται στα 29 δισ. ευρώ.
Η Vivendi, η οποία πιέζει για αντικατάσταση του CEO, πιστεύει ότι η προσφορά της KKR δεν ανταποκρίνεται στην αξία την TIM, σύμφωνα με ατόμο από το στενό περιβάλλον του γαλλικού ομίλου μέσων ενημέρωσης.

Οι ζημίες για τη Vivendi

Η γαλλική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπή με μεγάλες απώλειες, καθώς το 24% των μετοχών της ΤΙΜ το απέκτησε στην τιμή κατά μέσο όρο του 1,071 ευρώ ανά μετοχή.
Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχύσει την ευρυζωνική συνδεσιμότητα στην Ιταλία, έχει επίγνωση της ανάγκης να βρεθεί ένας τρόπος να στηρίξει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών και να προστατεύσει τους 42.500 εργαζομένους της, ανέφεραν οι πηγές.

Νωρίτερα την Κυριακή 21 ΝΟεμβρίου το  BN ειχε μεταδώσει

Η γιγάντια αμερικανική εταιρεία επενδύσεων KKR κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά της Telecom Italia, σε μια κίνηση που έχει στόχο την αναδιάρθρωση της προβληματικής ιταλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, η αξία της οποίας συρρικνώθηκε κατά 8% στα 7,4 δισ. ευρώ το 2020, όπως σχολιάζουν σε δημοσιεύματά τους το Bloomberg και οι Financial Times την Κυριακή 21 Νοεμβρίου .
Η Telecom Italia πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Κυριακή (21/11) προκειμένου να αξιολογήσει την προσφορά εξαγοράς από τον αμερικανικό όμιλο private equity KKR, μια συμφωνία που θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές τηλεπικοινωνιών όλων των εποχών, όπως σχολιάζει ο διεθνής οικονομικός τύπος.
Η KKR κατέχει ήδη μερίδιο 37,5% στο εμπορικό δίκτυο της Telecom Italia, αλλά πραγματοποίησε προσφορά για την πλήρη εξαγορά της εταιρείας, σύμφωνα με τις τριες πηγές που επικαλούνται οι  Financial Times

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης

Η προσφορά για τον ιταλικό όμιλο, που αποτιμάται στα 7,5 δισ. ευρώ και έχει ακαθάριστες υποχρεώσεις 29 δισ. ευρώ, είναι η τελευταία ένδειξη του σημαντικού ενδιαφέροντος των ομίλων private equity στον ευρωπαϊκό τομέα τηλεπικοινωνιών.
Τα funds, όπως σχολιάζεται από τους αναλυτές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, επιδιώκουν να αναδιαρθρώσουν τις επιχειρήσεις, διαχωρίζοντας τα δίκτυα από τις καταναλωτικές υπηρεσίας, για να βελτιώσουν την αξία της εταιρείας  είτα τα μεγεθη του ισολογισμού της.

Διαχωρισμός δραστηριοτήτων

Σύμφωνα με το Bloomberg, η KKR σχεδιάζει να διαχωρίσει τις δραστηριότητες δικτύου της τηλεφωνικής εταιρείας, προκειμένου να αποκτήσει σταθερή ροή εσόδων από τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, ανέφεραν άτομα με γνώση του ζητήματος τα οποία μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης της KKR δεν έχχουν δημοσιοποιηθεί.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΔΣ της Telecom Italia, στο οποίο προεδρεύει ο Salvatore Rossi, θα συγκληθεί σήμερα Κυριακή 21 Νοεβρίου να εξετάσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας.

Το δίκτυο οπτικών ινών

Πάντως στην έκκληση της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera για επιβεβαίωση της είδησης, οι εκπρόσωποι των Telecom Italia και KRR αρνήθηκαν να απαντήσουν.
Νωρίτερα εντός του μήνα το Bloomberg είχε αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ότι η KKR είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της μονάδας οπτικών ινών της Telecom Italia, της FiberCop.
Πέρσι η KKR είχε αποκτήσει το 37,5% της FiberCop, έναντι 1,8 δισ. ευρώ.
Τα μελλοντικά σχέδια της KKR για την Telecom Italia θα μπορούσαν να αποτελούν μια εναλλακτική λύση στην πολυσυζητημένη συγχώνευση της FiberCop με την μικρότερη, αλλά ανταγωνιστική της Open Fiber, η οποία στηρίζεται οικονομικά από το ιταλικό κράτος.

Η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης και της Vivendi

Όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, η KKR έχει ήδη διεξάγει συζητήσεις με την ιταλική κυβέρνηση για την προσφορά της για την Telecom Italia.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν σχολίασε την είδηση.
Η γαλλική Vivendi η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Telecom Italia, έχει εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της για τις επιδώσεις της εταιρείας τηλεπικοινωνιών , ασκώντας πιέσεις στο ΔΣ για αύξηση της κερδοφορίας.
Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η γαλλική εταιρεία πιθανώς να καταθέσει μια αντιπροσφορά, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή της CVC Capital Partners.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης