Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telecom Italia: Προσφορά για πλήρη εξαγορά από την KKR – Από τις μεγαλύτερες κινήσεις ιστορικά στον χώρο των τηλεπικοινωνιών

Telecom Italia: Προσφορά για πλήρη εξαγορά από την KKR –  Από τις μεγαλύτερες κινήσεις ιστορικά στον χώρο των τηλεπικοινωνιών
Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές ιστορικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών
Σχετικά Άρθρα

Η γιγάντια αμερικανική εταιρεία επενδύσεων KKR κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά της Telecom Italia, σε μια κίνηση που έχει στόχο την αναδιάρθρωση της προβληματικής ιταλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, η αξία της οποίας συρρικνώθηκε κατά 8% στα 7,4 δισ. ευρώ το 2020, όπως σχολιάζουν σε δημοσιεύματά τους το Bloomberg και οι Financial Times την Κυριακή 21 Νοεμβρίου .
Η Telecom Italia πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Κυριακή (21/11) προκειμένου να αξιολογήσει την προσφορά εξαγοράς από τον αμερικανικό όμιλο private equity KKR, μια συμφωνία που θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές τηλεπικοινωνιών όλων των εποχών, όπως σχολιάζει ο διεθνής οικονομικός τύπος.
Η KKR κατέχει ήδη μερίδιο 37,5% στο εμπορικό δίκτυο της Telecom Italia, αλλά πραγματοποίησε προσφορά για την πλήρη εξαγορά της εταιρείας, σύμφωνα με τις τριες πηγές που επικαλούνται οι  Financial Times

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης

Η προσφορά για τον ιταλικό όμιλο, που αποτιμάται στα 7,5 δισ. ευρώ και έχει ακαθάριστες υποχρεώσεις 29 δισ. ευρώ, είναι η τελευταία ένδειξη του σημαντικού ενδιαφέροντος των ομίλων private equity στον ευρωπαϊκό τομέα τηλεπικοινωνιών.
Τα funds, όπως σχολιάζεται από τους αναλυτές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, επιδιώκουν να αναδιαρθρώσουν τις επιχειρήσεις, διαχωρίζοντας τα δίκτυα από τις καταναλωτικές υπηρεσίας, για να βελτιώσουν την αξία της εταιρείας  είτα τα μεγεθη του ισολογισμού της.

Διαχωρισμός δραστηριοτήτων

Σύμφωνα με το Bloomberg, η KKR σχεδιάζει να διαχωρίσει τις δραστηριότητες δικτύου της τηλεφωνικής εταιρείας, προκειμένου να αποκτήσει σταθερή ροή εσόδων από τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, ανέφεραν άτομα με γνώση του ζητήματος τα οποία μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης της KKR δεν έχχουν δημοσιοποιηθεί.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΔΣ της Telecom Italia, στο οποίο προεδρεύει ο Salvatore Rossi, θα συγκληθεί σήμερα Κυριακή 21 Νοεβρίου να εξετάσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας.

Το δίκτυο οπτικών ινών

Πάντως στην έκκληση της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera για επιβεβαίωση της είδησης, οι εκπρόσωποι των Telecom Italia και KRR αρνήθηκαν να απαντήσουν.
Νωρίτερα εντός του μήνα το Bloomberg είχε αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ότι η KKR είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της μονάδας οπτικών ινών της Telecom Italia, της FiberCop.
Πέρσι η KKR είχε αποκτήσει το 37,5% της FiberCop, έναντι 1,8 δισ. ευρώ.
Τα μελλοντικά σχέδια της KKR για την Telecom Italia θα μπορούσαν να αποτελούν μια εναλλακτική λύση στην πολυσυζητημένη συγχώνευση της FiberCop με την μικρότερη, αλλά ανταγωνιστική της Open Fiber, η οποία στηρίζεται οικονομικά από το ιταλικό κράτος.

Η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης και της Vivendi

Όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, η KKR έχει ήδη διεξάγει συζητήσεις με την ιταλική κυβέρνηση για την προσφορά της για την Telecom Italia.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν σχολίασε την είδηση.
Η γαλλική Vivendi η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Telecom Italia, έχει εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της για τις επιδώσεις της εταιρείας τηλεπικοινωνιών , ασκώντας πιέσεις στο ΔΣ για αύξηση της κερδοφορίας.
Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η γαλλική εταιρεία πιθανώς να καταθέσει μια αντιπροσφορά, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή της CVC Capital Partners.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης