Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξανακλείνει λόγω covid η Ευρώπη – Προς ολικό lockdown Αυστρία και Γερμανία - Επανέρχονται εκ νέου οι περιορισμοί

Ξανακλείνει λόγω covid η Ευρώπη – Προς ολικό lockdown Αυστρία και Γερμανία - Επανέρχονται εκ νέου οι περιορισμοί
Σύσταση για γ' δόση σε όλους άνω των 18 ετών στη Γερμανία - Έξαρση κρουσμάτων στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

(upd) Το σενάριο του ολικού lockdown εξετάζει η Αυστρία ύστερα από το νέο ρεκόρ κρουσμάτων covid που ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο, ενώ αντίστοιχες σκέψεις και εκκλήσεις διατυπώνονται και στη Γερμανία, όπου και οι ειδικοί προειδοποιούν για έξαρση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα..
Τα περισσότερα από τα 15.000 κρούσματα που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο (15.145 μολύνσεις, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας) σήμαναν εκ νέου συναγερμό στην αυστριακή κυβέρνηση, η οποία δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις να διευρύνει τα περιοριστικά μέτρα και από το lockdown στους ανεμβολίαστους που επέβαλε από το περασμένο Σάββατο (αφορά σχεδόν 2 εκατομμύρια κατοίκους) να προχωρήσει σε ένα νέο εθνικό lockdown.
Σε πλήρες lockdown προσανατολίζονται πολλές πληγείσες επαρχίες της Αυστρίας (όπως η περιοχή της Άνω Αυστρίας που έχει και από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, του Σάλτσμπουργκ, κα), με τους κυβερνήτες των επαρχιών αυτών να δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε πλήρες lockdown, εάν δεν το πράξει σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή. καταγράφεται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι 20.000 εμβολιασμοί που γίνονταν σε ημερήσια βάση κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, εκτοξεύτηκαν σε 73.000 κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αν και οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία αυτών αφορούσαν κυρίως την γ’ δόση και όχι την α’ δόση.
Σημειώνεται πως η Αυστρία διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων (περίπου 66%) στη δυτική Ευρώπη.
Ενδεικτικό είναι ότι όταν πριν από περίπου έναν χρόνο, η Αυστρία προχώρησε σε εθνικό lockdown, ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων δεν είχε ξεπεράσει τα 9.600.
politico1.png
Η Σλοβακία ανακοίνωσε lockdown για τους ανεμβολίαστους

ΗΣλοβακία γίνεται επισήμως η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που βάζει σε lockdown τους ανεμβολίαστους πολίτες της.
Οι αρχές της χώρας θα επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού εν μέσω αύξησης των λοιμώξεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, που πιέζουν το σύστημα υγείας, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.
Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ξεπερνώντας τα 8.000 την Τρίτη, και δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε μόνο λίγες διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας για ασθενείς με κορωνοϊό.
«Είναι ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, μόνο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καταστήματα με μη απαραίτητα είδη, αθλητικές δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις.
Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ την ερχόμενη Δευτέρα (22/11) και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όπως ακριβώς συνέβη και με τη γειτονική Αυστρία.
Η Σλοβακία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το 45% του συνολικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 65%. Εχει καταγράφει 13.725 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Δραματική η κατάσταση στη Γερμανία - Προς lockdown η Σαξονία

Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, όπου και εκεί το ποσοστό των εμβολιασμένων υπολογίζεται στο 68% του πληθυσμού.
Οι επιστήμονες ζητούν να ληφθούν μέτρα τώρα, εξαπολύοντας τα πυρά τους κατά των πολιτικών που δεν ακούν τις συστάσεις τους και προειδοποιώντας για έξαρση κρουσμάτων και θανάτων.
Πάντως, και ενόψει της σημερινής διάσκεψης των πρωθυπουργών των κρατιδίων με την καγκελάριο Angela Merkel, η κυβέρνηση της Σαξονίας σχεδιάζει γενικό lockdown τριών εβδομάδων από τις 15 Δεκεμβρίου, με κλειστά εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα ούτε αυξήθηκε το ποσοστό των εμβολιασμένων.

Σύσταση για γ’ δόση σε όλους άνω των 18 ετών


Η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) της Γερμανίας εξέδωσε πριν από λίγο γενική σύσταση για ενισχυτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 όλων των ατόμων άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό τους.
Μέχρι σήμερα, η Stiko συνιστούσε τον ενισχυτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 70 ετών και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ειδικούς επαγγελματικούς κλάδους, παρότι το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι ο αναμνηστικός εμβολιασμός ήταν ήδη διαθέσιμος για όσους συμπλήρωναν το αναγκαίο εξάμηνο.
Ο υπουργός Υγείας Jens Spah έχει μάλιστα ταχθεί υπέρ της χορήγησης της επιπλέον δόσης εμβολίου με την συμπλήρωση πέντε μηνών.
Με τη Γερμανία να βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα της πανδημίας, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλη αύξηση των εμβολιασμών.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε πως την Τρίτη 16/11 έγιναν 436.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 300.000 αφορούσαν αναμνηστικές δόσεις.
«Είναι ένα σημάδι ότι οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται την ανάγκη για εμβολιασμό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, τη στιγμή που οι γερμανικές αρχές εξετάζουν στο πλαίσιο της διασποράς του ιού, να επιβάλλουν σε όλους τους πολίτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις αστικές συγκοινωνίες, να επιδεικνύουν είτε αρνητικό rapid test είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να αποφασιστεί να είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού βεβαίωσης ή νόσησης προκειμένου να μπορεί να μπει κάποιος σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας ή διασκέδασης.

Επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα

Πέρα όμως από την Αυστρία και την Γερμανία, έξαρση της πανδημίας αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης.
Η Ολλανδία, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε μερικό lockdown παρά το γεγονός ότι το 85% των ενήλικων έχει εμβολιαστεί πλήρως, ανακοίνωσε πως ξεμένει από διαγνωστικά τεστ, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν πάνω από 20.000 κρούσματα σε μια ημέρα.
Παράλληλα, επιστήμονες πρότειναν την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τελεκπαίδευση.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ρεκόρ μολύνσεων που είχαν ξεπεράσει τις 110.000 έως τις 16 Νοεμβρίου, μια αύξηση 44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται μεταξύ των παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως 12 ετών.
Οι μολύνσεις μεταξύ των παιδιών στις ηλικίες πέντε με εννέα ετών αυξήθηκαν σχεδόν 85% και οι μολύνσεις στις ηλικίες 10-14 ετών αυξήθηκαν 76%.
Το τελευταίο κύμα της επιδημίας άρχισε να εξαπλώνεται όταν η κυβέρνηση έβαλε τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση και σε άλλα περιοριστικά μέτρα τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Rutte επανέφερε την χρήση προστατευτικής μάσκας στα καταστήματα και ένα μερικό lockdown, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια μετά τις 20.00.
Η κυβέρνηση θα συζητήσει νέα μέτρα αύριο Παρασκευή 19/11.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Κεντρική Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, η Τσεχία έκανε γνωστό πως θα απαγορεύσει στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες από την ερχόμενη Δευτέρα 22/11 καθώς δεν θα γίνονται δεκτά τα αρνητικά rapid test ενώ η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία ανακοίνωσαν και αυτές ρεκόρ κρουσμάτων.

Η Σουηδία καθιερώνει για πρώτη φορά το υγειονομικό πάσο για ορισμένες εκδηλώσεις

Η Σουηδία θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά ένα υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων, απέναντι στην έξαρση των μολύνσεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Η σκανδιναβική χώρα, που είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα, αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει αυτή την απόφαση που επικρίθηκε ευρέως.
Παρότι η Σουηδία καταγράφει επί του παρόντος λίγα κρούσματα σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, "δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο", υπογράμμισε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι πολύ νέοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού – η κυβέρνηση αναμένεται ακόμη να επιλέξει ποιο θα είναι το όριο ηλικίας, τα 16 ή τα 18 έτη.
Οι εκδηλώσεις που θα εφαρμόζουν το μέτρο θα εξαιρούνται από άλλους περιορισμούς.
Η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι υποχρεωτική, εξήγησε η κυβέρνηση. Αλλά ο διοργανωτής μιας εκδήλωσης άνω των 100 ατόμων που δεν θα το εφαρμόσει, θα υποστεί τότε άλλα αυστηρότερα μέτρα.
Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξαιρούνται επί του παρόντος.

Η Πορτογαλία εξετάζει την επαναφορά ορισμένων μέτρων κατά της Covid

Η Πορτογαλία, μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19 που κατέγραψε σήμερα κορύφωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
"Πρέπει να καθορίσουμε ποιά μέτρα θα είναι υποχρεωτικά" για να "μην αφήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτιναχθεί", δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Λισαβόνα.
"Δεν προβλέπουμε δραστικά μέτρα όπως αυτά που ελήφθησαν κατά το παρελθόν γιατί οι πολίτες είναι περισσότερο προστατευμένοι", κυρίως χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, διευκρίνισε.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εκτίμησε το βράδυ της Τρίτης ότι είναι αναπόφευκτη η επιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης