Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η τουρκική λίρα, μία ανάσα από τις 11 ανά δολάριο - Αναμένεται μείωση επιτοκίων

Καταρρέει η τουρκική λίρα, μία ανάσα από τις 11 ανά δολάριο - Αναμένεται μείωση επιτοκίων
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 10,98 έναντι του δολαρίου
Σχετικά Άρθρα
Δεν έχει φρένο η καττάρρευση της τουρκικής λίρας, με το νόμισμα να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, μία ανάσα από τις 11 λίρες ανά δολάριο, καθώς αναμένεται νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
Το νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 10,98 έναντι του δολαρίου, αλλά αντιστάθμισε κάποιες απώλειες για να διαπραγματευτεί στα 10,72 στις συναλλαγές της Ασίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έστειλε την Τετάρτη τη λίρα σε νέα χαμηλά, καθώς δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη μείωση των επιτοκίων.
Ο Erdogan ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα επιτόκια είναι «ο διάβολος» και ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν τον πληθωρισμό, σε άμεση αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα της λίρας

Ενώ η λίρα έχει ήδη βυθιστεί κατά 30% φέτος, η MUFG Bank εκτιμά ότι το νόμισμα θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.
«Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στη λίρα, δεδομένης της ανοχής της κεντρικής τράπεζας για συνεχιζόμενη υποτίμηση του νομίσματος», δήλωσε ο Ehsan Khoman, επικεφαλής της έρευνας αναδυόμενων αγορών EMEA στην τράπεζα, σε email στο CNBC.
«Θεωρούμε το τρέχον μείγμα πολιτικών ως μη βιώσιμο και τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν το 2022», πρόσθεσε.

Νέα μείωση επιτοκίων στο 15%

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στο 15%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης καιο υποστήριξε ότι ο υψηλός πληθωρισμός - που πλησιάζει το 20% - οφείλεται σε «μεταβατικούς παράγοντες».
Ωστόσο αναγνώρισε ότι οι αυξανόμενες τιμές αφήνουν περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.
Εάν η κεντρική τράπεζα χαλαρώσει ξανά την πολιτική, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη δολαριοποίηση, επιπλέον αδυναμία της λίρας και περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε ο Khoman της MUFG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης