Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν θα επιβάλει νέο lockdown, Ιρλανδία, Ολλανδία και Αυστρία κλείνουν και πάλι τις οικονομίες τους

Ενώ η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν θα επιβάλει νέο lockdown, Ιρλανδία, Ολλανδία και Αυστρία κλείνουν και πάλι τις οικονομίες τους
Ακόμα και κράτη με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων (στο 80% ή και πάνω από αυτό), όπως η Ιρλανδία ή η Ολλανδία καταγράφουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας
Αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα κορωνοϊού είναι η Ευρώπη και κυρίως τα κράτη εκείνα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 70% του συνόλου του πληθυσμού τους.
Πάντως, ακόμα και κράτη με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων (στο 80% ή και πάνω από αυτό), όπως η Ιρλανδία ή η Ολλανδία καταγράφουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας και προχωρούν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων και lockdown, ενώ στην Αυστρία η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή lockdown σε ανεμβολίαστους πολίτες.

Σε lockdown από αύριο 18/11 η Ιρλανδία με το 75,5% εμβολιασμένο

Μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Ιρλανδία από αύριο Πέμπτη 18/11 θα υποχρεούνται να κλείνουν νωρίτερα, έως τα μεσάνυχτα, ενώ οι αρχές θα εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας, συντριπτικό μέρος του οποίου έχει εμβολιαστεί.
Πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αλλά οι αριθμοί μολύνσεων έκτοτε αυξήθηκαν ξανά φτάνοντας σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που καταγράφονταν τον περασμένο Ιανουάριο, παρόλο που πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι πλέον εμβολιασμένο.
Από τις 18/11, νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια πρέπει να κλείνουν έως τα μεσάνυχτα και θα υπάρχει σύσταση για τηλεργασία, σε όποιες δουλειές αυτό είναι εφικτό.
Η κυβέρνηση είχε άρει στις 22 Οκτωβρίου το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 23:30 το βράδυ και ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν σταδιακά στους χώρους εργασίας τους.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών. 
Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα 15/11 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 4.570 κρούσματα καθώς και ότι 622 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εξ αυτών 117 σε ΜΕΘ.
Στην Ιρλανδία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 75,5% του πληθυσμού.

Σε μερικό lockdown και η Ολλανδία

Η Ολλανδία έχει ήδη προχωρήσει από τις 13/11 σε μερικό lockdown για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Αν και το 85% των ενήλικων Ολλανδών έχει εμβολιαστεί, η γ’ δόση του εμβολίου χορηγείται μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους (από τον Δεκέμβριο θα χορηγείται και στους άνω των 80 ετών), γεγονός που θεωρείται πως μαζί με την άρση των περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει συμβάλει στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στην χώρα.
Τα κρούσματα της covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Ολλανδία τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που κατέστησε αναγκαία τη λήψη μέτρων.
H επιβολή του μερικού lockdown, το οποίο θα είναι διάρκειας τριών εβδομάδων, σημαίνει δραστική αλλαγή πολιτικής για την κυβέρνηση του Mark Rutte, η οποία έως τον Οκτώβριο πίστευε ότι το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων θα της επέτρεπε να χαλαρώσει και άλλο τα περιοριστικά μέτρα προς το τέλος του έτους.
Ωστόσο η έκρηξη των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί επιστήμονες να συστήσουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιβολή μερικού lockdown και στον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους όσων δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από covid-19.
Έτσι από το Σάββατο 13/11, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις.
Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Αυστρία: Lockdown σε ανεμβολίαστους

Από την πλευρά της η Αυστρία, όπου μόλις το 65% των πολιτών είναι εμβολιασμένο, επέβαλλε lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες της από την περασμένη Δευτέρα 15/11.
Είναι η πιο δραστική και αμφιλεγόμενη κίνηση που έχει κάνει μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα για να καταπολεμήσει το τελευταίο κύμα του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και συγκεκριμένα μόνο για λόγους εργασίας, αγοράς τροφίμων, επίσκεψη σε γιατρό και φυσική άσκηση.
Το lockdown αφορά περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.
Δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 12 ετών, επειδή δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν επίσημα.
Το lockdown θα διαρκέσει αρχικά για 10 ημέρες.
Άτομα χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης αποκλείονταν και πριν από το lockdown από πολλές δραστηριότητες στην Αυστρία, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, εστιατορίων και μπαρ.
Για τους εμβολιασμένους, η ζωή εξελίσσεται κανονικά, αν και απαιτούνται μάσκες σε εσωτερικούς χώρους όπως μετρό και καταστήματα ενώ συστήνεται η κοινωνική απόσταση.

Πορτογαλία: Επιστρέφουν οι περιορισμοί εν όψει Χριστουγέννων

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας A. Costa προειδοποίησε ότι οι αρχές ενδέχεται να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού, εν όψει της περιόδου των εορτών, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή με ειδικούς του τομέα της υγείας, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και μόνο τότε θα αποφασίσουν ποιους κανόνες θα επιβάλουν.
Ο Costa τόνισε πως μέτρα θα επιβληθούν μονάχα όταν «θα είναι αυστηρά απαραίτητα».

Χωρίς lockdown η Ελλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως και πολλοί αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει πως «δεν συζητάμε για περιορισμούς εμβολιασμένων και lockdown.
Το Μαξίμου θέλει να δώσει έμφαση στον εμβολιασμό και την τρίτη δόση και στην εφαρμογή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους.
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των τεστ, στην οποία έκανε αναφορά τον ΣΚΑΪ 100,3 και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Επιπλέον στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκεται η εφαρμογή του κυλιόμενου ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς θα συνέβαλε στην αποσυμφόρηση του συνωστισμού στο Δημόσιο αλλά και στην αραίωση στα δρομολόγια των ΜΜΕ καθώς θα συνωστιζόταν λιγότερος κόσμος στις ώρες αιχμής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης