Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα ανανεώσει ο Biden τη θητεία Powell στη Fed; Πιθανή διάδοχος η Brainard

Θα ανανεώσει ο Biden τη θητεία Powell στη Fed; Πιθανή διάδοχος η Brainard
Κρίσιμη απόφαση για την οικονομική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου
Σχετικά Άρθρα
Τις επόμενες ημέρεες θα λάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden την τελική απόφαση για τον υποψήφιό του στη θέση του επικεφαλής της Federal Reserve μια κρίσιμη επιλογή για τον Δημοκρατικό πρόεδρο και μια επιλογή που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η οικονομική του ατζέντα.
Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο εάν ήταν «πιο κοντά σε μια απόφαση» για την καρέκλα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ο Biden, μετά από μια παύση, είπε: «Ναι, όπως θα έλεγε ο παππούς μου, με τη χάρη του Θεού και την καλή θέληση των γειτόνων, θα το ακούσεις σε περίπου τέσσερις μέρες».
Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος εξετάζει ακόμη εάν θα κρατήσει τον Jerome Powell για δεύτερη θητεία ως πρόεδρο της Fed ή αν θα αναβαθμίσει την Lael Brainard.

Το δίλημμα Biden και οι προκλήσεις της Fed

Όποιον και αν επιλέξει ο Biden - τον Ρεπουμπλικάνο Powell ο οποίος ήταν επιλογή του Trump - ή τη Δημοκρατική Brainard, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed από το 2014 - ο επόμενος επικεφαλής της Fed θα αντιμετωπίσει δύσκολες και άμεσες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας γενιάς.
Το πιο πιεστικό θα είναι να αποφασιστεί εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων που μπορεί να βάλουν φρένο στην ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά εργασίας χρειάζονται σύντομα, προκειμένου να επιτευχθούν οι γρήγορες αυξήσεις των τιμών.
Η οικονομία εξακολουθεί να απέχει περίπου 4,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το συνολικό επίπεδο της μισθοδοσίας πριν η πανδημία COVID-19 φρενάρει προσωρινά την οικονομία των ΗΠΑ την άνοιξη του 2020 και οι αξιωματούχοι της Fed ήλπιζαν να κρατήσουν χαλαρή την πολιτική τους για να βοηθήσουν την ανάκαμψη.
Όμως, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και ο άνισος παγκόσμιος ρυθμός ανάκαμψης από την πανδημία έχουν ανατρέψει τον σχεδιασμό
Ο πληθωρισμός τρέχει πλέον με ρυθμό διπλάσιο του στόχου του 2% της Fed και βλάπτει  τις προοπτικές των Αμερικανών καταναλωτών για τις προσωπικές τους δαπάνες και για την ευρύτερη οικονομία, παρά την ταχύτερη ανάπτυξη φέτος από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ήδη υποχωρήσει, επιβραδύνοντας τις μεγάλες αγορές ομολόγων που πραγματοποιούσαν για περισσότερο από ενάμιση χρόνο για να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό και τις χρηματοπιστωτικές αγορές να λειτουργούν ομαλά.
Αυτές οι ίδιες αγορές στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο ότι το επόμενο βήμα - οι αυξήσεις επιτοκίων - θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχαν σηματοδοτήσει ο Powell και οι συνάδελφοί του.
Ο Powell είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Fed από το 2012 και προήχθη στην κορυφαία θέση από τον Trump, παίρνοντας το τιμόνι τον Φεβρουάριο του 2018 από την Janet Yellen, η οποία είναι τώρα υπουργός Οικονομικών.
Η θητεία του ως προέδρου λήγει τον Φεβρουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης