Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη στην εποχή των τοξικών διαχωρισμών - Η Αυστρία ανακοίνωσε επίσημα lockdown για τους ανεμβολίαστους από 15/11

Η Ευρώπη στην εποχή των τοξικών διαχωρισμών - Η Αυστρία ανακοίνωσε επίσημα lockdown για τους ανεμβολίαστους από 15/11
Είναι η πιο δραστική και αμφιλεγόμενη κίνηση που έχει κάνει μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα για να καταπολεμήσει το τελευταίο κύμα κορωνοϊού
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η Αυστρία επιβάλλει καθεστώς lockdown για τους μη εμβολιασμένους κατά  του Covid-19 από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Alexander Schallenberg την Κυριακή 14/11.
Είναι η πιο δραστική και αμφιλεγόμενη κίνηση που έχει κάνει μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα για να καταπολεμήσει το τελευταίο κύμα του κορωνοϊού.
Η Αυστρία πρέπει να αυξήσει το «επαίσχυντο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών», ένα από τα χαμηλότερα στη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε ο Schallenberg.

Μέτρα - φυλακή

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, «οι ανεμβολίαστοι μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις», είπε ο Schallenberg.
«Δεν κάνουμε αυτό το βήμα επιπόλαια. Αλλά δυστυχώς είναι απαραίτητο», είπε απολογητικά ο Αυστριακός καγκελάριος.
Τα άτομα χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον Covid μπορούν να εξέλθουν των οικιών τους, μόνο για λόγους εργασίας, αγοράς τροφίμων, επίσκεψη σε γιατρό και φυσική άσκηση.
Ο καγκελάριος και άλλοι αξιωματούχοι συνομίλησαν το πρωί της Κυριακής (14/11) με τους κυβερνήτες των κρατιδίων με στόχο την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των απότομα αυξανόμενων λοιμώξεων στην Αυστρία.

Κλειδωμένοι 2 εκατομμύρια πολίτες

Το lockdown αφορά περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APA.
Δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 12 ετών, επειδή δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν επίσημα.
Το lockdown θα διαρκέσει αρχικά για 10 ημέρες.

Αυστηρές κυρώσεις

Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των κρουσμάτων Covid υπερδιπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε περισσότερα από 10.000 και το πρόσφατο ποσοστό μόλυνσης είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Το Σάββατο (13/11) καταγράφηκαν 13.152 κρούσματα ρεκόρ.
Στην Αυστρία, μόνο το 65% των Αυστριακών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών στην εντατική, και οι θάνατοι είναι κατά μέσο όρο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, πριν την διάθεση των εμβολίων, παρατηρεί το Bloomberg.
«Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε αυτό το δραστικό βήμα για να μειώσουμε στο ελάχιστο την επαφή μεταξύ των εμβολιασμένων προστατευμένων ανθρώπων στην κοινωνία μας και των απροστάτευτων μη εμβολιασμένων», σημείωσε ο Schallenberg.
«Αυτά τα μέτρα θα παρακολουθούνται πολύ στενά και θα επιβληθούν πολύ αυστηρές κυρώσεις, εάν παραβιαστούν», πρόσθεσε.

Όχι σε lockdown για εμβολιασμένους

Την Πέμπτη (11/11), ο Αυστριακός καγκελάριος απέρριψε το lockdown για τα εμβολιασμένα άτομα.
«Δεν βλέπω γιατί τα 2/3 της κοινωνίας να χάσουν την ελευθερία τους επειδή το 1/3 διστάζει», είπε.
«Δεν ζούμε σε αστυνομικό κράτος και δεν είμαστε σε θέση - και ούτε θέλουμε - να ελέγχουμε κάθε γωνιά του δρόμου», είπε ο Schallenberg.
Άτομα χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης αποκλείονταν και πριν από το lockdown από πολλές δραστηριότητες στην Αυστρία, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, εστιατορίων και μπαρ.
Για τους εμβολιασμένους, η ζωή εξελίσσεται κανονικά, αν και απαιτούνται μάσκες σε εσωτερικούς χώρους όπως μετρό και καταστήματα ενώ συστήνεται η κοινωνική απόσταση.

Προπομπός η Αυστρία

Πρέπει να σημειωθεί ότι, οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την αυστριακή κυβέρνηση, θεωρούνται ευρέως προπομπός ανάλογων μέτρων που πρόκειται να επιβληθούν προσεχώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.
Ήδη χώρες, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν λάβει σκληρά μέτρα και προσανατολίζονται στη λήψη ακόμη πιο αυστηρών.
Στο ίδιος μήκος κύματος κινείται και η Ελλάδα, η οποία με μέτρα – παρωδία έχει αποκλείσει ανεμβολίαστους πολίτες από μία σειρά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Γερμανία: Στρατός στους δρόμους για τα εμβόλια

Σε μία πρωτοφανή εξέλιξη για τη χώρα, ο στρατός θα κατέβει στους δρόμους στη Γερμανία εν όψει της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να βοηθήσει όπου μπορεί τις υγειονομικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters, το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2021 επικαλούμενο δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.
Για τον καλύτερο συντονισμό και την υποστήριξη όλων των δομών, το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσεων του γερμανικού στρατού προετοιμάζεται να αναπτύξει 12.000 στρατιώτες στους δρόμους, μέσα στην εορταστική περίοδο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, ήδη έχουν αναπτυχθεί οι πρώτοι 630 άνδρες και αναμένεται σύντομα και η συνέχεια, με στόχο να φτάσουν τους 6.000 μέχρι τα τέλη του μηνός και τελικά τους 12.000 τα Χριστούγεννα. ‘
Ο στρατός θα βοηθήσει στους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, αλλά και τη διενέργεια τεστ σε νοσοκομεία και γηροκομεία.
Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα της το Σάββατο (13/11/2021), Angela Merkel, απηύθυνε δραματική έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί.
«Δύσκολες εβδομάδες βρίσκονται μπροστά μας και μπορείτε να δείτε πόσο ανήσυχη είμαι» τόνισε στο μήνυμα της προς το γερμανικό λαό η καγκελάριος.
«Καλώ άμεσα όποιον δεν έχει ήδη εμβολιαστεί, να αναθεωρήσει» πρόσθεσε, καθώς ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Σύσκεψη υπό τη Merkel

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer αναμένεται να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις για τη διαχείριση της πανδημίας που θα έχει η καγκελάριος Merkel με τους επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατιδίων, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021.
Στην ίδια συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος και επιπλέον περιοριστικά μέτρα, αν και ούτως ή άλλως φαίνεται πως τα τρία κόμματα που συζητούν τον σχηματισμό κυβέρνησης έχουν δώσει σιωπηλά την αποδοχή τους στην παράταση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που λήγει κανονικά στις 25 Νοεμβρίου.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης