Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρές συγκρούσεις στην Ολλανδία μετά την ανακοίνωση της επαναφοράς μερικού lockdown λόγω κορωνοϊού

Σφοδρές συγκρούσεις στην Ολλανδία μετά την ανακοίνωση της επαναφοράς μερικού lockdown λόγω κορωνοϊού
Περίπου 200 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Σχετικά Άρθρα

Η ολλανδική αστυνομία ανέπτυξε το βράδυ ένα θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού για να διαλύσει ένα πλήθος διαδηλωτών στη Χάγη που πετούσαν πέτρες και μολότοφ για να διαμαρτυρηθούν για την νέα επιβολή μερικού lockdown που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περίπου 200 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, όπου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Mark Rutte έδωσε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα.
Σύμφωνα με αυτά, η χώρα θα επιστρέψει σε μερικό lockdown από αύριο Σάββατο, αφότου η κυβέρνηση έδωσε εντολή τα εστιατόρια και τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και απαγόρευσε την παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση- ρεκόρ των κρουσμάτων Covid-19.
Ο Rutte δήλωσε πως οι υγειονομικοί περιορισμοί, που οι Ολλανδοί νόμιζαν ότι θα τέλειωναν για τα καλά, θα επιβληθούν εκ νέου για τρεις εβδομάδες.

Μερικό lockdown στην Ολλανδία

Nωρίτερα, στην επιβολή του πρώτου lockdown στη δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι αναμένεται να προχωρήσει από αύριο Σάββατο 13/11 η Ολλανδία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά της covid.
Αν και το 85% των ενήλικων Ολλανδών έχει εμβολιαστεί, η γ’ δόση του εμβολίου χορηγείται μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους (από τον Δεκέμβριο θα χορηγείται και στους άνω των 80 ετών), γεγονός που θεωρείται πως μαζί με την άρση των περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει συμβάλει στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στην χώρα.
Τα κρούσματα της covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στην Ολλανδία, καθώς μόλις χθες Πέμπτη 11/11 έφτασαν τα 16.264, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.
Ανατροπή και αλλαγή πολιτικής
H επιβολή του μερικού lockdown, το οποίο θα είναι διάρκειας τριών εβδομάδων, σημαίνει δραστική αλλαγή πολιτικής για την κυβέρνηση του Mark Rutte, η οποία έως τον Οκτώβριο πίστευε ότι το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων θα της επέτρεπε να χαλαρώσει και άλλο τα περιοριστικά μέτρα προς το τέλος του έτους.
Ωστόσο η έκρηξη των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί επιστήμονες να συστήσουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιβολή μερικού lockdown και στον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους όσων δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από covid-19.
Λόγω της έξαρσης του ιού, έχει αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν αναστείλει την κανονική λειτουργία τους για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά covid.
Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο, περίπου το 55% των ασθενών στα ολλανδικά νοσοκομεία και το 70% όσων βρίσκονταν στην εντατική ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM).

Τα μέτρα

Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή 12/11 ο πρωθυπουργός Mark Rutte σε συνέντευξη τύπου που είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και που θα μεταδοθεί απευθείας.
Σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, από αύριο Σάββατο 13/11, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις.
Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Προς lockdown για τους ανεμβολίαστους και η Αυστρία

Πάντως, η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που κινείται προς lockdown.
Η Αυστρία ανακοίνωσε και αυτή πως είναι μόλις μερικές ημέρες από την επιβολή lockdown για τους εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες της λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων.
Αν και έχουν αυστηροποιηθεί τα περιοριστικά μέτρα, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Alexander Schallenber προειδοποίησε ότι εάν η πανδημία δεν υποχωρήσει, θα μπορούσε πολύ σύντομα να επιβληθεί lockdown για μη εμβολιασμένους πολίτες, κάτι που σημαίνει πως αυτοί θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους.
Πολλά κράτη βασίζονται στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για να ενισχύσουν την ανοσία της αγέλης, να αποφύγουν την κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους στη διάρκεια του χειμώνα και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο νέων lockdown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης