Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ημέρα κρίσης για τη Βόρεια Μακεδονία - Δεν περνά η πρόταση μομφής κατά Zaev

Ημέρα κρίσης για τη Βόρεια Μακεδονία - Δεν περνά η πρόταση μομφής κατά Zaev
Η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσει η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Zaev
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η πλέον κρίσιμη ημέρα για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και για τη μελλοντική πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι η σημερινή, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης του Zoran Zaev.
Ο αντιπρόεδρος του Σώματος της Βουλής έδωσε νέο διάλλειμμα, με αποτέλεσμα να διακοπεί για δεύτερη φορά η συνεδρίαση, έπειτα από σχετικό αίτημα του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμμα, "Levica" (Αριστερά).
Η συνεδρίαση Βουλής ξεκίνησε το μεσημέρι και διεκόπη σχεδόν αμέσως, αφού το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE ζήτησε διάλειμμα μίας ώρας. Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία, δηλ. από τουλάχιστον 61 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της χώρας, ωστόσο η αντιπολίτευση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν δύναται να εξασφαλίσει τέτοια πλειοψηφία.
Οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού απέχουν από τη σημερινή συνεδρίαση.
Στην αίθουσα της Βουλής παρίστανται μόλις 60 βουλευτές (όλοι της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν την πρόταση μομφής), όμως με τον αριθμό αυτό δεν μπορεί να υπάρξει απαρτία για τη συνεδρίαση του Σώματος.
Από τις τάξεις της αντιπολίτευσης απουσιάζει ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, του μικρού αλβανικού κόμματος "BESA", ο οποίος νωρίτερα σήμερα, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στην σημερινή συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος της Βουλής,ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για την ανατροπή της κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι θα απέχει από τη συνεδρίαση.
Στη συνέχεια κάλεσε στο έδρανο τον αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, για να προεδρεύσει της συνεδρίασης.

Η πολιτική κρίση

Η πολιτική κρίση ήταν απόρροια της μεγάλης ήττας που υπέστησαν τα δύο μεγάλα κόμματα που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Zaev και το αλβανικό DUI του Ali Ahmeti.
Μάλιστα ο Zaev πριν τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, είχε ανακοινώσει πως σε περίπτωση που το κόμμα του έχανε στις τοπικές εκλογές τους μεγάλους δήμους της χώρας και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Σκόπια - μια κίνηση που αν και είχε στόχο να πιέσει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα του, τελικά τον εγκλώβισε πολιτικά - , τότε θα υπέβαλλε την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, κίνηση που ωστόσο υποστήριζε, πως δεν συνεπάγεται και πτώση της κυβέρνησης ή πρόωρες εκλογές, καθώς το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να συνεχίσει κανονικά τη θητεία του για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η πρόταση μομφής

Ωστόσο, η συντριπτική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM) και του DUI και ο εκλογικός θρίαμβος του αντιπολιτευόμενου, δεξιού VMRO-DPMNE του Hristijan Mickovski πυροδότησε καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.
Ο Mickovski ζήτησε - θέτοντας τελεσίγραφο λίγων ωρών - την άμεση παραίτηση του Zaev ενώ ανακοίνωσε πως κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, καθώς έλαβε την υποστήριξη του μικρότερου αλβανικού κόμματος BESA (4 βουλευτές) που μέχρι πρότινος στήριζε την κυβέρνηση Zaev.
Ωστόσο, το τελεσίγραφο έληξε, η παραίτηση Zaev δεν επισημοποιήθηκε ποτέ και το VMRO-DPMNE κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με την ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 11 Νοεμβρίου.
Ο Mickovski υποστηρίζει ότι διαθέτει τις απαραίτητες 61 ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση, αν και τα ΜΜΕ της χώρας υπογραμμίζουν πως κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται.

Παραμένει ο Zaev

Υπό αυτές τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που με τη σειρά τους πυροδοτούσαν την πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα για το εάν η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει σε ευρωπαϊκή και νατοϊκή τροχιά – ο Mickovksi αμφισβητεί τις Συμφωνίες των Πρεσπών, της Οχρίδας, κα – ο Zaev αποφάσισε να αναστείλει την παραίτηση του και να παραμείνει πρωθυπουργός τουλάχιστον έως ότου επιστρέψει η πολιτική σταθερότητα στην χώρα.
Η απόφαση για αναστολή της παραίτησης ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος SDSM.
«Ας μην επιτρέψουμε την οπισθοδρόμηση της χώρας σε ένα παρελθόν που αμαυρώθηκε από διενέξεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και ας μην υπονομεύσουμε την ευρωατλαντική μας πορεία» ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ο Zaev, ο οποίος ωστόσο δεν διευκρίνισε για πόσο χρόνο θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, εφόσον βέβαια βγει νικητής από την ψηφοφορία της πρότασης μομφής της κυβέρνησης του.
Ο ίδιος έθεσε ως κριτήριο «τη σταθεροποίηση της δημοκρατικής πλειοψηφίας, μιας πλειοψηφίας υπέρ της Ε.Ε. και της πολυεθνικής κοινωνίας μας».
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι θα παραμείνει μέχρι να σταθεροποιηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Κρίσιμη ψηφοφορία

Πάντως η αντιπολίτευση υποστηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως διαθέτει τις 61 ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση Zaev.
Σε αυτό φαίνεται να συνηγορούν οι κινήσεις του αλβανικού κόμματος BESA που έχει 4 βουλευτές.
Η απόφαση του αλβανικού κόμματος BESA να εγκαταλείψει το κυβερνητικό στρατόπεδο και να ενώσει τις δυνάμεις του με το VMRO-DPMNE ανέτρεψε τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Μάλιστα αλβανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως πίσω από αυτήν την απόφαση του BESA κρύβεται η Τουρκία και ο πρόεδρος, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος φέρεται να το χρηματοδοτεί, με απώτερο στόχο να μπορεί να έχει λόγο και να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.
Η κίνηση αυτή του BESA ήταν που ανέτρεψε τα δεδομένα και έφερε τον Mickoski να έχει τον πρώτο λόγο υποστηρίζοντας ότι το VMRO-DPMNE (44 βουλευτές) μαζί με το κόμμα Levica (2 βουλευτές) και τα αλβανικά BESA (4 βουλευτές) και «Συμμαχία για τους Αλβανούς» (12 βουλευτές) έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Εφόσον κατά την ψηφοφορία της πρότασης μομφής δεν υπάρξουν διαρροές της τελευταίας στιγμής (ήδη Αλβανοί βουλευτές υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να συνταχθούν με το αριστερό και αντιαλβανικο κόμμα Levica), ο Mickoski θα είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εφόσον, όπως είπε δημιουργηθούν οι συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, διαφορετικά υποστήριξε πως η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Στον αέρα η Συμφωνία των Πρεσπών;

Η πολιτική αυτή εξέλιξη δημιουργεί ερωτήματα πρώτα από όλα για το μέλλον και την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών που με τη σειρά της θα κρίνει και ποια θα είναι η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Mickoski είπε την περασμένη Κυριακή σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία» γεγονός που αν μη τι άλλο ακυρώνει – εμμέσως πλην σαφώς – την ίδια την ουσία της Συμφωνίας.
«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Zoran Zaev τον προσδιορισμό.
Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω.
Όμως, τη συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία - είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Zoran Zaev - δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε o Mickoski.

Εμφυλιοπολεμικές διαστάσεις

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της κυβέρνησης, τα οποία κατηγόρησαν το VMRO-DPMNE ότι απειλεί την ευρωπαϊκή και νατοϊκή πορεία της χώρας.
«Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες.
Για να εξυπηρετήσουν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει
Όμως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτες, αγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Mickoski, τον Apasiev και τον Gruevski να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα» είχε υποστηρίεξι ο Zaev ύστερα από την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του.
Από την πλευρά του ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, ο Ali Ahmeti, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI έχει αναφέρει ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κόμματα στη χώρα εκτός από αυτά που αντιτίθενται στις Συμφωνίες της Οχρίδας, των Πρεσπών, στη συμφωνία φιλίας Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, καθώς και στο ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας, προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.

Γεωπολιτικό πόκερ

Τυχόν επικράτηση του Mickoski θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
Πιθανή μη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ανατρέψει την ευρωπαϊκή και νατοϊκή τροχιά της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που θα ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας και της Τουρκίας στο βόρειο γείτονα μας, βάζοντας επί της ουσίας τέλος στις ευρωπαϊκές προσδοκίες των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας.
Επιπλέον, η συνύπαρξη σε μια πιθανή κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, του κόμματος Levica που είναι γνωστό για τις αντιαλβανικές του θέσεις με δύο αλβανικά κόμματα, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος αλλά και για τη σταθερότητα του ίδιου του κράτους.

Επικοινωνία Δένδια - Nuland

Οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland.
Όπως αναφέρεται, η κα.Nuland μετέφερε τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρας μας στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων.
«Μίλησα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.
Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την ηγεσία της» αναφέρει σε μήνυμα της στο twitter η Nuland.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης