Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει 5 εκατ. ανθρώπους, αλλά σε ελάχιστους έχει διενεργηθεί νεκροψία - Γιατί;

Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει 5 εκατ. ανθρώπους, αλλά σε ελάχιστους έχει διενεργηθεί νεκροψία - Γιατί;
Οι αρχές στις ΗΠΑ πανικοβλήθηκαν τόσο πολύ τους πρώτους μήνες της πανδημίας πως η νεκροτομή ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να μεταδώσει τη λοίμωξη, που δόθηκε εντολή και έκλεισαν τουλάχιστον οι μισές μονάδες νεκροψίας στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Με την πανδημία να βρίσκεται ήδη στο 4ο κύμα της και με τον Covid-19 να έχει σκοτώσει 5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι στιγμής, παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν γίνει μόλις λίγες εκατοντάδες νεκροψίες - νεκροτομές, που θα μπορούσαν να αποβούν χρήσιμες για την μελέτη της κυκλοφορίας του ιού στο σώμα.
Το γιατί συμβαίνει αυτό αποτέλεσε το θέμα διερεύνησης για το Bloomberg.

Γιατί γίνεται μια νεκροψία - νεκροτομή

Μια αυτοψία παρέχει ένα στιγμιότυπο του τι συνέβη τη στιγμή που ένας ασθενής πέθανε, επιτρέποντας στους παθολόγους να συμπεράνουν τι συνέβη μέχρι εκείνο το σημείο.
Συγκρίνοντας μεγάλο αριθμό αυτοψιών σε ασθενείς με Covid σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, οι επιστήμονες μπορούν να αρχίσουν να συγκεντρώνουν κάτι παρόμοιο με μια καταγραφή της διαδρομής του ιού στο σώμα και της ασθένειας που προέκυψε μετά από αυτόν.
Οι αυτοψίες ήταν ακρογωνιαίος λίθος των ιατρικών ανακαλύψεων για περισσότερες από δύο χιλιετίες, αλλά τα εξελιγμένα διαγνωστικά εργαλεία και οι περικοπές του προϋπολογισμού του συστήματος υγείας τις έχουν καταστήσει μια πρακτική που πεθαίνει.
Μεταξύ των πρώτων 4 εκατομμυρίων θανατηφόρων περιπτώσεων Covid παγκοσμίως, μόνο μερικές εκατοντάδες ευρήματα αυτοψίας αναφέρθηκαν σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.
Αρκετοί επιστήμονες πιέζουν να αυξήσουν αυτούς τους αριθμούς.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν χιλιάδες αυτοψίες, ώστε να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε αυτήν την εικόνα», λέει ο Jeffery Taubenberger, παθολόγος που διευθύνει το τμήμα παθογένεσης και εξέλιξης του ιού του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Bethesda.
«Αυτό που προσπαθούμε να καταλάβουμε εδώ είναι τι πάει στραβά κάτω από τις χειρότερες συνθήκες όπου πεθαίνουν άνθρωποι—να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς ο ιός προκαλεί ασθένεια σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις.

Γιατί δεν γίνονται νεκροψίες στους νεκρούς του Covid19

Τρεις είναι οι λόγοι που δεν νεκροτομούνται οι άνθρωποι που πέθαναν από κορωνοϊό.
1. Επιβεβαιωμένη αιτία θανάτου
Όταν έχουμε μία επιβεβαιωμένη αιτία θανάτου δεν απαιτείται νεκροτομή.

Αυτό ισχύει σε οποιοδήποτε περίπτωση κι όχι μόνο σε περιστατικά κορωνοϊού, που γνωρίζουμε.

2
. Ύψιστη μεταδοτικότητα:
Η συγκεκριμένη νόσος είναι πολύ μεταδοτική τόσο από άνθρωπο σε άνθρωπο όσο και σε επιφάνειες ξύλου, μετάλλου κτλ.
Οι περισσότερες επιφάνειες στα νεκροτομεία είναι μεταλλικές.
Ο κίνδυνος που μπαίνει ένας ιατροδικαστής αλλά και το προσωπικό είναι πολύ μεγάλος αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως στολές, ειδικός εξαερισμός και κατάλληλα εργαλεία (όπως ειδική αναρρόφηση κτλ).
Αυτόν τον εξοπλισμό δεν τα διαθέτουν τα περισσότερα νεκροτομεία της χώρας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τουλάχιστον δεν τα διέθεταν στην αρχή του κύματος της πανδημίας.
Οι μόνες νεκροτομές που έχουν γίνει ήταν στην Κίνα με τους ιατροδικαστές να παίρνουν ακραία μέτρα ασφαλείας
Οι αρχές στις ΗΠΑ πανικοβλήθηκαν τόσο πολύ τους πρώτους μήνες της πανδημίας πως η νεκροτομή ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να μεταδώσει τη λοίμωξη, που έκλεισαν κατόπιν εντολής, τουλάχιστον οι μισές μονάδες αυτοψίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον L. Maximilian Buja, καθηγητή παθολογίας και εργαστηριακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή McGovern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.
Και αυτό γιατί ο ιός παραμένει στο σώμα μετά θάνατον.

3. Κοστίζουν ακριβά:
«Οι αυτοψίες είναι δαπανηρές διαδικασίες», λέει η Linda Isles, επικεφαλής των υπηρεσιών ιατροδικαστικής παθολογίας στο Victorian Institute of Forensic Medicine στη Μελβούρνη.

«Στην πραγματικότητα, δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που θέλουν να ξοδέψουν χρήματα σε νεκρούς».
Τα τέλη ιδιωτικής αυτοψίας ποικίλλουν ευρέως, αλλά συνήθως κοστίζουν 2.000 έως 4.000 δολάρια στο Μέριλαντ.
Οι γιατροί παραγγέλνουν λιγότερες αυτοψίες, γιατί αυτές τις εντολές έχουν στην περίπτωση Covid,  βασιζόμενοι αντ' αυτού σε ακτινογραφίες χαμηλού κόστους, μαγνητικές τομογραφίες και άλλες εξετάσεις για να αποδώσουν την αιτία του θανάτου ενός ασθενούς. Αυτό σημαίνει ότι οι παθολόγοι έχουν λιγότερη εμπειρία στη διενέργεια μεταθανάτιων εξετάσεων.
Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις αυτοψίας είναι ακριβές το ίδιο και η συντήρησή τους των εγκαταστάσεων και των δειγμάτων για να διατηρηθούν σε ασφαλές επίπεδο, λέει η Isles.

4. Ο εξοπλισμός για νεκροψίες Covid19 είναι ακριβός και δύσκολος:
Στις συνήθεις νεκροψίες μια πλαστική ποδιά φοριέται πάνω από μια χειρουργική ρόμπα και προστατευτικά γάντια και καλύμματα παπουτσιών.
Οι ιατροδικαστές φορούν τρία ζευγάρια γάντια ακόμη και μέχρι τα μπράτσα, δύο ζευγάρια καλύμματα παπουτσιών, αντί για μάσκες προσώπου N95, αναπνέουν μέσω ελεγχόμενων αναπνευστήρων καθαρισμού αέρα, οι οποίοι παρέχουν αέρα φιλτραρισμένο με HEPA κάτω από μια κουκούλα που εφαρμόζει πάνω από το κεφάλι και τους ώμους τους.
Είναι δυσκίνητος εξοπλισμός, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πτυχή αυτών των αυτοψιών Covid που κάνει τη δουλειά επίπονη.
«Λαμβάνουμε δείγματα πολύ πάνω και πέρα από αυτό που γίνεται σε κάθε είδους τυπική αυτοψία», λέει ο Daniel Chertow, παθολογοανατόμος στο Κλινικό Κέντρο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στη Bethesda, Md.

5. Τα δείγματα θέλουν ειδική μεταχείριση:
Λαμβάνονται δείγματα από σχεδόν 100 διαφορετικές περιοχές του σώματος και του εγκεφάλου.
Και για κάθε μία από αυτές τις περιοχές, κομμάτια ιστού συλλέγονται επίσης και διατηρούνται με διαφορετικούς τρόπους που επιδέχονται διαφορετικές μεθόδους ανάλυσης, συμπεριλαμβανομένου του εάν ο ιός είναι ικανός να αναπαραχθεί στα σημεία από τα οποία έχει συλλεχθεί.
Και χρειάζεται ειδικές συνθήκες αυξημένης προστασίας φύλαξη.

Αν δεν μελετήσεις δεν θα μάθεις


Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ξοδεύουν 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια για να μάθουν για τις επακόλουθες επιπτώσεις του Covid-19, και σε αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη διενέργεια περισσότερων νεκροψιών.
Τουλάχιστον 1 στους 10 επιζώντες της νόσου βιώνουν αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί «κατάσταση μετά τον Covid-19»—ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να εξουθενώσουν τους πάσχοντες για μήνες.
«Τα πράγματα μετά τον Covid είναι πολύ, πολύ αληθινά», λέει ο Daniel Chertow, ένας 47χρονος γιατρός εντατικής θεραπείας.
«Αν πρόκειται να αρχίσετε να σκέφτεστε τρόπους πρόληψης ή θεραπείας αυτών των εκδηλώσεων, πρέπει να καταλάβετε τι το οδηγεί».
Ο Chertow βοήθησε στον εντοπισμό του ρόλου των σιελογόνων αδένων στη μετάδοση του SARS-CoV-2.
Διέκρινε πολύτιμες ενδείξεις σχετικά με την κατανομή του ιού σε όλο το σώμα μεταξύ περισσότερων από 10.000 βιοδειγμάτων που έχει συλλέξει η ομάδα του από 44 θανατηφόρες περιπτώσεις από τον Απρίλιο του 2020.

Ο ιατροδικαστής του Αμβούργου Klaus Puschel αψήφησε την επίσημη σύσταση της Γερμανίας να αποφύγει τις αυτοψίες, επιτρέποντας 80 νεκροψίες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλωθεί πέρα από την αναπνευστική οδό και να επηρεάσει την καρδιά, τους νεφρούς. συκώτι και εγκέφαλο.
Μια μελέτη που συνέταξε ο Puschel και δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο με βάση 17 αυτοψίες έδειξε ότι η μόλυνση σχετιζόταν με αυξημένο αριθμό ελαττωματικών τριχοειδών αγγείων στον εγκέφαλο που μπορεί να εξηγήσει τη γνωστική εξασθένηση, τα ελλείμματα μνήμης και την κόπωση που βιώνει τουλάχιστον ένα σύνολο ασθενών με long-Covid συμπτώματα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι ένα πειραματικό φάρμακο γνωστό ως αναστολέας RIPK1 θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει τη βλάβη εάν χορηγηθεί σε ασθενείς με Covid κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου.
Ερευνητές στη Νορβηγία έδειξαν τον Ιούλιο ότι τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό οκτώ μήνες νωρίτερα, είχαν σχεδόν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες από μη μολυσμένους να αναφέρουν προβλήματα μνήμης.
Ο Chertow του NIH λέει ότι ανησυχεί για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια τέτοια πανδημία στην υγεία στο μέλλον, γι'αυτό και πρέπει να γίνουν περισσότερες αυτοψίες ώστε να μην μείνουμε στις «αναλαμπές γνώσεων που ούτως ή άλλως έχουν συμβάλει στη βελτίωση της θεραπείας για τους ασθενείς, αλλά να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε από αυτά που ακόμη να μάθουμε.
Και το κλειδί για αυτό είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε νεκροψίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης