Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Πολιτική κρίση για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων: Ρεπουμπλικανοί: «Νάρκη» για την οικονομία - Λευκός Οίκος: Συνταγματικό το μέτρο

ΗΠΑ - Πολιτική κρίση για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων:  Ρεπουμπλικανοί: «Νάρκη» για την οικονομία  - Λευκός Οίκος: Συνταγματικό το μέτρο
Σφοδρή επίθεση των Ρεπουμπλικανών για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου και για το γεγονός ότι απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας
Σχετικά Άρθρα

Το διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά του Covid-19 ή τακτικά διαγνωστικά τεστ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με περισσότερους από 100 εργαζομένους διαθέτει ισχυρή νομική βάση, δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Cedric Richmond, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021
«Είμαστε βέβαιοι ότι βασιζόμαστε ότι [η απαίτηση για υποχρεωτικους εμβολιασμούς] διαθέτει ισχυρά συνταγματικά και νομικά θεμέλια», δήλωσε ο Richmond στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS την Κυριακή 7 Νοεμβρίου.

Η δικαστική απόφαση

Ένα ομοσπονδιακό ακυρωτικό δικαστήριο της Νέα; Ορλεάνη ανέστειλε προσωρινά την εφαρμογή της εντολής σε εθνικό επίπεδο την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και έδωσε προθεσμία στην κυβέρνηση Biden μέχρι τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 να διατυπώσει τη νομική επιχειρηματολογία της βάσει της οποίας το νομοθέτημα τελεί σε αρμονία με τις πρόνοιες του συντάγματος των ΗΠΑ..
Γενικοί εισαγγελείς και Πολιτείες υπο Ρεπουμλικανική διοίκηση αμφισβητούν μαζικά με νομικά μέσα την εντολή της υπηρεσίας για την Υγεινή για την Ασφάλεια στους Χώρους ¨Εργασίας (Occupational Safety and Health Administration – OSHA), η οποία ορίζει προθεσμία για την εφαρμογή του μέτρου τις 4 Ιανουαρίου 2022.

Ασφάλεια

«Ο σκοπός της αναγκαστικής οδηγίας OSHA είναι να διατηρήσουμε και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των υπαλληλιών στο χώρο εργασίας», είπε ο Richmond .
«Επομένως, όταν πηγαίνετε στη δουλειά, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς και βλέπουμε ότι λειτουργεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολίων».
Η διοίκηση Boden είναι «πλήρως έτοιμη να υπερασπιστεί αυτό το πρότυπο στο δικαστήριο», δήλωσε το Σάββατο (6 Νοεμβρίου 2021) νομική σύμβουλος επί εργασιακών θεμάτων Seema Nanda, ανώτερη νομική υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει τουλάχιστον 84 εκατομμύρια εργαζόμενους σε ολόκληρη τη χώρα.
Τον Σεπτέμβριο, 2021, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επέβαλε επίσης σε όλους τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους και σε όσους εργάζονται σε εταιρείες που έχουν συμβάσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εμβολιαστούν πλήρως κατά της νόσου COVID-19 - μια απόφαση που επηρεάζει περίπου 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους.
Η κυβέρνηση Biden αντιμετωπίζει επίσης μήνυσαη από τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis,, Ρεπουμπλικανό και σύμμαχο του πρώην προέδρου Donald Trump, για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Βροχή αγωγών.. από 19 πολιτείες

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις ξεχωριστές αγωγές κατατέθηκαν από 18 πολιτείες στο τέλος (30) Οκτωβρίου 2021, προκειμένου να ανασταλεί η ισχύς της εντολής του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι του Covid με το επιχείρημα πως παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία.
Γενικοί εισαγγελείς από την Αλάσκα, το Αρκάνσας, την Αϊόβα, το Μιζούρι, τη Μοντάνα, τη Νεμπράσκα, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Βόρεια Ντακότα, τη Νότια Ντακότα και το Ουαϊόμινγκ συνεπέγραψαν μία αγωγή, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στο Μιζούρι.
Μια άλλη ομάδα πολιτειών, όπως η Τζόρτζια, η Αλαμπάμα, το Αϊντάχο, το Κάνσας, η Νότια Καρολίνα, η Γιούτα και η Δυτική Βιρτζίνια κατέθεσαν μήνυση στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στη Τζόρτζια.
Το Τέξας μήνυσε επίσης μεμονωμένα την αμερικανική διοίκηση.

«Καταστρέφετε την οικονομία»

Επίσης, από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών δεν λείπουν και τα οικονομικά επιχειρήματα κατά το μέτρου,
Χαρακτηριστική ο γερουσιαστής Josh Hawley δήλωσε την Παρακευή 5 Νοεμβρίου ότι συμμετείχε σε μια προσπάθεια που ηγήθηκε ο συνάδελφος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Mike Braun για να μπλοκάρει την το διαταγματ του προέδρου Joe Biden βάσει της πράξης νομοθετικής αναθεώρησης του Κογκρέσου (Congressional Review Act).
Πρόκειται μια διαδικασία του Κογκρέσου προκειμένου να καταργήσει έναν νόμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, στους οποίους περιλαμβάνονται νομοθέτες τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή, επιδιώκουν την επίσημη ακύρωση της εντολής του Biden για του μαζικου΄εμβολιασμούς.

Ελλειψη εργατικού δυναμικού και εφοδιαστική αλυσίδα

Ο Hawley επισημαίνει σε ανακοίνωση που καδωσε ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στον ιδιωτικό τομέα προκειται να επιδεινώσει την τρέχουσα έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αποτελεί «αντισυνταγματική παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αμερικανών πολιτών» και «παρακάμπτει παράνομα τις καθιερωμένες διαδικασίες ρύθμισης των υγειονομικών θεμάτων».

Εκτροπή στον αυταρχισμό

«Αγνοεί αυτή τις βασικές συνταγματικές αρχές, αναγκάζοντας τους εργοδότες να απαιτούν από τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν, να υποβληθούν σε τακτικά διαγωνιστικά τεστ ή να απολυθούν.
Είναι λάθος, θα επιδεινώσει τις οικονομικές προκλήσεις και δεν πρέπει να να τεθεί σε ισχύ», υπογράμμισε ο Hawley.
Μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου θα πρέπει να αποφασίσουμε πόσο αυταρχική μπορεί να αφεθεί να είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ...

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης