Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kίνα: Σε ιστορικό υψηλό το εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο (+27,1% οι εξαγωγές) – Άνοδος και στα συναλλαγματικά αποθέματα

Kίνα: Σε ιστορικό υψηλό το εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο (+27,1% οι εξαγωγές) – Άνοδος και στα συναλλαγματικά αποθέματα
Οι κινεζικές εξαγωγές του 8μήνου του 2021 ήδη ξεπερνούν τις εξαγωγές για το σύνολο του 12μηνου του 2020 – Τα συναλλαγματικά αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 3,218 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου, αυξημένα κατά 0,53% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα
Σχετικά Άρθρα

Σε ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον Οκτώβριο του 2021, χάρη στο άλμα των εξαγωγών, παρά τα προβλήματα που καταγράφονται στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Reuters την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021.

Τα στοιχεία

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 27,1% και διαμορφώθηκαν στα 300,2 δισ. δολάρια, σημειώνοντας διψήφια άνοδο για 13ο συνεχόμενο μήνα.
Οι εισαγωγές, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 20,6%, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να διαμορφωθεί στο επίπεδο – ρεκόρ των 84,54 δισ. δολαρίων.
Είναι ενδεικτικό ότι οι εξαγωγές του 8μήνου του 2021 ήδη ξεπερνούν τις εξαγωγές για το σύνολο του 12μηνου του 2020.

Τα προβλήματα που «φρέναραν» την ανάκαμψη

Η βελτίωση των εμπορικών επιδόσεων έδωσε ώθηση στην κινεζική οικονομία, η οποία επιβράδυνε αισθητά τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της καθίζησης του real estate, των ελλείψεων σε ημιαγωγούς και της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής.

Εισαγωγές άνθρακα για τόνωση της παραγωγής

Στην άκρη, στο μεταξύ, φαίνεται ότι έχουν πάει οι δεσμεύσεις της Κίνας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες για την στάση του Πεκίνου έναντι της Κλιματικής Αλλαγής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης, η ασιατική χώρα σχεδόν διπλασίασε τις εισαγωγές άνθρακα από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να βρει εναλλακτικές λύσεις στην έλλειψη καυσίμων.
China's October exports 27.1% up amid stronger demand - CGTN
Ενεργειακή κρίση

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ο οικονομικός και βιομηχανικός «γίγαντας» εισήγαγε 27 εκατ. τόνους έναντι 14 εκατ. τόνων τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Παρόλα αυτά, το εν λόγω μέγεθος υπολείπεται κατά 18% σε σχέση με τις εισαγωγές του Σεπτεμβρίου, όταν το Πεκίνο προχώρησε σε ρεκόρ εισαγωγής ορυκτών καυσίμων.
Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή άνθρακα παγκοσμίως, όπως και τον μεγαλύτερο παραγωγό.
Ίδια ακριβώς είναι η εικόνα και στις εισαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά έναντι του Οκτωβρίου του 2020, αλλά μειώθηκαν κατά 10 εκατ. τόνους σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.

Αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Την ίδια ώρα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας τον Οκτώβριο αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, καθώς το δολάριο διολίσθησε έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων.
Τα αποθέματα της Κίνας, τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έφθασαν τα 3,218 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου, αυξημένα κατά 0,53% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής διοίκησης για τη διαχείριση του συναλλάγματος (SAFE).

Νομισματική σταθερότητα

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,1% τον Οκτώβριο.
«Παρά την επαναλαμβανόμενη πανδημία COVID-19 και τις αβεβαιότητες μεταξύ της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης…η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να ανακάμπτει με ισχυρή ανθεκτικότητα και τεράστιες δυνατότητες, που θα παρείχαν υποστήριξη για τη διατήρηση της συνολικής σταθερότητας στην κλίμακα των συναλλαγματικών αποθεμάτων», ανέφερε η SAFE στο ανακοίνωση την Κυριακή 7 Νοεμβρίου.
Η αξία των αποθεμάτων χρυσού της αυξήθηκε στα 110,83 δισεκατομμύρια δολάρια από 109,18 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς οι τιμές του χρυσού εκατέβγραψαν άνοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης