Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq - Ώθηση από τα θετικά μάκρο

Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq - Ώθηση από τα θετικά μάκρο

Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq

Σχετικά Άρθρα

Με κέρδη και νέα ρεκόρ έκλεισαν σήμερα 5/11και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα για την αμερικανική αγορά εργασίας.
Σημειώνεται ότι οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν το έβδομο σερί ρεκόρ τους ενώ με άνοδο έκλεισαν επίσης και οι τρεις δείκτες και σε επίπεδο εβδομάδας.
Την Πέμπτη ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν για έκτη συνεχή συνεδρίαση σε νέα ιστορικό υψηλό, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones δεν κατάφερε να ακολουθήσει και έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% τερματίζοντας ένα ανοδικό σερί πέντε συνεδριάσεων.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την απασχόληση οδηγούν σε νέα ρεκόρ και τους τρεις δείκτες.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 531.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Σεπτεμβρίου κατά 312.000 θέσεις από 194.000 αρχικά.
Η ανεργία υποχώρησε στο 4,6% τον Οκτώβριο από 4,8%, ενώ το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού παρέμεινε αμετάβλητο στο 61,6%.
Ο αυξημένος ρυθμός των προσλήψεων δείχνει ότι περισσότεροι Αμερικανοί επιστρέφουν στην αγορά εργασίας καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία έχει υποχωρήσει σημαντικά και οι εργοδότες προσφέρουν υψηλότερους μισθούς.
Οι ωριαίοι μισθοί αυξήθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο και πλέον εμφανίζουν αύξηση 4,9% τους τελευταίους 12 μήνες, μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 11 cents ή 0,4% στα 30,96 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones, κατέγραψε +0,56% και έκλεισε στις 36.327,95 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 πρόσθεσε +0,37% στις 4.697,23 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,20% στις 15.971,60 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν άνοδο +1,4%, +2% και +3,1% αντίστοιχα.

Η γραμμή του τερματισμού μοιάζει πια κοντά: έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων και ενδοκομματικών συγκρούσεων στις τάξεις των Δημοκρατικών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξαχθεί επιτέλους σήμερα Παρασκευή ψηφοφορία επί των σχεδίων για τις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που θέλει ο J. Biden, ο οποίος ελπίζει να τα δει να υιοθετούνται για να δοθεί ώθηση στην προεδρία του, που περνάει σκληρές δοκιμασίες τον πρώτο της χρόνο.
Η συνεδρίαση του σώματος θα αρχίσει στις 08:00 (τοπική ώρα• 14:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη το βράδυ κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, προκειμένου να διεξαχθεί αργότερα ψηφοφορία για τα σχέδια του ενοίκου του Λευκού Οίκου με σκοπό την «ανοικοδόμηση» της Αμερικής, όπως το θέτει.
Πρόκειται για «ιστορικά» σχέδια νόμου που θα οδηγήσουν σε «μεταμόρφωση» των ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα επενδύσεων για την επισκευή του οδικού δικτύου, των λιμανιών, των γεφυρών και άλλων ετοιμόρροπων υποδομών, προβλέπει δαπάνες 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων –ποσού ίσου με όλο το ΑΕΠ της Ισπανίας– και υποστηρίζεται από τους Δημοκρατικούς και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.
Το δεύτερο, ακόμη πιο γιγαντιαίο, με πτυχές που αφορούν την κοινωνική πρόνοια και το κλίμα, που βαπτίστηκε Build Back Better («Ανοικοδομούμε καλύτερα»), προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων τη μείωση του κόστους της βρεφονηπιακής φροντίδας και την επένδυση 550 δισ. δολαρίων για να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη ως το 2030.

Κέρδη στην Ευρώπη: Πάνω από τις 7.000 μονάδες ο CAC-40 για πρώτη φορά στην ιστορία του

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να αντιδρούν στα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ και τα - πολλά υποσχόμενα - νέα σχετικά με το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού.
Τα κέρδη ακολουθούν τις προσεκτικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τη σύσφιξη της πολιτικής τους ώστε να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό χωρίς την ίδια στιγμή να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στα παγκόσμια χρηματιστήρια.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος καθώς οι παράγοντες που τροφοδοτούν την άνοδο παραμένουν προσωρινοί, αν και ο ρυθμός της επιβράδυνσης θα είναι βραδύτερος απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos όπως μεταδίδει το Reuters.
"Ο πληθωρισμός το επόμενο έτος αναμφισβήτητα θα επιβραδύνει, αλλά η ένταση της πτώσης ενδεχομένως δεν θα είναι αυτό που περιμέναμε πριν από μερικούς μήνες", δήλωσε μιλώντας στο ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διασφαλίσει ότι το ψηφιακό της ευρώ θα είναι αρκετά ελκυστικό για τους χρήστες, ώστε να μην παραγκωνιστεί από άλλα ιδιωτικά μέσα πληρωμής, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Fabio Panetta.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα εξετάζει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, νομικών και σχεδιαστικών ερωτημάτων».
Ο Panetta υποστήριξε ότι για να είναι επιτυχημένο το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να είναι ευρέως προσβάσιμο και φθηνό στη χρήση του τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εμπόρους.
«Το χρήμα της κεντρικής τράπεζας παρέχει την αξία αναφοράς για όλες τις άλλες μορφές χρήματος στην οικονομία», είπε.
Η ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι μεταξύ των πρώτων κεντρικών τραπεζών προηγμένης οικονομίας που θα εκδώσει ψηφιακή μορφή του νομίσματός της (CBDC), με αξιωματούχους να δείχνουν στα μέσα

Οο γερμανικός DAX κέρδισε 0,15% στις 16.054,36 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε +0,33% στις 7.303,96 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 7.040,79 μονάδες με άνοδο +0,76%, ξεπερνώντας το ψυχολογικό επίπεδο των 7.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας απρόσμενη πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο 2021, καθώς η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, παρουσίασε χαμηλή απόδοση και οι πωλήσεις εκτός τροφίμων ήταν επίσης αδύναμες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Οι λιανικές πωλήσεις, δείκτης της καταναλωτικής ζήτησης, υποχώρησαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,3% στις λιανικές πωλήσεις και αύξηση 1,5% από έτος σε έτος.
Μέρος της απώλειας σε μηνιαία βάση, ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε αναθεωρήσεις, καθώς οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο εκτιμάται πλέον ότι ήταν αυξημένες κατά 1% σε σύγκριση με την αύξηση 0,3% που αναφέρθηκε νωρίτερα.
Με τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη, τα κρούσματα από κορωνοϊό να αυξάνονται και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να παρατείνονται, οι καταναλωτές αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο προσεκτικοί τους επόμενους μήνες, μια τάση που είναι ήδη εμφανής στα στοιχεία PMI που έδειξαν ότι η επιχειρηματική ανάπτυξη διολίσθησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Οκτώβριο.
Οι υψηλές τιμές της βενζίνης αναμένεται επίσης να περιορίσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αφήνοντας τις οικογένειες με λιγότερα έξοδα για άλλα αγαθά.
Η Eurostat ανέφερε ότι οι πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων αυξήθηκαν 1% τον μήνα ενώ οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού αυξήθηκαν κατά 0,7%.
Ωστόσο, οι πωλήσεις μη τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,5%, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 1,4% στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου και ταχυδρομικών παραγγελιών.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στις λιανικές πωλήσεις κατά 2,5%, αλλά η Φινλανδία και η Ολλανδία βρέθηκαν επίσης σε αρνητικό έδαφος.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η CaixaBank ανακοίνωσε ότι πούλησε το σύνολο της συμμετοχής της ύψους 9,92% στην αυστριακή Erste Group Bank έναντι 1,5 δισ. ευρώ.
Η ισπανική τράπεζα τόνισε πως η πώληση θα έχει θετική επίπτωση στα μεικτά κέρδη και ζημιές, κατά 54 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 θα αυξηθεί κατά 16 μονάδες βάσης.
Η εταιρεία τόνισε ότι ποσοστό ύψους 5,42% πωλήθηκε στην τιμή των 38 ευρώ ανά μετοχή μέσω placement, ενώ το υπόλοιπο 4,5%, περίπου 19,3 εκατ. μετοχών της Erste Group, πουλήθηκε μέσω ανταλλαγής μετοχών.
Η caixaBank τον προηγούμενο μήνα τόνισε ότι εξετάζει την πώληση της πλήρους συμμετοχής της στην αυστριακή τράπεζα.

Πτώση στις αγορές της Ασίας

Πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τον κλάδο ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ να δέχεται ισχυρές πιέσεις.
Σε αναστολή τέθησαν οι μετοχές της Kaisa Group Holdings στο Χονγκ Κονγκ, μετά την είδηση ότι είχε χάσει μια πληρωμή για ένα προϊόν διαχείρισης περιουσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Και η είδηση αυτή ήρθε καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα ακινήτων της Κίνας, μετά τις αναταραχές από την υπερχρεωμένη Evergrande.
Η μετοχή της Kaisa τέθηκε σε αναστολή, συμπαρασύρονται και τις άλλες μονάδες της — Kaisa Capital, Kaisa Health, Kaisa Prosper.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Kaisa έχασε μια πληρωμή για ένα προϊόν διαχείρισης περιουσίας, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τα προβλήματα ρευστότητας.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις πληρωμές τόκων για τα ομόλογα της Evergrande - η εταιρεία αρχικά δεν έκανε δύο πληρωμές, αλλά κατάφερε να τις καλύψει εντός της περιόδου χάριτος των 30 ημερών.
Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα σε άλλες πληρωμές τόκων που οφείλονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Μερικές άλλες κινεζικές εταιρείες ακινήτων βρέθηκαν επίσης στο προσκήνιο επειδή υποχρεώθηκαν σε αθέτηση υποχρεώσεων ή δεν κάλυψαν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
O Αsia Dow σημείωσε πτώση -1% στις 3.895 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,6% στις 29.611 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε -1,4% στις 24.870 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες -1% στις 3.491μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης