Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Ξεκινάει τον Νοέμβριο 2021 η μείωση του QE - Παροδικός ο πληθωρισμός

Fed: Ξεκινάει τον Νοέμβριο 2021 η μείωση του QE - Παροδικός ο πληθωρισμός
Ξεκινά τον Νοέμβριο το tapering η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη 3/11 ότι θα αρχίσει την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο 2021 με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2022, αλλά επέμεινε στην πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός και δεν θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση επιτοκίων.
Η Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της τον Νοέμβριο με σχέδιο να τις τερματίσει το 2022, αλλά εμμένει στην πεποίθησή της ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί "παροδικός" και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επισήμανε ότι η διεθνείς διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αυξάνουν τους κινδύνους πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα αναμένεται να είναι παροδικό, αλλά θα πρέπει να αμβλυνθεί για να επιτευχθεί η αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού.
Εξαιτίας της προόδου που έχει σημειώσει η οικονομία, η Fed είπε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της, όπως αναμενόταν γενικά, σηματοδοτώντας μια επίσημη στροφή από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο του 2020 για την καταπολέμηση της του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, η Fed διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο εύρος του 0% έως 0,25%.

Powell (Fed): Μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από το β’ ή το γ’ τρίμηνο του 2022

Μείωση του πληθωρισμού από το β’ ή το γ’ τρίμηνο του 2022 «βλέπει» ο πρόεδρος της Federal Reserves Jerome Powell, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση για το πλαίσιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Powell,
Στόχος είναι η επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης, προϋπόθεσης για οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να υπάρξει το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Η Fed είναι προετοιμασμένη να επιβραδύνει ή να επιταχύνει τον ρυθμό του tapering αν χρειαστεί, σημείωσε ο Powell.
Σημειώνεται ότι η Fed ανακοίνωσε πριν λίγο ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της τον Νοέμβριο με σχέδιο να τις τερματίσει το 2022, αλλά επιμένει στην πεποίθησή της ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί παροδικός και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.
Ο Powell σημείωσε ότι οι τρέχουσες αυξημένες τιμές στις ΗΠΑ δεν οφείλονται στη σφιχτή αγορά εργασίας.
«Ο πληθωρισμός που βλέπουμε δεν οφείλεται πραγματικά στη σφιχτή αγορά εργασίας.
Οφείλεται στις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στις ελλείψεις και στην πολύ ισχυρή ζήτηση» πρόσθεσε ο Powell.
Όσον αφορά την αύξηση των μισθών καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας, ο Powell δεν βλέπει σημάδια σπιράλ αύξησης μισθών - τιμών, όταν δηλαδή οι τιμές αυξάνονται ως αποτέλεσμα υψηλότερων μισθών.
«Δεν βλέπουμε ανησυχητικές αυξήσεις στους μισθούς και δεν περιμένουμε να προκύψουν αυτές» τόνισε ο Powell. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης