Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Κοντά στο 20% ο πληθωρισμός - Επιμένει στο ίδιο λάθος ο Erdogan

Τουρκία: Κοντά στο 20% ο πληθωρισμός - Επιμένει στο ίδιο λάθος ο Erdogan
Επιμένει στο λάθος η κεντρική τράπεζα, υπό την πίεση Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η άνοδος του πληθωρισμού στην Τουρκία τον Οκτώβριο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή ωστόσο να φτάνει πολύ κοντά στο 20%.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στο 19,89%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2019.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο κατά 2,39%,την ώρα που δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για μηνιαια άνοδο 2,76% και ετήσια στο 20,4%.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 5,24% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 46,31%, έδειξαν τα στοιχεία.

Επιμένει στο λάθος η κεντρική τράπεζα, υπό την πίεση Erdogan

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προκάλεσε σοκ στις αγορές τον Σεπτέμβριο, ξεκινώντας έναν κύκλο χαλάρωσης παρά τον υψηλό πληθωρισμό και έκτοτε μείωσε το επιτόκιο πολιτικής κατά 300 μονάδες βάσης, οδηγώντας το νόμισμα της λίρας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Η τράπεζα, υπό την πίεση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, υποστηρίζει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και πρόσφατα τόνισε την ανάγκη επίτευξης πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών.
Oι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων – που διαφοροποιούν την Τουρκία από τη σύσφιξη της πολιτικής σε όλες σχεδόν τις άλλες κεντρικές τράπεζες – αποτελούν ένα επικίνδυνο λάθος δεδομένης της υποτίμησης της λίρας και των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων.
turkey_1.JPG
Ο ετήσιος πληθωρισμός, ο οποίος παρέμεινε διψήφιος για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας πενταετίας, αυξήθηκε τους 12 από τους τελευταίους 13 μήνες και ήταν στο 19,58% τον Σεπτέμβριο, ήδη πάνω από το επιτόκιο.
Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν τόσο υψηλός, ήταν  τον Ιανουάριο του 2019, καθώς η οικονομία ανέκαμψε από μια νομισματική κρίση του 2018.
Ο επίσημος στόχος για τον πληθωρισμό είναι 5%.
Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 18,4% μέχρι το τέλος του έτους.
Η τουρκική λίρα αντιστάθμισε τις απώλειες έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, αν και εξακολουθεί να παραμένει 23% χαμηλότερα φέτος.
Οι τιμές των τροφίμων, των υπηρεσιών, της στέγασης και των μεταφορών ηγούνται της ετήσιας ανόδου, αντανακλώντας εν μέρει την εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης