Διεθνή

Έρχεται η μεγάλη αλλαγή των Κεντρικών Τραπεζών - Τι μαρτυρά η αναταραχή στην αγορά ομολόγων

Έρχεται η μεγάλη αλλαγή των Κεντρικών Τραπεζών - Τι μαρτυρά η αναταραχή στην αγορά ομολόγων

Η Fed θα βρίσκεται επίσης υπό πίεση να ανταποκριθεί στην τιμολόγηση της αγοράς, η οποία υποδηλώνει πιθανότητα 50% για αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους

Οι κεντρικές τράπεζες υπαγορεύουν συνήθως τον τόνο στην αγορά ομολόγων.

Αλλά τώρα, οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κάνει λάθος με τον πληθωρισμό και θα αναγκαστούν σύντονα να αλλάξουν ρότα.
Για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, οι επενδυτές είχαν αποδεχτεί την επωδό των κεντρικών τραπεζιτών ότι δεν υπήρχε ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια για να καταπολεμηθεί μια «παροδική» έκρηξη του πληθωρισμού.
Ωστόσο, μια φθινοπωρινή άνοδος των τιμών της ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν πυροδοτήσει την αύξηση των στοιχημάτων για αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, σύμφωνα με εκτίμηση των Financial Times.

Η αρχή έγινε

Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες φάνηκε να ακολουθούν αυτό που έδειξαν να θέλουν οι αγορές.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας την περασμένη εβδομάδα επέτρεψε την άνοδο της απόδοσης του βασικού τριετούς ομολόγου στο 0,85%, πολύ πάνω από τον στόχο της στο 0,1% - προφανώς υποχωρώντας στην καθοδική πίεση της τιμής.
Η απότομη απόφαση της Τράπεζας του Καναδά να καταργήσει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την περασμένη εβδομάδα έριξε καύσιμο στη μείωση της τιμής των ομολόγων που ήταν ήδη σε εξέλιξη.
Και οι επενδυτές έδωσαν τη μάχη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνοντας τα στοιχήματά τους για την αύξηση των επιτοκίων για το επόμενο έτος, παρά την επιμονή της προέδρου Christine Lagarde ότι μια τέτοια κίνηση δεν συνάδει με το guidance της ΕΚΤ.
«Οι επενδυτές δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο Andrea Iannelli, διευθυντής επενδύσεων στη Fidelity International.
«Όμως βλέπουμε την εξέλιξη μιας μεγάλης αλλαγής στη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.
Η Τράπεζα της Αγγλίας, αντίθετα, ενθουσίασε την αγορά, προκαλώντας μεγάλη υποχώρηση στις βραχυπρόθεσμες τιμές του δημόσιου χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου - που σύντομα εξαπλώθηκαν σε άλλες αγορές ομολόγων - όταν έδειξε τον Σεπτέμβριο ότι μια άνοδος των επιτοκίων το 2021 ήταν πιθανή.

Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων

«Η μία μετά την άλλη, η επικοινωνία των κεντρικών τραπεζών αμφισβητείται και αποτυγχάνει από την αγορά», δήλωσε ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής έρευνας νομισμάτων της Deutsche Bank.
Ο Σαραβέλος παρομοίασε το πρόσφατο κύμα «επιθέσεων» στην καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας με το τέλος του νομισματικού συστήματος του Μπρέτον Γουντς στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Το κόστος δανεισμού των βραχυπρόθεσμων ομολόγων έχει αυξηθεί παντού.
Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασαν το 0,55% την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από πριν από την πανδημία και από 0,21% πριν από έναν μήνα.
Οι κινήσεις ήταν ακόμη πιο έντονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά, και έχουν επίσης μετατοπιστεί σημαντικά υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ.
Chart showing rise in two-year government bond yields

Η αναταραχή της αγοράς αύξησε τα διακυβεύματα ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη, στην οποία η κεντρική τράπεζα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την έναρξη μείωσης των αγορών ομολόγων.
Ωστόσο, η Fed θα βρίσκεται επίσης υπό πίεση να ανταποκριθεί στην τιμολόγηση της αγοράς, η οποία υποδηλώνει πιθανότητα 50% για αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, νωρίτερα από ό,τι έχουν σηματοδοτήσει οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
«Το χάσμα αξιοπιστίας της Fed όχι μόνο είναι μεγάλο αλλά και αυξάνεται και πρέπει να αντιμετωπιστεί [από τον πρόεδρο Jay Powell] αυτή την εβδομάδα», είπε ο Σαραβέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης