Τελευταία Νέα
Διεθνή

Malpass (Παγκόσμια Τράπεζα): Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αναδιάρθρωση του χρέους των κρατών του Τρίτου Κόσμου

Malpass (Παγκόσμια Τράπεζα): Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αναδιάρθρωση του χρέους των κρατών του Τρίτου Κόσμου

Η G20 είχε ήδη από πέρυσι δρομολογήσει ένα moratorium στην αποπληρωμή των χρεών των φτωχών κρατών, όμως είχε απορρίψει κάθε συζήτηση περί διαγραφής χρεών

Σχετικά Άρθρα

Έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών μελών του G20, που συναντώνται στη Ρώμη στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2021, απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, David Malpass, ζητώντας να επιταχύνουν τις εργασίες για την αναδιάρθρωση των χρεών του Τρίτου Κόσμου, μεταξύ άλλων παγώνοντας την αποπληρωμή των χρεών και υποχρεώνοντας και τους ιδιώτες πιστωτές να συνεργαστούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters στις 30 Οκτωβρίου 2021.

Μετά το moratorium

Ο Malpass που παρέστη στην πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου επεσήμανε στους ηγέτες τους κινδύνους που ελλοχεύουν, καθώς δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στο κρίσιμο ζήτημα της ανακούφισης των φτωχότερων χωρών από τα διογκωμένα, λόγω της πανδημίας, χρέη που τις βαραίνουν.
Τους ζήτησε, λοιπόν, να κλιμακώσουν τις προσπάθειες τους και να επιταχύνουν τις διαδικασίες.
Το G20 είχε ήδη από πέρυσι δρομολογήσει ένα moratorium στην αποπληρωμή των χρεών των φτωχών κρατών, όμως είχε απορρίψει κάθε συζήτηση περί διαγραφής χρεών.
Επιπλέον το moratorium μετά από συνεχείς παρατάσεις λήγει στα τέλη του έτους, χωρίς να υπάρχει μεγάλη διάθεση από αρκετές χώρες, όπως η Κίνα, για νέα παράταση.

Ιδιώτες πιστωτές

Επίσης, η συμφωνία δεν αφορούσε τα χρέη προς ιδιώτες πιστωτές, ένα θέμα που συζητήθηκε και σήμερα, χωρίς όμως να υπάρξει πρόοδος ή διάθεση για να ασκηθούν πιέσεις.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα τα χρέη των φτωχότερων κρατών αυξήθηκαν κατά 12% στο ποσό ρεκόρ των 860 δισ. δολαρίων το 2020 και συνεχίζουν να αυξάνονται.
Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει παράταση του moratorium αλλά και των προσαυξήσεων, καθώς οι χώρες του τρίτου κόσμου συνεχίζουν να υποφέρουν από την πανδημία και τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών δείχνουν πως θα αργήσουν ακόμη να ορθοποδήσουν.

H παρέμβαση του ΔΝΤ

Το πάγωμα των πληρωμών των χρεών έχει υποστηρίξει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την Kristalina Georgieva να έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που φέρνει η άνιση οικονομική ανάκαμψη και η άνιση διανομή των εμβολίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης