Τελευταία Νέα
Διεθνή

Malpass: Αισιόδοξος για τις προοπτικές ελάφρυνσης χρέους φτωχότερων χωρών

Malpass: Αισιόδοξος για τις προοπτικές ελάφρυνσης χρέους φτωχότερων χωρών
«Oι φτωχοί του κόσμου προσβλέπουν στη διεθνή κοινότητα για να επιδείξει αποφασιστική ηγεσία στην ελάφρυνση του χρέους, και είμαι βέβαιος για τη διαδικασία αυτή», δήλωσε ο  D. Malpass
Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρόοδος στην έκκληση που απευθύνει από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για προσωρινό «πάγωμα» στις επίσημες διμερείς πληρωμές χρέους από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, David Malpass.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα η πρόταση από τους οικονομικούς αξιωματούχους των οικονομιών της Ομάδας των 7 (G7) και της Ομάδας των 20, σημειώνοντας ότι αναμένει μια «ευρεία επικύρωση» από την 25μελή κοινή Επιτροπή Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ όταν συνεδριάσει την Παρασκευή.
Ο David Malpass σε ανάρτησή του στο LinkedIn σημείωσε πως «οι φτωχοί του κόσμου προσβλέπουν στη διεθνή κοινότητα για να επιδείξει αποφασιστική ηγεσία στην ελάφρυνση του χρέους, και είμαι βέβαιος για τη διαδικασία αυτή».
Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ απηύθυναν αρχικά το αίτημά τους για ελάφρυνση χρέους στις 25 Μαρτίου, πρωτοβουλία που κέρδισε σημαντική στήριξη την περασμένη εβδομάδα από οργανισμούς και φορείς, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
Η πρόταση που θα συζητηθεί καλεί την Κίνα και άλλους μεγάλους πιστωτές να αναστείλουν από την 1η Μαΐου τις πληρωμές χρέους από τις χώρες του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης (IDA), αποδεσμεύοντας για αυτές πόρους ώστε να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού.
Στις χώρες του IDA ζει το ένα τέταρτο του πληθυσμού του πλανήτη και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης