Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Στο τραπέζι των συνομιλιών ξανά ΕΕ - ΗΠΑ, για διαμόρφωση κοινού μετώπου έναντι της Κίνας

Politico: Στο τραπέζι των συνομιλιών ξανά ΕΕ - ΗΠΑ, για διαμόρφωση κοινού μετώπου έναντι της Κίνας
Η εμπιστοσύνη μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. έχει χαθεί και αυτό πρέπει να ξαναχτιστεί βήμα-βήμα
Μετά το «πάγωμα» των συνομιλιών και πολιτικών διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική συνεργασία Ευρώπης και Αμερικής το 2016, φαίνεται πως η κατάσταση αλλάζει και ξεκινά ξανά η διαδικασία ρυθμιστικής ευθυγράμμισης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.
Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) στο Πίτσμπουργκ στις 29 Σεπτεμβρίου αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας διπλωματικής συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βιομηχανικά και τεχνολογικά πρότυπα για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας σε τομείς που κυμαίνονται από μικροτσίπ και ρομπότ για την τεχνητή νοημοσύνη και τις υποτιθέμενες καταχρήσεις της Google και της Amazon.

Τα νέα δεδομένα

Η προσπάθεια οικοδόμησης ενός κοινού μετώπου ΗΠΑ-ΕΕ έρχεται σε μία στιγμή, που η αμερικανική υποχώρηση από το Αφγανιστάν δημιούργησε αμφιβολίες στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Πολλοί στις Βρυξέλλες αισθάνονται απογοητευμένοι από την υποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη χώρα.
«Δεν μπορείτε να συζητήσετε το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας και τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις συνολικά, χωρίς το Αφγανιστάν στο πίσω μέρος του μυαλού σας», είπε ένας διπλωμάτης εμπορίου της ΕΕ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συνεχιζόμενες συνομιλίες είναι ιδιωτικές.
Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και αυτό πρέπει να ξαναχτιστεί βήμα-βήμα».
Ωστόσο, οι δύο πλευρές μπορεί να μην βρεθούν απόλυτα ευθυγραμμισμένες ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση της Κίνας.
Στις Βρυξέλλες ήλπιζαν αρχικά να πιέσουν τους Αμερικανούς να ακολουθήσουν την ρυθμιστική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνολογία και το εμπόριο, βασιζόμενη σε πάνω από μια δεκαετία χάραξης ψηφιακής πολιτικής που κάλυπτε την επιβολή του ανταγωνισμού σε παγκόσμιους κανόνες απορρήτου.

Τα ρυθμιστικά οφέλη της συνεργασίας

Αλλά τώρα, ο μεγάλος φόβος μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ότι η ΕΕ θα μπορούσε κάλλιστα να βγει στη δεύτερη θέση σε αυτή τη διαδικασία και να παραχωρήσει την εξουσία στις ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θέλουν τώρα να στοχεύσουν ξανά σε αυτά τα ρυθμιστικά οφέλη που προκύπτουν από την διευρυμένη συνεργασία.
«Ακούγεται βαρετό και τεχνικό, αλλά υπάρχουν πολλά χρήματα για να έχεις διαφορετικά πρότυπα.
Έτσι, αυτό έχει την υποστήριξη των επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές», δήλωσε η πρώην επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmström στο Politico νωρίτερα φέτος.
Δέκα ομάδες εργασίας — για τα πάντα, από τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα μέχρι τον τρόπο αντιμετώπισης των διαδικτυακών πλατφορμών — αναμένεται να βρουν πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη μια τέτοια κοινή διατλαντική χάραξη πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης