Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq - Στο επίκεντρο μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq - Στο επίκεντρο μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq

Σχετικά Άρθρα

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Nasdaq και S&P 500, με ώθηση από την καλύτερη των προβλέψεων εξέλιξη στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων και παρά την μικρότερη του αναμενομένου άνοδο του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ' τρίμηνο.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,68%, στις 35.730,48 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,98%, στις 4.596,47 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +1,39%, στις 15.448,10

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας με τον ταχύτερο ρυθμό κατά την εποχή της πανδημίας επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά το γ' τρίμηνο το 2021.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2%, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones περίμεναν ανάπτυξη 2,8%.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τη χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ μετά τη βουτιά κατά 31,2% που παρουσίασε στο β' τρίμηνο του 2020, που αφορούσε την περίοδο του lockdown.
Σημειώνεται ότι το β' τρίμηνο η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 6,7%.
Αρνητικά στην ανάπτυξη συντέλεσαν η σταδιακή μείωση των κεφαλαίων στήριξης και ο Τυφώνας, που έπληξε την ενεργειακή παραγωγή στα τέλη Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, κομβικός είναι ο ρόλος του ισχυρού πληθωρισμού, που τροφοδοτείται από τις ελλείψεις σε όλη την οικονομία και από τα κρατικά κεφαλαία στήριξης λόγω της πανδημίας.
Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δυο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν 1,6% στο γ΄ τρίμηνο.
Πρόκειται για κατακόρυφη επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 12% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Αν και τα αυτοκίνητα αντιστοιχούν σε μεγάλο μέρος της στασιμότητας, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα επίσης έπληξε τις δαπάνες σε υπηρεσίες όπως τα αεροπορικά ταξίδια και τα γεύματα σε εστιατόρια.
Επίσης, ο PCE, ο δείκτης για τον πληθωρισμό που προτιμά περισσότερο η Fed, υποχώρησε στο 4,5% στο γ΄ τρίμηνο έναντι του 6,1% στους προηγούμενους τρεις μήνες.
Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, θέτοντας ένα οριακά χαμηλό επίπεδο πανδημίας, καθώς η αγορά εργασίας ανακάμπτει σιγά-σιγά σε επίπεδα προτού ο COVID-19 κατακλύσει την παγκόσμια οικονομία.
Το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε την έκθεσή του και σύμφωνα με το Bloomberg οι αιτήσεις έφτασαν τις 281.000 έναντι 288.000 αναμενόμενων (αναθεωρημένο 291.000 την προηγούμενη εβδομάδα).
Στα εταιρικά νέα της ημέρας καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα κέρδη της Mastercard για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία έφερε μια υγιή ανάκαμψη στις διασυνοριακές δαπάνες και έδωσε ώθηση στις εγχώριες δαπάνες.
Μετά από σχεδόν έναν χρόνο καραντίνας, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να ξοδεύουν για ταξίδια, γεύματα και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, που έγιναν δυνατό να πραγματοποιηθούν λόγω των εμβολιασμών, και οδηγώντας στα ύψη τους όγκους δαπανών σε εταιρείες όπως η Mastercard.
Σε προσαρμοσμένη βάση, η Mastercard κέρδισε 2,37 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για 2,19 δολάρια ανά μετοχή.
Η εταιρεία τόνισε πως η αξία των συναλλαγών που επεξεργάστηκε, αυξήθηκε 20% στα 2 τρισ. δολάρια σχεδόν.
Οι διασυνοριακοί όγκοι αυξήθηκαν 52% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν η πανδημία έπληξε την ταξιδιωτική ζήτηση.
Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν 30% στα 5 δισ. δολάρια στο τρίμηνο.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με μεικτά πρόσημα για τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ενσωμάτωναν στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις τους τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξακολουθεί να κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) σε σχέση με το β΄ και το γ΄ τρίμηνο του 2021.
Με αυτήν την πρόταση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει το στίγμα της πολιτικής της, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, στην οποία επιβεβαιώθηκαν τα άλλα μέτρα που έχει λάβει, δηλαδή το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, την παροχή ενδείξεων για την ενδεχόμενη μελλοντική εξέλιξη αυτών των επιτοκίων, τις αγορές που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισεκ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.
Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού προτού υποχωρήσει το 2022 «βλέπει» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή της ότι το φαινόμενο είναι παροδικό.

Η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού διήρκησε περισσότερο από ότι αναμέναμε, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Μιλήσαμε για πληθωρισμό, πληθωρισμό, πληθωρισμό», ανέφερε η κεντρική τραπεζίτης της Ευρωζώνης.
«Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το 2022.
Η οικονομία ισχυροποιήθηκε το 3ο τρίμηνο, αλλά οι υψηλότερες τιμές ενέργειας μπορεί να μειώσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», ανέφερε η Christine Lagarde.
Όσον αφορά τη μείωση του ρυθμού αγοράς τίτλων μέσω PEPP, η Lagarde επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για tapering, αλλά για ρύθμιση.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με πτώση -0,06%, στις 15.696,33 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει άνοδο +0,75%, στις 6.804,22 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση -0,07%, στις 7.248,50.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ο πληθωρισμός στη Γερμανία, όπως μετράται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αυξήθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από 4,1% τον Σεπτέμβριο 2021.
Αυτή η μέτρηση ήταν υψηλότερη από την προσδοκία της αγοράς του 4,4%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 4,6% από 4,1%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε αναβάθμιση του στόχου για τα κέρδη και τα έσοδα το 2021, προχώρησε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας UniCredit.
Η μόνη τράπεζα της Ιταλίας την οποία οι εποπτικές αρχές θεωρούν συστημική, έχασε το 2020 την ηγετική της θέση από την Intesa Sanpaolo, η οποία εξαγόρασε την UBI για να εξασφαλίσει το ένα πέμπτο της αγοράς - το διπλάσιο μερίδιο της UniCredit, σημειώνει το Reuters.
Ορισμένοι αναλυτές είχαν δει μια συμφωνία για το κρατικό MPS ως τρόπο για να ανακτήσουν έδαφος, αλλά η UniCredit εγκατέλειψε τις συνομιλίες την Κυριακή.
H UniCredit ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,06 δισ. ευρώ για το γ' τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη 838 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα από τα υψηλότερα έσοδα και τη συρρίκνωση των ζημιών στα δάνεια.
Μετά την πρόσληψη ως Διευθύνοντος Συμβούλου του βετεράνου dealmaker Andrea Orcel, πρώην επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στην UBS, η UniCredit ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο στις 9 Δεκεμβρίου που θα έχει την ψηφιοποίηση ως βασικό στοιχείο.
Κατά την έναρξη των αποκλειστικών συνομιλιών τον Ιούλιο, ο Orcel έθεσε αυστηρούς όρους, οι οποίοι οδήγησαν σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Η UniCredit δεν έκανε καμία αναφορά στη MPS στην ανακοίνωση των κερδών της και δεν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τα μέσα ενημέρωσης, όπως συνήθιζε υπό τον προηγούμενο CEO Jean Pierre Mustier.
Η Volkswagen επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του έτους, μετά από την υποχώρηση των λειτουργικών κερδών και των εσόδων γ΄ τριμήνου 2021, εξαιτίας των ελλείψεων ημιαγωγών παγκοσμίως.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τόνισε πως τα τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,60 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 3,18 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.
Τα λειτουργικά κέρδη προ εκτάκτων μειώθηκαν 12% στα 2,80 δισ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται στο 4,9% για την περίοδο.
Τα έσοδα μειώθηκαν 4,1% στα 56,93 δισ. Ευρώ αλλά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 54,66 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, τα μετά από φόρους κέρδη ενισχύθηκαν 5,6% στα 2,90 δισ. ευρώ.
Για το 2021, η Volkswagen υποστήριξε τις εκτιμήσεις για λειτουργικές αποδόσεις μεταξύ 6%-7,5%.
Ωστόσο, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για παραδόσεις στους καταναλωτές, οι οποίες τώρα αναμένονται σε αντίστοιχη επίπεδο με αυτό του προηγουμένου έτους.
Τα έσοδα τώρα αναμένονται σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από αυτό του 2020.
Η Γάλλο-ιταλική εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών STMicroelectronics, αναμένει ότι η ισχυρή ζήτηση για το ευρύ φάσμα ημιαγωγών του ομίλου θα επεκταθεί και το 2022.
Σε call με τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος Jean-Marc Chery δεσμεύτηκε να αυξήσει τις επενδύσεις στα σχέδια της εταιρείας να καλύψουν τις παραγγελίες από πελάτες που περιλαμβάνουν την Apple και την Tesla.
«Για το 2021, αναμένουμε απεριόριστη ζήτηση, η οποία θα είναι πολύ πιο πάνω από τη χωρητικότητά μας και το σχέδιο πωλήσεων μας», δήλωσε.
«Τα πράγματα θα βελτιωθούν στο επόμενο έτος, αλλά το χάσμα (μεταξύ παραγωγικής ικανότητας και ζήτησης), θα είναι αρκετά σημαντικό».
Η αύξηση των παραγγελιών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη και αλλού, οδηγεί υψηλότερα τη ζήτηση για ειδικούς επεξεργαστές της STMicro, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την ικανότητα φόρτισης των μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα.
Ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε πως ο όμιλος τώρα αναμένει 1 δισ. πωλήσεις από τέτοια chips το 2024, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Η εταιρεία αναβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της χρήσης κατά 100 εκατ. Δολάρια στα 12,6 δισ. Δολάρια, αφού ανακοίνωσε βελτιωμένο περιθώριο χάρη στην ισχυρή ζήτηση των ημιαγωγών.
Η Nokia ανακοίνωσε αύξηση στα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου 2021, υψηλότερα των εκτιμήσεων, και τώρα αναμένει τα περιθώρια για το σύνολο της χρήσης να διαμορφωθούν στο υψηλότερο εύρος των εκτιμήσεων.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τόσο η διαθεσιμότητα όσο και το άνευ προηγουμένου κόστος πληθωρισμού των εξαρτημένων, θα μπορούσε να πλήξει τα περιθώρια του επομένου έτους.
Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 454 εκατ. ευρώ έναντι των 300 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2% στα 5,4 δισ. ευρώ.
Σε δημοσιευμένη βάση, τα καθαρά κέρδη της Nokia αυξήθηκαν στα 342 εκατ. ευρώ.
Χαμηλότερα του αναμενόμενου διαμορφώθηκαν τα κέρδη γ΄ τριμήνου 2021 της Royal Dutch Shell, με την ίδια να ανακοινώνει ακόμη πιο αυστηρούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Όπως είχε ανακοινώσει και προηγουμένως, η Shell θα διανείμει 7 δισ. δολάρια στους μετόχους της από το επόμενο έτος, μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία 9,5 δισ. δολαρίων, για την πώληση των αμερικανικών assets Permian, στην ConocoPhillips.
Τα κέρδη γ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των μέσων εκτιμήσεων για 5,31 δισ. δολάρια, ενώ στο προηγούμενο τρίμηνο διαμορφωνόταν στα 5,53 δισ. δολάρια και στο προηγούμενο έτος στα 955 εκατ. δολάρια.
Η παραγωγή πετρελαίου και αερίου μειώθηκε στο γ΄ τρίμηνο στα 2,08 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των τυφώνων που έκλεισαν τις υπεράκτιες πλατφόρμες της.
Η Royal Dutch Shell σχεδιάζει ακόμη να επενδύσει περί τα 20 δισ. δολάρια φέτος σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση ότι θα μείνει κάτω των 22 δισ. δολαρίων.

Πιέσεις στην Ασία

Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της απόφασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.
O Αsia Dow υποχώρησε -0,47% στις 3.899 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1% στις 28.820 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε -0,34% στις 25.541 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες -1,24% στις 3.518 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης