Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν για τράπεζες: Αύξηση +8,4% στις κεφαλαιακές απαιτήσεις - Επενδυτική βαθμίδα για δανεισμό επιχειρήσεων

Κομισιόν για τράπεζες: Αύξηση +8,4% στις κεφαλαιακές απαιτήσεις - Επενδυτική βαθμίδα για δανεισμό επιχειρήσεων
Η Επιτροπή θέλει να «ενδυναμώσει την προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο»

Να επουλώσει τα τραύματα που έχει δεχθεί από την πανδημία το τραπεζικό σύστημα επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιερώνοντας νέους, επικαιροποιημένους κανονισμούς για τα τραπεζικά κεφάλαια, με τη λογική ότι μια πιο «χαλαρή» προοπτική θα διασφαλίσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία καθώς αυτή ανακάμπτει από το σοκ του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο της πρότασης σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες, κατά την εφαρμογή των παγκόσμιων
προτύπων, γνωστών ως «Βασιλεία ΙΙΙ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριλαμβάνει την έννοια «ευελιξία» σε πολλά ζητήματα για τα οποία οι τράπεζες ασκούν επί μακρόν πιέσεις, ενώ δεν ικανοποιεί τη βασική απαίτηση του κλάδου, δηλαδή οι τράπεζες να έχουν την ελευθερία να αξιολογούν μόνες τους τον κίνδυνο πιστωτικής επέκτασής τους (τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού).
Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες θα δουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους να αυξάνονται λιγότερο από τις προβλέψεις.
Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές επί μια δεκαετία, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, προσπαθούσαν να αναγκάσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους για να αποφύγουν μια επανάληψη της πιστωτικής κρίσης του 2008 και την αναγκαστική διάσωσή τους εις βάρος των φορολογούμενων.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της γηραιάς ηπείρου ήλθαν αντιμέτωπα με μια μεγάλη αύξηση σε ό,τι αφορά τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ οι κερδοφόροι ανταγωνιστές τους, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Τα κυριότερα σημεία του προσχεδίου της Κομισιόν

α) Οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα αυξήσουν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών έως και 8,4% κατά μέσο όρο έως το 2030.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Βασιλεία III θα αυξήσει τον δείκτη Tier 1 99 τραπεζών κατά 13,7%.
Σημειώνεται πως οι τραπεζίτες είχαν επιδιώξει να περιοριστεί η εν λόγω αύξηση σε περίπου 5%.

β) Δείκτης Κινδύνου: Η πρόταση της ΕΕ περιλαμβάνει ένα σκληρό όριο σε ό,τι αφορά τον βαθμό στον οποίο επιτρέπεται στις τράπεζες να εκτιμούν τον κίνδυνο, γνωστό ως κατώτατο όριο εξόδου.
Αυτό ήταν απαραίτητο επειδή ορισμένες τράπεζες παρουσίαζαν κάποια στοιχεία πιο εξωραϊσμένα.
Η Επιτροπή θέλει να «ενδυναμώσει την προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο», αντί να την αντικαταστήσει με μια προσέγγιση που θα είναι αρεστή σε όλους.

γ) Εταιρικά δάνεια: Οι τράπεζες θα έλθουν τελικά αντιμέτωπες με υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις σε σχέση με τις χορηγίες τους προς εταιρείες οι οποίες δεν έχουν αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Πρόκειται για μια κίνηση για την οποία οι τράπεζες και ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία, επειδή οι ευρωπαϊκές εταιρείες βασίζονται σε τραπεζικά δάνεια και όχι σε αγορές ομολόγων και συχνά δεν διαθέτουν τέτοιες αξιολογήσεις.
Ωστόσο, η Επιτροπή προτείνει να επιτρέπεται στις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τέτοια δάνεια ως επενδυτικού βαθμού, ανάλογα με την πιθανότητα αθέτησής τους.

δ) Στεγαστικά: Η Επιτροπή προτείνει οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν στις τράπεζες να υποβάλλουν αιτήσεις για την προνομιακή μεταχείριση στεγαστικών δανείων «χαμηλού κινδύνου».
Η ΕΒΑ θα παρακολουθεί αυτό το μεταβατικό εγχείρημα.

ε) Βιωσιμότητα: Η Επιτροπή θέλει να εισαγάγει κριτήρια ESG στις τράπεζες, οι οποίες θα είναι υπόλογες για την τήρησή τους απέναντι στις ρυθμιστικές αρχές.

στ) Πληρωμές: Η Επιτροπή είπε ότι επέλεξε να μην δώσει στις ρυθμιστικές αρχές νέες εξουσίες για τον περιορισμό των μερισμάτων και τις αγορές ιδίων μετοχών από τις τράπεζες αφού αυτές είπαν ότι δεν τις χρειάζονταν.
Η de facto απαγόρευση τέτοιων πληρωμών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέρυσι έπληξε τις τιμές των μετοχών των τραπεζών και επικρίθηκε ως υπονόμευση της εμπιστοσύνης στον κλάδο. 

Μόνο 10 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, μόλις δέκα είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ίσως χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια στο πλαίσιο της οδηγίας Βασιλεία ΙΙΙ.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερος των 52,2 δισ. ευρώ που ανέφεραν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) το 2020.
Αυτό αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τον κλάδο, ο οποίος κατά τα τελευταία δέκα χρόνια δεν εμφανίζει υψηλά κέρδη, ενώ εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις της EBA, αυτός ο αντίκτυπος μπορεί να οδηγήσει μερικές ευρωπαϊκές τράπεζες (10 από τις 99 τράπεζες στο δείγμα ελέγχου) στο να πρέπει να αντλήσουν συνολικά […] λιγότερα από 27 δισ. ευρώ», αναφέρει στο έγγραφο η Κομισιόν.
Όπως αναφέρει η EBA, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που ελέγχθηκαν βρίσκονται σε 17 χώρες και αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης