Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονη ανησυχία από την επιστροφή του covid 19 - Αναζωπύρωση σε Ελλάδα, Βρετανία, Ρωσία - Η περίπτωση του Ισραήλ

Έντονη ανησυχία από την επιστροφή του covid 19 - Αναζωπύρωση σε Ελλάδα, Βρετανία, Ρωσία - Η περίπτωση του Ισραήλ
Αύξηση κρουσμάτων σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη - Που αποδίδουν τη νέα έξαρση οι επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

Επιστρέφουν τα σενάρια για τη δυναμική επανεμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ συμπληρώνονται περίπου δύο χρόνια από το ξέσπασμα της covid στην Κίνα,  η οποία έως σήμερα έχει αφήσει πίσω της περίπου 5 εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως καθώς και τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.
Αν και έχουν γίνει περισσότεροι από 6,6 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί, οι οποίοι έχουν επιτρέψει να επανέλθει η κανονικότητα στην παγκόσμια οικονομία και στη ζωή των ανθρώπων, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια αναζωπύρωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτηανάμεσα τους και η Ελλάδα – που αναγκάζει τους ειδικούς να ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα, νέα περιοριστικά μέτρα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, όπου οι επιστήμονες και οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας ζητούν από την κυβέρνηση του Boris Johnson να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του «Plan B» και να επαναφέρει μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και η επιστροφή στην τηλεργασία, έτσι ώστε το σύστημα υγείας να αντέξει και να μη βιώσει μια νέα κρίση κατά τους χειμερινούς μήνες.
Μεγάλη επιδείνωση όμως καταγράφεται και στη Ρωσία, η οποία ανέφερε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θυμάτων από την έναρξη της επιδημίας, ενώ προβληματική είναι η κατάσταση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην Τσεχία και στη Σλοβακία, οι οποίες καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων.
Αναζωπύρωση της επιδημίας όμως καταγράφεται και στην Ελλάδα, όπου πολλές περιοχές – ιδίως στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα – εμφανίζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
Οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων αφενός στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αφετέρου στη μειωμένη προστασία των εμβολίων ύστερα από 6 μήνες και για αυτό το λόγο προτείνουν την ανάγκη για την χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων.
Άλλωστε είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο πρώτο βίωσε μια μεγάλη αναζωπύρωση της επιδημίας τον περασμένο Ιούλιο.
Ήταν τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει την χορήγηση της γ’ δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών με παράλληλη εφαρμογή και άλλων μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Μ. Βρετανία: Εκτός ελέγχου η covid – Εκκλήσεις για άμεση επαναφορά περιοριστικών μέτρων

Εκκλήσεις για άμεση επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και η επαναφορά της τηλεργασίας, προκειμένου να μην βιώσει και πάλι η Αγγλία μια «νέα κρίση» λόγω της covid κατά τους χειμερινούς μήνες απευθύνουν επιστήμονες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS).
Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής του NHS ζητούν την επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός, επισημαίνοντας πως το σύστημα υγείας βρίσκεται και πάλι κοντά στα όρια του σε πολλές περιοχές της χώρας.
Τα κρούσματα covid είναι ιδιαίτερα αυξημένα το τελευταίο διάστημα, αν και ο αριθμός των θανάτων κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Πάντως χθες, Τρίτη 19/10 η Μ. Βρετανία κατέγραψε 223 θανάτους από COVID-19, αριθμός που ήταν και ο μεγαλύτερος από τον περασμένο Μάρτιο.

Το σχέδιο

Υπενθυμίζεται πως στην Αγγλία έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα, ενώ η κυβέρνηση Johnson εντάσσει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας ως «Plan B» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Kwasi Kwarteng υποστήριξε ότι δεν είναι ώρα ακόμα να εφαρμοστεί το «Plan B», αναφέροντας πως αυτό που προέχει, είναι να κάνουν περισσότεροι πολίτες την τρίτη δόση του εμβολίου.
«Οι χαμηλότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο δείχνουν ότι έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό» είπε ο Βρετανός υπουργός, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαθούν τα κέρδη από την επανεκκίνηση της οικονομίας και από την επιστροφή σε μια κανονική ζωή.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Johnson για να αντιμετωπίσει την πανδημία, επιμένει στην χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων, στον εμβολιασμό παιδιών 12 με 15 ετών και στη σύσταση για χρήση μάσκας σε χώρους όπου έχει συνωστισμό.

Η τέλεια καταιγίδα

Παρόλο αυτά γιατροί και επιστήμονες επισημαίνουν ότι μια αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ από τις εποχικές ιώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια «τέλεια καταιγίδα» που θα καθιστούσε τα νοσοκομεία ανίκανα να λειτουργήσουν φυσιολογικά και να διαχειριστούν τις μεγάλες λίστες αναμονής.
Ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας του NHS ζήτησε να εφαρμοστούν τα μέτρα που εντάσσονται στο Plan B, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και η τηλεργασία, μέτρα τα οποία προκαλούν ελάχιστη ταλαιπωρία και που μπορούν να αποτρέψουν μια υγειονομική κρίση.
«Μιλώ καθημερινώς με στελέχη του κλάδου υγείας και κυριολεκτικά δεν έχω μιλήσει με κάποιον που να μην λέει ότι ο χώρος του δεν βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση σήμερα.
Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου.
Τα πράγματα μόνο προς το χειρότερο θα πάνε.
Το σύστημα υγείας βρίσκεται ακριβώς στο χείλος του γκρεμού...αν πιεστεί και άλλο δεν θα μπορέσουμε να παρέχουμε το επίπεδο των υπηρεσιών που χρειάζονται οι άνθρωποι» ανέφερε μιλώντας στο BBC ο Matthew Taylor.
2222_1.JPG
Καμία ανησυχία από τη Delta+

Εν τω μεταξύ, καθησυχαστικός σχετικά με την παράλλαξη Delta+ εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης (Oxford Vaccine Group), Andrew Pollard, ο οποίος υποστήριξε ότι αν και παρακολουθείται η εν λόγω παράλλαξη, εκτιμάται πως δεν είναι πιθανό ότι θα μεταβάλει την εικόνα της επιδημίας.
«Ο εντοπισμός νέων παραλλαγών είναι φυσικά σημαντικό να τελεί υπό παρακολούθηση, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτή η νέα παραλλαγή θα είναι εκείνη που θα αντικαταστήσει την Delta.
Είναι αλήθεια ότι ακόμη και αν την αντικαταστήσει, η Delta είναι απίστευτα καλή στην μετάδοση σε εμβολιασμένο πληθυσμό και μία νέα παραλλαγή μπορεί να είναι λίγο καλύτερη, αλλά είναι απίθανο να μεταβάλει δραματικά την σημερινή εικόνα» υπογράμμισε ο Pollard.

Ρεκόρ θανάτων και περιοριστικά μέτρα στη Ρωσία

Επέστρεψε ο εφιάλτης του lockdown στη Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin αποδέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης για κήρυξη εθνικής αργίας, διάρκειας μίας εβδομάδας, προκειμένου να περιοριστεί το κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα.
Επίσης ανακοινώθηκε απαγόρευση των επισκέψεων στα σπίτια από τις 23:00, εν μέσω ρεκόρ στους αριθμούς των κρουσμάτων και των νεκρών από covid -19.
Επίσης, ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι κάτοικοι της πρωτεύουσας, άνω των 60 ετών, πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για τους επόμενους 4 μήνες.
Ο περιορισμός αφορά και τους ανεμβολίαστους όλων των ηλικιών, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κυβερνητικών αξιωματούχων την Τετάρτη, ο Putin έδωσε το πράσινο φως για την εθνική αργία, διάρκειας μίας εβδομάδας.
Σύμφωνα με τα σχέδια, που πρότεινε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Tatyana Golikova, τα γραφεία θα κλείσουν μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου.
Ταυτόχρονα, η Golikova, πρότεινε στα αφεντικά να μεταφέρουν όλους τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους άνω των 60 ετών σε τηλεργασία για τον επόμενο μήνα και να προσφέρουν στο προσωπικό δύο ημέρες ρεπό για να πάνε και να εμβολιαστούν κατά του Covid-19.
Είπε επίσης ότι τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα κλαμπ θα πρέπει να είναι κλειστά μεταξύ 11μμ και 6πμ κάθε μέρα.
Οι περιφερειάρχες και οι επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων θα αποφασίσουν ποια μέτρα θα εφαρμόσουν.

«Η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή»

Τα μέτρα που αποφάσισε ο πρόεδρος Putin, ο οποίος αντιστεκόταν μέχρι την τελευταία στιγμή στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, είναι ενδεικτικά της σοβαρότητας της κατάστασης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN ο Vasily Vlassov, επιδημιολόγος και πρώην σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή.
Η κατάσταση στη Ρωσία είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.028 θάνατοι, αριθμός – ρεκόρ.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, το Sputnik V, ωστόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού αντιμετωπίστηκε με εκτεταμένο σκεπτικισμό από τους πολίτες.
Το ποσοστό του πληθυσμού που είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει νοσήσει από covid -19, ξεπερνά μετά βίας το 45%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Reuters, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 34,2% του πληθυσμού στη Ρωσία.
Μόλις 28 περιοχές έχουν εισαγάγει κωδικούς QR για να περιορίσουν την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλους δημόσιους χώρους μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια, κάτι που είναι «ανεπαρκές», όπως δήλωσε η Anna Popova, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας για την επιτήρηση της δημόσιας υγείας.
Η επιδεινούμενη κατάσταση «απαιτεί να ληφθούν άμεσα περισσότερα μέτρα», προειδοποίησε η Popova.

Στη δίνη της covid Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία

Αναζωπύρωση όμως καταγράφεται και στη Σλοβακία, η οποία ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τον περασμένο Μάρτιο.
Η Σλοβακία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μόλις πάνω από τον μισό ενήλικο πληθυσμό να είναι πλήρως ανοσοποιημένο στη χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων.
Αυτό έχει συμβάλει σε ταχύτερη αύξηση των μολύνσεων απ’ ό,τι σε ορισμένες γειτονικές χώρες και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο.
Από τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν με τεστ PCR χθες Τρίτη 19/10, το 71% των πολιτών ήταν ανεμβολίαστο.
Ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπέρασε τους 1.000 για πρώτη φορά από τον Μάιο, φθάνοντας τους 1.040, συμπεριλαμβανομένων 133 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπως στη Ρουμανία αλλά και στην Τσεχία, όπου και εκεί αναφέρεται ρεκόρ κρουσμάτων.
Ωστόσο, χάρη στον ικανοποιητικό εμβολιασμό του πληθυσμού, η Τσεχία βλέπει τα κρούσματα και τις νοσηλείες να βρίσκονται ακόμη αρκετά κάτω από τα ανώτερα επίπεδα όπου βρίσκονταν στις αρχές του 2021 και στο τέλος του περασμένου χρόνου όταν εξελισσόταν το χειρότερο κύμα της πανδημίας.
Σημειώνεται πως στην Τσεχία έχουν εμβολιαστεί τα 6,3 από τους τα 10,7 εκατομμύρια του πληθυσμού της.
Εν τω μεταξύ και η Πολωνία ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τον περασμένο Μάιο.

Αναζωπύρωση και στην Ελλάδα

Σε φάση αναζωπύρωσης είναι όμως και η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τη βόρεια αλλά και κεντρική Ελλάδα να είναι στο «κόκκινο» λόγω της αύξησης κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Οι ειδικοί παρακολουθούν εδώ και ημέρες την αύξηση της διασποράς του ιού σε περιοχές της χώρας, όπου οι εμβολιασμοί παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα – κάτω του 50% του πληθυσμού – και προειδοποιούν για χειρότερες ημέρες και για δύσκολο χειμώνα, εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και δεν δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος προστασίας.
Συγκεκριμένα, επισημαίνουν πως για να απαλλαγεί η Ελλάδα από την πανδημία, θα πρέπει να εμβολιαστούν άλλοι 1 εκατομμύριο πολίτες, δηλαδή περίπου το 20% με 30% των ανεμβολίαστων πολιτών.
Και ενώ το κύριο βάρος έχει πέσει στο πώς θα αυξηθούν και πάλι οι εμβολιασμοί, οι οποίοι έχουν πέσει σε πραγματικά χαμηλούς αριθμούς, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο πώς το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων για τους πλήρως εμβολιασμένους έχει επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε εντός του Νοεμβρίου θα φτάσουμε ακόμα και στα 5.000 κρούσματα ημερησίως με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Στο κόκκινο η βόρεια και κεντρική Ελλάδα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πλέον έχει καταστεί σαφές πως η επιδημία εκδηλώνεται πιο έντονα στις περιοχές εκείνες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από τις 12 περιφερειακές ενότητες της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας που είναι στο «κόκκινο», στην κατηγορία αυτή εισήλθαν από χθες τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά.
Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει και για τις άλλες περιφέρειες (Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα) της Θεσσαλίας, η οποία και αυτή περνά στο «κόκκινο».
Σημειώνεται πως στο «κόκκινο» είναι η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Ημαθία, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Ξάνθη και ο Έβρος.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Αντίστοιχη κρίση με αυτή που βιώνουν Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία είχε περάσει το περασμένο καλοκαίρι και το Ισραήλ, το οποίο ωστόσο σήμερα και συγκεκριμένα, τέσσερις μήνες από το ξέσπασμα του τέταρτου κύματος της επιδημίας covid κατάφερε να μειώσει σημαντικά τα νέα κρούσματα και τις σοβαρές μολύνσεις από τον ιό και να ξαναπάρει το πάνω χέρι απέναντι στην πανδημία.
Ισραηλινοί επιστήμονες και αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην χορήγηση της ενισχυτικής δόσης των εμβολίων, στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στα «πράσινα πιστοποιητικά» για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
Το Ισραήλ «χτυπήθηκε» από το δ’ κύμα του κορωνοϊού τον Ιούνιο, με τη μετάλλαξη Delta να είναι η κυρία αιτία που πυροδότησε το νέο κύμα, σε μια χρονική στιγμή που άρχισε να διαπιστώνεται και η μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
6544.JPG

Η συνταγή της επιτυχίας

Το Ισραήλ αντί να επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα και lockdown, αποφάσισε να χορηγήσει γ’ δόση του εμβολίου της Pfizer σε όλο τον πληθυσμό άνω των 12 ετών, να επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και να καταστήσει αναγκαία την χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού» - πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από νόσηση ή αρνητικό τεστ – για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και υγιεονομικού ενδιαφέροντος, ακόμα και για τα παιδιά.
Xάρη σε αυτή τη στρατηγική, το Ισραήλ βλέπει τα ημερήσια κρούσματα να έχουν μειωθεί κατά 80% σε σχέση με το peak που καταγράφηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ και τα σοβαρά περιστατικά έχουν μειωθεί στο μισό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, τα τελευταία δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα από την χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων έδειξαν πως οι μολύνσεις στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που έλαβαν την αναμνηστική δόση, άρχισαν να υποχωρούν ραγδαία σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της γ’ δόσης, τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονταν στις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Μάλιστα μελέτη των Doron Gazit και Yinon Ashkenazy από την ομάδα παρακολούθησης του Εβραϊκού Πανεπιστημίου για την covid έδειξε ότι μετά την γ’ δόση άρχισε να παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
655555.JPG

Τα δεδομένα

Τους πρώτους δύο μήνες της κυριαρχίας της μετάλλαξης Delta, οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών αποτελούσαν περισσότερες από τις μισές σοβαρές περιπτώσεις covid.
Η πλειοψηφία αφορούσε ανθρώπους άνω των 70 ετών που ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Από την έναρξη χορήγησης της γ’ δόσης, τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, συχνά νέους σε ηλικίας.
Αυτοί αποτελούν και το 75% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, με το υπόλοιπο 25% να προέρχεται από εμβολιασμένους, ακόμα και με την γ’δόση.
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως μέχρι τώρα η χορήγηση της γ’ δόσης έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την αποτροπή σοβαρής νόσησης στους εμβολιασμένους άνω των 40 ετών.
Παράλληλα ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τους έφηβους και τους νέους, αν και το υπουργείο αναφέρει πως από τα μέχρι τώρα ευρήματά της δεν προκύπτει αυξημένος κίνδυνος για μυοκαρδίτιδες από την γ’ δόση στους πιο νέους ανθρώπους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης